Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει το φορέα διοχέτευσης χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες

Το ΚΕΒΕ διά του Γενικού Γραμματέα του Μάριου Τσιακκή, χαιρετίζει την εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για δημιουργία μηχανισμού διοχέτευσης κονδυλίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ θα αναμένει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες λειτουργίας του μηχανισμού.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι και το 2014 θα είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις, εκφράζοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη του στις κυπριακές επιχειρήσεις και εργαζόμενους ότι «έχουν τις ικανότητες να φέρουν την χώρα σε μια πορεία ανάπτυξης».

Ο κ. Τσιακκής κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα του μηχανισμού μετά από συνάντηση που ο ίδιος και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης είχαν με την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου. «Χαιρετίζουμε την απόφαση να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι, αν θέλετε, μια διαφορετική μορφή του εγγυοδοτικού οργανισμού που συζητείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Επεσήμανε ότι «η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα και εμάς η θέση μας ήταν ότι έπρεπε να εξευρεθούν τρόποι να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων».

Εξήγησε ότι ο μηχανισμός «ουσιαστικά θα διαχειριστεί σε πρώτη φάση τα λεφτά που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα προβλέπει την δανειοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με απώτερο σκοπό και τη μείωση του κόστους δανειοδότησης».

«Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε να ακούσουμε τις λεπτομέρειες ως προς το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός, γιατί όπως εξαγγέλθηκε χθες δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μια καινούρια τράπεζα, απλώς ένας μηχανισμός που θα εποπτεύει ότι τα κονδύλια διατίθενται πράγματι προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ούτως ώστε να στηριχθούν.

Ερωτηθείς πώς βλέπει το 2014 για τις επιχειρήσεις, ο κ. Τσιακκής εκτίμησε ότι «και το 2014 θα είναι μια δύσκολη χρονιά». Σημείωσε όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες».

«Πρέπει αυτή τη στιγμή ν’ ακολουθήσουμε πιστά, αν θέλετε, τις πρόνοιες της δανειακής σύμβασης για να εφαρμόσουμε καλύτερες πρακτικές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, να εκσυγχρονιστεί το κράτος και ν’ αυξήσει την παραγωγικότητά του», είπε.

Πρέπει, πρόσθεσε, «να δούμε το θέμα του τραπεζικού συστήματος, να υπάρξει ομαλότητα και εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα ούτως ώστε να μπορέσει ν’ αντλήσει και πρόσθετη ρευστότητα να διοχετεύσει στην αγορά και σίγουρα η στήριξη των ΜΜΕ γιατί μέσω από την επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων είναι που θα προκύψουν και νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας».

«Το 2014 μπορεί να είναι ένας δύσκολος χρόνος, όμως αν εργαστούμε με μεθοδικότητα και σοβαρότητα και ο Κύπριος εργαζόμενος αλλά και οι επιχειρηματίες έχουν τις ικανότητες να φέρουν την χώρα σε μια πορεία ανάπτυξης», είπε τέλος.