Ισραήλ: Ανησυχία για πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών

Το Ισραήλ εκφράζει ανησυχία ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ενδέχεται να ετοιμάζει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων με κατηγορίες που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του πολέμου του εβραϊκού κράτους εναντίον της Χαμάς.

Το ΔΠΔ – το οποίο μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος ατόμων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία – ερευνά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και την ισοπεδωτική στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, που βρίσκεται στον έβδομο μήνα της.

Σε απάντηση σε δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι το ΔΠΔ ενδέχεται να εκδώσει σύντομα εντάλματα σύλληψης εις βάρος υψηλόβαθμων Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς προειδοποίησε χθες τις πρεσβείες της χώρας του να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας λόγω κινδύνου «σοβαρού κύματος αντισημιτισμού».

«Αναμένουμε από το Δικαστήριο (ΔΠΔ) να μην εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά ανώτερων Ισραηλινών πολιτικών αξιωματούχων και αξιωματούχων ασφαλείας», τόνισε ο Κατς. «Δεν θα υποκύψουμε, ούτε θα αποθαρρυνθούμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε», συνέχισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι όποια απόφαση και αν λάβει το ΔΠΔ δεν θα επηρεάσει τις ενέργειες του Ισραήλ αλλά είπε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και άλλων ανώτατων αξιωματούχων για εικαζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πρόσθεσαν ότι το ΔΠΔ εξετάζει επίσης να εκδώσει εντάλματα σύλληψης ενάντια σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. Τα Παλαιστινιακά Εδάφη έγιναν μέλος του ΔΠΔ το 2015. Ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν είπε τον Οκτώβριο ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ ή οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας. Η ομάδα του ερευνά επί του παρόντος πιθανά εγκλήματα στη Γάζα και, όπως είπε, όσοι διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τον νόμο θα λογοδοτήσουν.

Ο Μάθιου Γκίλετ, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στην Αγγλία, ανέφερε ότι όποιος βαρύνεται με ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στις περισσότερες από 120 χώρες που είναι μέλη του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, αλλιώς ενδέχεται να συλληφθεί.

Ο Ζιλέ τόνισε ότι αν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων, ορισμένες συμμαχικές χώρες ενδέχεται να λάβουν μέτρα όπως η μείωση μεταφοράς όπλων ή μείωση των διπλωματικών επισκέψεων, αυξάνοντας τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.

Το ΔΠΔ έχει 124 μόνιμα μέλη και μπορεί να ασκήσει διώξεις σε πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και επίθεση. Η υπόθεση που ερευνά είναι ξεχωριστή από εκείνη της κατηγορίας για γενοκτονία η οποία εξετάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), που εδρεύει επίσης στη Χάγη. Το ΔΔ είναι δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με διαφορές μεταξύ των κρατών ενώ το ΔΠΔ είναι ποινικό δικαστήριο, που συστάθηκε με συνθήκη και επικεντρώνεται στην ατομική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ