Γεωργίου: Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ανθρώπινη Ευρώπη

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ανθρώπινη Ευρώπη, ανέφερε μεταξύ άλλων στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό δράσης του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Ευρωβουλευτής, Γιώργος Γεωργίου.

Αγαπητοί φίλες/οι

Πριν 5 χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι του κυπριακού λαού μας εμπιστεύτηκε τις έγνοιες και τις ανησυχίες του αναφορικά με τις ευρωεκλογές. Τιμώντας αυτή τη στήριξη, ως ελάχιστο χρέος, είμαστε εδώ, για να παρουσιάσουμε τον αγώνα που δώσαμε, όσα πετύχαμε με συλλογική δουλειά αλλά και όσα απομένουν να γίνουν.

Γνωρίζαμε που ήμαστε, τις δυσκολίες και μέσα σε ποιες μη ευνοϊκές συνθήκες έπρεπε να εργαστούμε.

Έχοντας τον ρόλο του σκιώδους εισηγητή εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για την έκθεση Προόδου της Τουρκίας, αναδείξαμε τις έκνομες ενέργειές της και εξασφαλίσαμε τη συμπερίληψη των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Διεκδικήσαμε τα δικαιώματα των προσφύγων μας και αναδείξαμε το θέμα των αγνοουμένων μας. Πετύχαμε αύξηση του κονδυλίου για στήριξη του έργου της ΔΕΑ και για προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας στα κατεχόμενα. Στηρίξαμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τα δίκαια αιτήματά της. Εργαστήκαμε, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στην ανάγκη να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους νόμιμους κατοίκους της.

Βασικός στόχος της ομάδας μας στην Επιτροπή Εξωτερικών είναι ο τερματισμός της στρατιωτικοποίησης της Ένωσης. Διεκδικήσαμε τα δισεκατομμύρια που επενδύονται στην πολεμική βιομηχανία να δοθούν για ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Βροντοφωνάξαμε την ανάγκη για τερματισμό των πολέμων. Καλέσαμε την ΕΕ να λάβει πρωτοβουλίες για τερματισμό της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

Στόχος μας είναι μια ανθρώπινη Ευρώπη. Γι’ αυτό διεκδικούμε άμεση κατάργηση του Συστήματος του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στο κράτος-μέλος πρώτης άφιξης, δηλαδή στα κράτη του μεσογειακού νότου. Ζητήσαμε, επανειλημμένα, μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλα τα κράτη της Ένωσης, για δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών.

Ως Αριστερά, δώσαμε μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο για πραγματική ισοτιμία των φύλων. Επίσης, εργαστήκαμε για διασφάλιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Αγωνιστήκαμε για τους νέους μας, για τη δημόσια παιδεία, για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων και για κατάργηση της άτυπης απασχόλησης.

Διεκδικήσαμε στήριξη του αγροτικού τομέα, ζητώντας 100% αποζημιώσεις, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής,

Αναδείξαμε, επίσης, τα προβλήματα στον πολιτισμό. Ζητήσαμε να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την έμπρακτη στήριξη όσων εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού.

Διεκδικήσαμε διασφάλιση της υγείας ως δημόσιο αγαθό. Με δική μας πρωτοβουλία αυξήθηκε το κονδύλι για τον παιδιατρικό καρκίνο. Προωθήσαμε τα δικαιώματα των αναπήρων και των παιδιών με σπάνια νοσήματα. Επίσης, θέσαμε ενώπιον της Κομισιόν την ανάγκη διασφάλισης του δικαιώματος των ασθενών στη λήθη. Με συντονισμένες ενέργειες και στην Κύπρο καταφέραμε να διασφαλίσουμε τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος και στη χώρα μας.

Αναδείξαμε σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, όπως στην περίπτωση του Ακάμα. Ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς για την έκθεση σχετικά με την Αποθήκευση Ενέργειας, καταθέσαμε τροπολογίες, ζητώντας να αξιοποιηθεί η αποθήκευση για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με την προώθηση δημόσιων επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας ιδίως από ανανεώσιμες πηγές.

Αντιπαλέψαμε τη διαφθορά. Για ενίσχυση του κράτους δικαίου, για τα φαινόμενα σήψης στο ποδόσφαιρο, για τα χρυσά διαβατήρια. Έχοντας τον ρόλο του Αντιπροέδρου στην ερευνητική επιτροπής για το λογισμικό Pegasus, φέραμε στο φως τις παρακολουθήσεις, τις παραβιάσεις της Κύπρου και την ανάγκη σεβασμού της ιδιωτικότητας των ανθρώπων.

Αποκαλύψαμε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τις εκποιήσεις λόγω της απουσίας μια ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής. Φέραμε στο φως την ευρωπαϊκή οδηγία 93/13/ΕΟΚ για τις καταχρηστικές ρήτρες και τα δικαιώματα των δανειοληπτών, υποδεικνύοντας τις πρόνοιές της, με τις οποίες η Κύπρος δεν έχει εναρμονιστεί.

Φίλες και φίλοι,

Βλέποντας σας στα μάτια, μπορούμε έντιμα να πούμε πως κάναμε αρκετά. Μένουν, βέβαια, και άλλα πολλά. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα που δεν σταματήσαμε ποτέ και εδώ κι εκεί.

Το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ένα σημαντικό μετερίζι αγώνα, στο οποίο έχουμε, ήδη, κερδίσει αρκετές μάχες.

Γιατί δεν είμαστε μόνο κριτές. Ήμασταν και παραμένουμε νούσιμοι χτιστάδες. Καταθέτουμε προτάσεις και δίνουμε μάχες, ώστε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη που εμείς επιθυμούμε.

Στις 9 Ιουνίου με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε τον συσχετισμό των δυνάμεων και να ενισχύσουμε τον αγώνα της αριστεράς για μια Ευρώπη που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ευχαριστώ πολύ.