Στον αέρα η 56η έδρα – Τι δήλωσε ο Γ. Εισαγγελέας

Σε ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέρει ότι η 56η έδρα παραδόθηκε σε άλλο βουλευτή κατά παράβαση της λαϊκής κυριαρχίας.

Το Ανώτατο αποφάσισε σήμερα ομόφωνα επί της αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτική έδρα της Λεμεσού είχε αποδοθεί στην Αλληλεγγύη και στον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 56η έδρα παραμένει κενή εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα η Βουλή να νομοθετεί σήμερα με 55 αντί με 56 βουλευτές.

Ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Μιχαηλίδης προσέφυγε δύο φορές στο Ανώτατο και πέτυχε και τις δύο φορές ακύρωση της εκλογής του κ. Παπαδόπουλου.

Διαβάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου, ο Πρόεδρος του Μύρων Νικολάτος ανέφερε:

Με βάση τη γνωμάτευση της πλειοψηφίας οι θέσεις των δύο πλευρών μελετήθηκαν με πολλή προσοχή.

Η έδρα ουδέποτε περιήλθε στο Κίνημα Αλληλεγγύη, εφόσον η Ελένη Θεοχάρους δεν ανέλαβε ποτέ τη θέση.

Η αντισυνταγματικότητα εμφανίζεται στο γεγονός ότι η έδρα παραδόθηκε σε άλλο βουλευτή, κατά παράβαση της λαϊκής κυριαρχίας και της διάκρισης των εξουσιών.

Το άρθρο 35.3 προνοεί αναπληρωματική εκλογή και δεν μπορεί να χωριστεί από τα άλλα εδάφια.

Ο δικαστής Παμπαλλής αναφέρει:

Η λαϊκή κυριαρχία έχει εκφραστεί και η αναπληρωματική εκλογή την παραβιάζει.

Ομόφωνα, αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, ωστόσο δεν δίνει θεραπεία.

Γ. Εισαγγελέας: Θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου η πιθανότητα τροποποίησης των προνοιών του συντάγματος

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι έχουν δικαιωθεί οι θέσεις που έχουμε προβάλει εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει μια επιμελημένη μελέτη της απόφασης «για να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να προχωρήσουμε».

«θα πρέπει ξανά- όπως είχα και προηγουμένως γνωματεύσει- να εξεταστεί ενδεχόμενα η πιθανότητα τροποποίησης των προνοιών του συντάγματος», είπε ο κ. Κληρίδης ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναπληρωματικής εκλογής, απάντησε πως «με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς φαίνεται να προσκρούει πάνω σε διάφορα προβλήματα που αφορούν τόσο το διορισμό του Εφόρου Εκλογής όσο και προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται από τη μη κατάληψη ή κένωση έδρας. Θα τα δούμε όλα αυτά».

Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα από τη μη πλήρωση μιας από τις 56 έδρες της Βουλής, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δημιουργούνται διάφορα θέματα και προβλήματα ως προς την πλειοψηφία που απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις…», αναφέροντας ότι δεν θα πρέπει «να αναζητούμε οποιαδήποτε προβλήματα στην κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί».

Ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Σίμος Αγγελίδης ανέφερε ότι το δικαστήριο ούτε και αυτή τη φορά δίνει την οποιαδήποτε κατεύθυνση ή την οποιαδήποτε άποψη για το πως μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα», λέγοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και η Βουλή θα πρέπει να εξετάσουν το πώς θα πρέπει να ερμηνευθεί και να αξιοποιηθεί η απόφαση του Ανωτάτου.

«Δεν δίνει οδηγίες για επαναληπτικές εκλογές, δεν δίνει κατεύθυνση ως προς το πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο», είπε σημειώνοντας ότι η Βουλή θα πρέπει – αφού λάβει γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα – να προχωρήσει σε κάποια νέα εισήγηση για το πως μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα. «Ενδεχομένως να χρειαστεί τροποποίηση του συντάγματος…»κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Οι άλλοι δύο δικηγόροι της Βουλής ήταν ο Πόλυς Πολυβίου και ο Χρίστος Κληρίδης