Κ. Μαυρίδης: “Να εκτιμηθεί η εμπειρία στα οικονομικά και η τεχνογνωσία μου”

Τη σημαντικότερη πολιτική και οικονομική ευκαιρία που δίνουν τα ενεργειακά και το φυσικό αέριο για την οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου, αλλά και τη διεκδίκηση μιας δικαιότερης λύσης του Κυπριακού ζητήματος επισημαίνει με συνέντευξή του στη laimitomos.com ο Κώστας Μαυρίδης Ακαδημαϊκός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ.

Όπως τονίζει ο κ. Μαυρίδης το έντονο ενδιαφέρον των ξένων που εποφθαλμιούν να ωφεληθούν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και προς δύο κατευθύνσεις, την άσκηση πίεσης της τουρκοκυπριακής πλευράς και την επίτευξη ευνοϊκότερης και δικαιότερης λύσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επισημαίνει δε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων σήμερα δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση συσσωρεύοντας ζημιές δικαιώνοντας την απόφαση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από την Κυβέρνηση.

Όσον αφορά στα μεγάλα και καθημερινά προβλήματα του κυπριακού λαού, την οικονομική κρίση και την ανεργία, ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν πρόνοιες για την ανακούφιση της κοινωνίας και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ επισημαίνει ότι έφτασε πλέον η ώρα να προωθηθούν κοινοτικά κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Σε αυτές τις ευρωεκλογές ζητάτε την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σας. Γιατί οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εσάς να τους εκπροσωπήσετε στο Ευρωκοινοβούλιο; Ποιο χαρακτηριστικό που θα δουν σε εσάς και θα τους εμπνεύσει;

Με δεδομένο ότι υπάρχει μια αγανάκτηση προς το πολιτικό σύστημα, λόγω των κακώς εχόντων θα πρέπει εγώ να τεκμηριώσω γιατί εμένα;

Η θέση μου είναι πολύ συγκεκριμένη. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι στους επόμενους μήνες ή το πολύ σε μερικά χρόνια θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα αφορούν το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού ελληνισμού. Αυτές οι αποφάσεις έχουν επίκεντρο δύο τομείς πολύ συγκεκριμένους στους οποίους μπορώ να προσφέρω. Ένας τομέας είναι η οικονομία και ο άλλος τομέας η διαχείριση της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο που καθοριστικά επηρεάζει και ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό, αλλά και την οικονομία.

Θα δώσουμε δουλειά στους άνεργους; Θα έχουμε τραπεζικό σύστημα που θα έχει την εμπιστοσύνη των καταθετών; Θα δώσουμε ανακούφιση σε όλους αυτούς που είναι κατά πλακωμένη από τα τραπεζικά χρέη;

Όλα αυτά τα οικονομικά ερωτήματα μαζί με την έγνοια μας για το κυπριακό ζήτημα νομίζω ότι δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον όπως εγώ, που διαθέτει την τεχνογνωσία και έχει αποδείξει σε κρίσιμες ώρες ότι διαθέτει διορατικότητα, να προσφέρει.

Υπενθυμίζω ότι ήμουν εγώ, που το 2004 πρωτοστάτησα στην αποκάλυψη συγκεκριμένων προνοιών του σχεδίου Αναν και του ευρύτερου σχεδιασμού και της συνωμοσίας Τουρκίας και Αγγλίας γύρω από το φυσικό αέριο.

Θεωρώ ότι θα εκτιμηθεί η εμπειρία μου στα οικονομικά, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και τη διορατικότητα. Πιστεύω ότι θα έχω τη στήριξη από ένα ευρύτερο στρώμα της κοινωνίας το οποίο είναι εντός του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και από πολίτες οι οποίοι για πρώτη φορά θα κάνουν το βήμα να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου και να μου δώσουν την ευκαιρία να έχω λόγο και να γίνω η φωνή του Δημοκρατικού κόμματος και της Κύπρου στην Ευρωβουλή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι συμβουλεύετε όσους θα απέχουν από την κάλπη των ευρωεκλογών;

Η αγανάκτηση των πολιτών θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Δημοκρατία. Εάν μείνει απλώς στην αγανάκτηση είναι μια ψυχολογική αντίδραση χωρίς αποτέλεσμα. Θα πρέπει να κάνουν το βήμα είτε είναι στελέχη, είτε ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος ή ακόμη και πολίτες που προβληματίζονται να μας αξιολογήσουν ως συγκροτημένες πολιτικές προσωπικότητες.

Ποια διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τους προηγούμενους ευρωβουλευτές θα ακολουθήσετε;

Η βάση του προβληματισμού μας, της στρατηγικής, της τακτικής και που πρέπει να ακολουθήσουμε και που θα κινήσει τα νήματα στην ευρωπαϊκή ένωση θα πρέπει να είναι στα συμφέροντα γύρω από το φυσικό αέριο.

Η Κύπρος σήμερα έχει έναν άσσο την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Τούτου λεχθέντος εγώ διαθέτω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Το αντικείμενο μου είναι η οικονομία και μπορώ και διαθέτω την τεχνογνωσία και την επιχειρηματολογία να εμπλέκω και να πείθω με επιχειρήματα που ξεκινούν και βασίζονται στα συμφέροντα και στην οικονομία. Μπορώ να διαδραματίσω τον ρόλο του γεφυροποιού που θα συνδέσει την ιστορική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, μαζί με την επιδίωξη των Ευρωπαίων εταίρων να διαχειριστούν και να έχουν όφελος από το φυσικό αέριο. Αυτό είναι το πλεονέκτημα που προσωπικά διαθέτω.

Ποια είναι η δική σας άποψη για λύση στο Κυπριακό;

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις. Η μια σχολή είναι εκείνη είναι αυτή που κυριαρχεί σήμερα γύρω από τη διαχείριση του Κυπριακού και του φυσικού αερίου, η οποία εκφράζει την άποψη ότι εάν προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της Τουρκίας, εάν δώσουμε χώρο στην Τουρκία πλησιάζουμε καλύτερα στη λύση του Κυπριακού. Αυτό όμως δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι δεν φέρνει σωστή λύση, φέρνει συνεχώς ζημιές.

Η δική μας η άποψη είναι αντίθετη. Επειδή πραγματικά θέλουμε λύση στο Κυπριακό, αλλά λύση που να προσφέρει ασφάλεια και προοπτική, με το σωστό περιεχόμενο, αυτό καθίσταται πιο πιθανό και εφικτό εάν προκαλούμε κόστος και πίεση στην τουρκιά. Θεωρώ ότι η επίσπευσή των διαδικασιών γύρω από το φυσικό αέριο και η εμπλοκή διεθνών κολοσσών ενέργειας με επενδύσεις στην διαχείριση του φυσικού αερίου δημιουργεί τετελεσμένα γύρω από το τεράστιο κεφάλαιο. Είναι αυτό που θα πιέσει την Τουρκία να αποδεχθεί μια λύση στο Κυπριακό.

Τι γίνεται σήμερα με το Κυπριακό;

Δεν είναι κακό το ενδιαφέρον των ξένων. Το θέμα όμως είναι πως εμείς το αξιοποιούμε σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα φέρει. Δυστυχώς εκεί κρινόμαστε από τα κέρδη και τις ζημιές στο τέλος μιας διαδικασίας. Ήδη διαφαίνεται ότι συσσωρεύονται ζημιές από αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα έχει εκχωρηθεί το κατάλοιπο εξουσίας, έχει εκχωρηθεί μέρος της αδιαίρετης κυριαρχίας που μέχρι σήμερα ήταν κόκκινη γραμμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά, έχουν εκχωρηθεί σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα θέματα των περιουσιών. Δεν έχει αφαιρεθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το λεγόμενο έγγραφο Ντάουνερ ή θέσεις της προηγούμενη διακυβέρνησης και ήταν δέσμευση προεκλογική του Νίκου Αναστασιάδη.

Όλα αυτά, είναι ζημιές που συσσωρεύονται η μια στην άλλη. Επομένως, η κινητικότητα είναι καλή εάν δεν προκαλεί ζημιές.

Μήπως ήταν λάθος η επιλογή του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στην κρίσιμη αυτή στιγμή για το Κυπριακό; Μήπως εντός κυβέρνησης θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα προς τη κατεύθυνση μιας σωστής λύσης;

Υπήρξαν δύο διαφορετικές απόψεις και πλειοψήφησε εκείνη η άποψη, την οποία υποστήριξα και εγώ ότι θα έπρεπε να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά είτε με τη συμμετοχή εντός της κυβέρνησης, είτε εκτός κυβέρνησης. Το ΔΗΚΟ δημοκρατικά και πλειοψηφικά πήρε μια απόφαση για αποχώρηση και νομίζω ότι ήδη τα σημάδια στο κυπριακό δείχνουν ότι αυτή η θέση δικαιώνεται.

Η όποια λύση προκύψει στο Κυπριακό θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Εάν η λύση είναι αποδεκτή και διασφαλίζει τις παραμέτρους που απαιτεί το Δημοκρατικό Κόμμα είτε είναι εντός, είτε είναι εκτός της κυβέρνησης η θέση μας θα ληφθεί ανεξάρτητα από τη συμμετοχή η όχι. Εμείς θα κρίνουμε ο περιεχόμενο της λύσης.

Εάν όμως η λύση είναι απαράδεκτη εντός της κυβέρνησης θα είχε διαβρώσει την αξιοπιστία μας. Επομένως δεν θα είμαστε πειστική στον λαό λέγοντας ότι η λύση είναι απαράδεκτη. Πολλοί εύλογα θα πουν “συμμετείχατε σε αυτή τη διαδικασία και περιμένατε το τέλος να διαπιστώσετε ότι η λύση είναι απαράδεκτη”.

Εμείς θα κρίνουμε το αποτέλεσμα αν είναι αποδεκτό ή όχι. Δεν θα κρίνουμε με βάση τη συμμετοχή μας ή μη εντός της κυβέρνησης.

Μακάρι να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή και το Δημοκρατικό κόμμα, αλλά και εγώ προσωπικά που είμαι και από τις κατεχόμενες περιοχές θα το αποδεχθούμε και θα το στηρίξουμε ενώπιον του λαού.
Σε περίπτωση εκλογής σας, θα τηρήσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέσετε από τα έδρανα της Ευρωβουλής σε σχέση με την Κύπρο;

Δεν έχω δεσμευθεί, ούτε υποσχεθεί ότι θα φέρω ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, γιατί δεν γνωρίζω εκ των προτέρων ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Εκείνο που υπόσχομαι και θα το τηρήσω είναι ότι θα παραμείνω πιστός στην γραμμή που ακολουθώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα έχω καθαρές απόψεις, θα προτείνω ουσιαστικές προτάσεις που θα έχουν ουσιαστική σημασία και τρίτον θα προσπαθήσω στο βαθμό που μπορώ να αξιοποιήσω τα πλεονεκτήματα και αυτή τη μοναδική ευκαιρία υπέρ των συμφερόντων των ανθρώπων μας.
Ποια είναι η πρώτη πρόταση που θα καταθέσετε από τα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου;

Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αποφάσεις που έχουν μεταφέρει δισεκατομμύρια ζημιές των τραπεζών στις πλάτες της κοινωνίας. Δεν έχουμε λάβει μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι η κοινωνία θα επιβιώσει για να αποπληρώσει τα χρέη προς τις τράπεζες. Και ενώ δίνουμε αγώνα σε πολιτικό επίπεδο για να σώσουμε τις τράπεζες, δεν δίνουμε τον ίδιο αγώνα να διασώσουμε την κοινωνία.

Όσον αφορά τις πρακτικές εισηγήσεις, έχω κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση της ρευστότητας. Προπληρωμή χρεών στις τράπεζες με μετρητά έναντι κινήτρου, όπως είναι για παράδειγμα η αφαίρεση τόκων, κατάργηση όλων των καταχρηστικών προνοιών των δανείων, η δημιουργία του λεγόμενου διαμεσολαβητή ενός εξώδικου μηχανισμού διευθέτησης και επίλυσης τραπεζικών διαφωνιών πριν από το δικαστήριο προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που προκαλούν άγχος και αγωνία, ανθρώπινη δυστυχία και πόνο όπως είναι η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, η ρύθμιση χρεών. Αυτά τα πράγματα εάν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να γίνουν εάν εκχωρήσουμε εξουσίες σε αυτόν τον διαμεσολαβητή.

Αυτή είναι η δική μου πρόταση που έχω καταθέσει εδώ και πολλά χρόνια.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περισσότερα κοινοτικά προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας;

Υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που υποφέρουν από την ανεργία οι νέοι και οι ενήλικες άνω των 50 ετών. Για τους νέους υπάρχει τουλάχιστον η στήριξη της οικογένειας, για τους ενήλικες είναι οι ίδιοι που παίρνουν το βάρος συντήρησης της οικογένειάς τους.

Έχω προσωπική αντίληψη και από τον μικρόκοσμο που κινούμαι στην καθημερινότητα μου ότι πίσω από τους αριθμούς της ανεργίας, υπάρχει και ένας τεράστιος ανθρώπινος πόνος, που δεν καταγράφεται, Ομολογώ ότι κάποιοι συνάνθρωποι μας καταλήγουν σε αποφάσεις, οι οποίες είναι αδιανόητες και δεν τολμούμε να τις θέσουμε ούτε καν δημόσια.

Θεωρώ ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω εφόσον εκλεγώ είναι να αντιληφθούν οι εταίροι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παροχή σημαντικών κονδυλίων, χωρίς τις γραφειοκρατίες που είχαμε στο παρελθόν. Άρα θέλουμε άμεση χρηματοδότηση και πρέπει αυτή η χρηματοδότηση να έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η ευρωπαϊκή ένωση έχει αδικήσει αυτό τον τόπο και χρειαζόμαστε αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να παραδέχεται η Ευρωπαϊκή ένωση, κυρίως η Ευρωβουλή ότι η Τρόικα ενήργησε ανομιμοποίητα, δεν μπορεί να παραδέχεται η Ευρωβουλή ότι στην Κύπρο ενήργησε με έναν τρόπο αυθαίρετο χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως πειραματόζωο.

Έγινε ότι έγινε, αλλά τώρα χρειαζόμαστε το στοιχείο της αλληλεγγύης. Αυτό το στοιχείο της αλληλεγγύης μπορώ να το καταστήσω κατανοητό στους εταίρους μας για να δώσουμε άμεση ανακούφιση και εργασία σε όλες αυτές τις ομάδες που υποφέρουν σήμερα.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΕ