Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα  κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού – 21 Μαρτίου

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 και εορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε έτους. Με την ενέργεια αυτή, ο ΟΗΕ υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας, φυλετικών διακρίσεων και μισαλλοδοξίας.

Ο ρατσισμός αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα στους τομείς της εργασίας, της πολιτικής, της θρησκείας και της οικονομίας. Οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού, φυλετική, θρησκευτική ή κοινωνική, προκαλεί ανθρώπινο πόνο, περιθωριοποίηση του ατόμου, μόνιμη ένταση και κρίση, φανατισμό και εκδηλώσεις βίας. Κυρίως όμως, ο ρατσισμός αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές κοινωνίες και τις πανανθρώπινες αξίες που τις διέπουν. Η ρατσιστική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία για αυτό πολιτεία, εκκλησία, παιδεία, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και κινητοποίηση, ειδικά την περίοδο αυτή, ώστε να ενισχύσουν τις δράσεις τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων, την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων και την διαμόρφωση συνθηκών που να προάγουν τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας.

Η UNICEF σε έκθεση της διαπιστώνει πως εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ανάμεσά τους και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, συνεχίζουν να βιώνουν φαινόμενα ρατσισμού και να πέφτουν θύματα διακρίσεων, λόγω του φύλου, της εθνικότητας, του χρώματός τους, της θρησκείας τους. Επίσης, επισημαίνονται οι τέσσερεις βασικές αρχές για την καταπολέμηση του ρατσισμού, οι οποίες είναι: (α) να δίδεται προτεραιότητα στα παιδιά, γιατί είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού,

(β) κανένα παιδί να μην είναι στο περιθώριο, για αυτό και στόχος της UNICEF είναι η εξασφάλιση πιστοποιητικού γέννησης για κάθε παιδί, ώστε να είναι δυνατή η διεκδίκηση των δικαιωμάτων του,

(γ) ποιοτική εκπαίδευση που να στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς που θα είναι ανεκτική, και

(δ) εφοδιασμός των παιδιών και των νέων ανθρώπων με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποδοχής και της εκτίμησης της διαφορετικότητας.

Όσον αφορά την Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Κατά των Διακρίσεων, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, οι ρατσιστικές τάσεις φαίνεται να χαρακτηρίζουν την κυπριακή κοινωνία. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων ξενοφοβίας, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την εθνική καταγωγή ενός προσώπου ή ομάδας προσώπων.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού ας αποτελέσει τη μέρα επαγρύπνησης για κοινωνική αλληλεγγύη και την μέρα πρόσκλησης για κοινωνική δράση, με στόχο να γίνει καθημερινή συνείδηση πως μπορεί να είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά την ίδια ώρα πρέπει και μπορούμε να είμαστε ίσοι.