21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down 

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το Σύνδρομο Down. Το Σύνδρομο Down είναι μια χρωμοσωμική διαταραχή που προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον αντιγράφου του γενετικού υλικού στο 21 ο χρωμόσωμα, είτε στο σύνολό του (Τρισωμία 21) ή σε μέρος του. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους, τα ακριβή αίτια της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστά.

Το Σύνδρομο Down στο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί μέσω του προγεννητικού ελέγχου. Είναι μια γενετική κατάσταση που εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας, δεν είναι κληρονομική, αλλά ούτε μεταδοτική. Δεν υπάρχει θεραπεία για το Σύνδρομο Down, αλλά ούτε και τυπικό άτομο με Σύνδρομο Down. Όπως όλοι μας, έτσι και κάθε άτομο που έχει το Σύνδρομο αυτό έχει διαφορετική προσωπικότητα και δυνατότητες.

Τα άτομα με αυτό το Σύνδρομο αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Παρόλα αυτά και δεδομένου ότι τα άτομα αυτά έχουν ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, είναι χαρισματικά και πολυτάλαντα και η ικανότητα μάθησής τους δεν σταματά ποτέ, η επιτυχία στο σχολείο και μετέπειτα στην εργασία δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση μάταιος αγώνας. Αντίθετα, με την κατάλληλη εκπαίδευση, τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, την αγάπη και την αποδοχή μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας, να ενσωματωθούν σε αυτή και να συνεισφέρουν με τον τρόπο τους και τις ικανότητές τους.

Γενικά, η σωστή ενημέρωση, η συνεχής καθοδήγηση και στήριξη των γονέων που αποκτούν παιδί με Σύνδρομο Down και η μέριμνα, ώστε να δίνονται ευκαιρίες, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με Σύνδρομο Down, είναι καίριες δράσεις για την ενεργή ένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία.

Δυστυχώς, παρατηρείται ότι τα άτομα με Σύνδρομο Down και οι οικογένειές τους συχνά αντιμετωπίζουν φαινόμενα ρατσισμού, διάκρισης και προκατάληψης. Προς αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών ενεργοποιούνται εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες μέσα από τις δράσεις τους, προωθούν τόσο την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα όσο και την καθοδήγηση και τη στήριξη των ίδιων των ατόμων, αλλά και των οικογενειών τους. Η πολιτεία, σε συνεργασία με τις εν λόγω Οργανώσεις, θα πρέπει να προωθήσει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αποδοχής, ασφάλειας και αγάπης για τα άτομα με Σύνδρομο Down.

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες/ιδιαιτερότητες δεν είναι ξένα και διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Αντιθέτως, έχουν τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες με όλους εμάς και όπως ο κάθε ένας από μας χρειάζονται και αξίζουν αγάπη, σεβασμό και αποδοχή.