Κατάσταση εκτάκτου Ανάγκης

Η άρνηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο άγνοια, αλλά και κακόβουλο ψέμα, σύμφωνα με τη Mary Robinson, πρώην Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον πλανήτη. Και ενώ οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο καταγράφουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημαίνουν συνεχώς τις επιπτώσεις που η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει στην υγεία και το βιοτικό επίπεδο ζωής των ανθρώπων του πλανήτη εμείς εδώ στην Κύπρο αρκούμαστε στις βραβεύσεις και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

Την ίδια ώρα που οι παραβιάσεις και τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη –ΔΗΣΥ μας υπερθερμαίνουν (για να χρησιμοποιήσουμε και περιβαλλοντικούς όρους).

Στην απονομή τιμητικών διακρίσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος λοιπόν, ο κύριος Αναστασιάδης μας παρουσίασε το λαμπρό και αισιόδοξο πράσινο πρόγραμμα της κυβέρνησης του. Μεταξύ άλλων μας είπε ότι «Ολοκληρώσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, επικαιροποιήσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ερημοποίηση, ολοκληρώνουμε τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, εστιάζοντας στην ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, καθώς και όλων των δασικών περιοχών, Προχωρούμε με την εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, όπως και με την αναβάθμιση άλλων δασικών πάρκων του τόπου μας» και πολλά άλλα.

Αυτά που δεν τόλμησε όμως ο κύριος Αναστασιάδης να μας πει είναι ότι ταυτόχρονα με τα πιο πάνω το 2015 στα πλαίσια ‘προστασίας της φύσης’ το διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα, που παρουσιάστηκε οδηγεί σε ένα κατά πολύ μικρότερο προστατευόμενο δάσος αφού εξαιρείται του 25% της χερσαίας επικράτειας του ΦΥΣΗ 2000, αφήνοντας πάντα ανοικτά τα ενδεχόμενα για αναπτύξεις εντός του δικτύου.

Δεν μας απάντησε πώς προωθεί την πράσινη οικονομία. Μήπως αδειοδοτώντας παράνομες οικιστικές αναπτύξεις σε περιοχές ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας όπως λόγου χάρι οι σπηλιές στην Πέγεια; ή με την αδειοδότητση της μαρίνας στην Αγία Νάπα, που εμπίπτει σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας;

Να μας πει επίσης και πώς θα διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής και την υγεία μας όταν δεν γίνεται καμιά προσπάθεια για έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και ξεφυτρώνουν εργοστάσια, λατομεία και πύργοι παντού.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χώρα μας έχει συγκαταλεγεί στα κράτη της ΕΕ που πλήττονται από ερημοποίηση, που υποφέρουμε από μπόρες σκόνης με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων μας, που ζούμε πλέον σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον.

Αντί λοιπόν να προωθηθούν ουσιαστικά μέτρα για αλλαγή στον τρόπο που καταναλώνουμε, στους τρόπους παραγωγής, μέτρα πραγματικής εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ΑΠΕ από τον καταναλωτή για τον καταναλωτή είμαστε μάρτυρες όλων των πιο πάνω και τόσων άλλων.

Κατά τ’ άλλα με μεγάλη περηφάνεια την προηγούμενη Τετάρτη, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος ο εξοχότατος κύριος Πρόεδρος μας ενημέρωσε για τη φιλόδοξη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει ως Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία, ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, το οποίο στοχεύει – όπως μας είπε- στη διαχείριση των περιβαλλοντικών και μη κινδύνων που θα αντιμετωπίσουν η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια κύριε πρόεδρε, μας πάτε μπροστά!

ΥΣ ΟΙ επιστήμονες και ακαδημαϊκοί που βραβεύθηκαν το αξίζουν με το παραπάνω αφού προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Θα ήταν ακόμη πιο ευτυχές αν τις χρησιμοποιούσαν έμπρακτα.

ΥΣ 2  Παρασκευή μεσημέρι οι πυροσβέστες μαίνονταν με πυρκαγιές στην Πάφο, ευελπιστώ ότι οι υποσχέσεις μετά τα γεγονότα του 2016 στη Σολιά έχουν τηρηθεί και δεν θα παρακολουθήσουμε παρόμοια γεγονότα σε επανάληψη.

Τελικά οι επενδύσεις στην πρόληψη δεν πρόλαβαν να γίνουν!

Χριστίνα Νικολάου
Επικεφαλής Γραφείου Περιβάλλοντος ΚΕ ΑΚΕΛ