ΔΗΣΥ: Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους και επιβάλλει περισυλλογή

Διακήρυξη ΔΗΣΥ για τη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974

Αυτή τη μέρα φέρνουμε και φέτος στη μνήμη με αποτροπιασμό αλλά και οδύνη την κορύφωση της εθνικής αφροσύνης του 1974 και καταδικάζουμε το Πραξικόπημα της Δευτέρας, 15ης Ιουλίου 1974. Απότοκο της πολιτικής ανωμαλίας, της δικτατορίας και της καπηλείας των εθνικών ιδεωδών, η παθογενής αντίληψη ότι με τη βία μπορεί να επιβληθούν πολιτικές απόψεις, κυριάρχησε εκείνη τη στιγμή και είχε τραγική κατάληξη για την πατρίδα.

Εκείνη την αποφράδα ημέρα, η στρατιωτική Χούντα, που δικτατόρευε και καταδυνάστευε την Ελλάδα από τον Απρίλιο 1967 καπηλευόμενη συστηματικά τα εθνικά ιδεώδη, έχοντας και την υποστήριξη ενός μικρού μέρους της κυπριακής αντιπολίτευσης στο καθεστώς Μακαρίου, το οποίο είχε θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό της, χρησιμοποίησε ως υποχείριο την Εθνική Φρουρά και έβγαλε στους δρόμους της Λευκωσίας τα πολεμικά άρματα ενάντια στον Πρόεδρο Μακάριο και την Κυβέρνηση. Καπηλευόμενη τη χρόνια αγανάκτηση για τη ματαίωση του δικαιώματος των Ελλήνων της Κύπρου στην αυτοδιάθεση, η Χούντα του Ιωαννίδη αποπειράθηκε, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης υπόσχεσης για Ένωση, να καταλύσει τη νομιμότητα της Δημοκρατίας και στην Κύπρο. Έτσι έδωσε το πρόσχημα που για χρόνια έψαχνε η Τουρκία για να εισβάλει, να καταλάβει και να κατακρατά κατακτημένο έκτοτε μεγάλο μέρος της πατρίδας μας.

Επειδή μάλιστα τότε η Τουρκία για την αιματηρή κατακτητική επέμβασή της επικαλέστηκε την ιδιότητά της ως «εγγυήτριας δύναμης», αντιλαμβανόμαστε σήμερα πόσο μεγάλη σημασία έχει η σθεναρή διεκδίκηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής τελικά αποσοβήθηκε, αλλά το μεγάλο κακό έγινε στο μεταξύ, αφού η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει την από καιρό προγραμματισμένη εισβολή στην Κύπρο. Τραγική μοίρα της Κύπρου ήταν ότι η Χούντα στην Ελλάδα έπεσε επειδή είχε ήδη ανοίξει τις κερκόπορτες για την Τουρκία. Σήμερα προσμετρούμε το μέγεθος της αφροσύνης και της εθνικής συμφοράς, με την Τουρκία, όχι μόνο να ασκεί στρατιωτική κατοχή και έλεγχο στα κατεχόμενα, αλλά μετερχόμενη πρακτικές εθνοκάθαρσης να επιχειρεί συστηματικά και αντίθετα με κάθε αρχή διεθνούς νομιμότητας να παρουσιάζει την κατεχόμενη περιοχή ως ξεχωριστό κράτος.

Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα εθνικού πένθους και επιβάλλει περισυλλογή. Αντλούμε από τα πικρά διδάγματα του παρελθόντος προκειμένου να θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας και χαράζουμε εθνική πολιτική με μέτρο και ευθύνη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πολιτεύεται προάγοντας πολιτικό πολιτισμό δημοκρατικού διαλόγου, αλληλοκατανόησης, σεβασμού της διαφορετικής άποψης και ιδεολογικής ανοχής. Ταυτόχρονα όμως προτάσσουμε αποφασιστική άρνηση σε ολοκληρωτισμούς και σε κηρύγματα πολιτικής βίας. Το μίσος, ο φανατισμός, η διχόνοια και η επιβολή απόψεων δια της βίας οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή. Κρατάμε, επίσης, το δίδαγμα ότι φαινόμενα βίας και πολιτικής ανωμαλίας όπως εκείνα που κυριάρχησαν διάσπαρτα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, πρέπει να αποκλειστούν διαπαντός από τον πολιτικό μας βίο.

Η δημοκρατία έχει από χρόνια εμπεδωθεί στη χώρα μας, η οποία μάλιστα μετέχει ενεργά του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πορεία για την εμπέδωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε αποφασιστική συμβολή. Όπως επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και στην εθνική στρατηγική που έφερε την Κυπριακή Δημοκρατία μέλος της Ε.Ε. Ενώ και μέσα στις πολύ κρίσιμες ώρες, όταν η χώρα κινδύνευσε από χρεοκοπία, αγνοώντας «σειρήνες» ακόμα και για έξοδο από την Ε.Ε., με αίσθηση εθνικής ευθύνης, η παράταξή μας ανέλαβε το πολιτικό κόστος της τιτάνιας προσπάθειας διάσωσης της χώρας, που έκανε ο λαός μας. Σε αυτή την ίδια πορεία θα παραμείνουμε προσηλωμένοι, φροντίζοντας ταυτόχρονα στις μέρες μας να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι θεσμοί, η οικονομία, ο δημόσιος τομέας και γενικότερα η χώρα μας, έτσι που να διατηρήσουμε σταθερή την τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, που είναι ένα ακόμα θεμέλιο θωράκισης της δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, έχουμε συνείδηση ότι μπροστά στην τουρκική κατοχή, η οποία όχι μόνο χρησιμοποίησε ως πρόσχημα το Πραξικόπημα, αλλά βρήκε και εύφορο έδαφος στον εθνικό διχασμό μας, επιβάλλεται να αντιδράσουμε διασφαλίζοντας συνθήκες εθνικής ενότητας και σύμπνοιας στον ασίγαστο αγώνα για να την ανατρέψουμε με ειρηνικά μέσα.

Σήμερα, παρά την απογοήτευση από το αδιέξοδο που προέκυψε στην πρόσφατη Διάσκεψη των Η.Ε. για την Κύπρο, η παράταξή μας δεν χάνει τον προσανατολισμό της και διατηρεί ως ύψιστο στόχο την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων. Αυτή την προσπάθεια κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κραν Μοντανά, έχοντας φέρει τη διαπραγμάτευση στον ίδιο τον πυρήνα του κυπριακού ζητήματος ως προβλήματος εισβολής-κατοχής και έχοντας θέσει θεμέλια για τη συνέχεια και παρακαταθήκη την παραδοχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να γίνει με τη λύση ένα κανονικό κράτος.

Με αίσθημα ευθύνης, η παράταξή μας ανανεώνει την υπόσχεση και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στις αρχές της δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά στέλνουμε μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Η ενότητα επιβάλλεται όσο ποτέ στον αγώνα που πρέπει να συνεχίσουμε για μια σωστή συμφωνία για λύση του Κυπριακού και αποτίναξη της τουρκικής κατοχής η οποία ακολούθησε το εγκληματικό πραξικόπημα του 1974.