ΑΚΕΛ: Τελικά φαίνεται ότι η τρίμερής συνεργασία με το Ισραήλ για την κυβέρνηση ήταν απλά θέαμα για πανηγυρισμούς

Γραπτή Δήλωση Λάμπρου Λάμπρου Επικεφαλής Γραφείου Ενεργειακής Πολιτικής Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ως ΑΚΕΛ χαιρετίσαμε την έναρξη των διαδικασιών για τη γεώτρηση του Γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της ΤΟΤΑL στο τεμάχιο 11 και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

Την ίδια όμως στιγμή δεν μας διαφεύγουν οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς, ότι η χώρα του επιταχύνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για να καταλήξουν πριν από το τέλος του έτους σε μια συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Τελικά φαίνεται ότι η τρίμερής συνεργασία με το Ισραήλ για την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ήταν απλά θέαμα για πανηγυρισμούς και συνθήματα.

Αντί η κυβέρνηση να συνεχίσει τον ενεργειακό σχεδιασμό που παρέλαβε, κεντρικό στοιχείο του οποίου ήταν η συνεργασία με γειτονικές χώρες για την αξιοποίηση του ΦΑ της περιοχής με την δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, ανέτρεψε αυτό τον σχεδιασμό και ξεκίνησε μια πολιτική αυτοσχεδιασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης των ζητημάτων.

Σε όλο αυτό το διάστημα όμως, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, έχει υποβαθμιστεί το ενδιαφέρον για έργα υποδομής, ενώ οι χώρες της περιοχής εκεί που έθεταν την Κύπρο στις προτεραιότητες τους για την αξιοποίηση των δικών τους υδρογονανθράκων, μας έχουν γυρίσει την πλάτη.

Τώρα πληρώνουμε τα λάθη, την αδράνεια και την ολιγωρία της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.