Σύνοδος Μεσογειακών κρατών ΕΕ – Διακήρυξη με αναφορές στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου των αρχηγών των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, προέβη σε παρέμβαση όπου μεταξύ άλλων σημείωσε την ανάγκη προβληματισμού για τον τρόπο προσαρμογής μας στα νέα δεδομένα μετά το αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να ξεκινήσουμε μια ενδοσκόπηση και μια αυτό-αξιολόγηση, προκειμένου να μπορέσουμε να καθορίσουμε και να επιλύσουμε τα αίτια της αποξένωσης που βιώνουν και αισθάνονται οι πολίτες μας καθώς και του ελλείμματος δημοκρατίας και διαφάνειας που πολλοί από τους πολίτες μας θεωρούν ότι χαρακτηρίζει την πολιτική χαράσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποσκοπεί στην ταχύτατη λήψη διορθωτικών μέτρων, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η Ενωση να καταβάλει προσπάθειες με τρόπο άμεσο, αλλά και ορατό, μέσω μιας περιεκτικής και δημοκρατικής διαδικασίας, να αντιμετωπίσει τη δυσφορία των πολιτών της και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη τους. «Χωρίς να διαφωνούμε πως τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η ‘βαθύτερη’ Ευρώπη, θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να εργαστούμε για μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη», ανέφερε.

Για το θέμα της Ασφάλειας επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη όπως πέραν από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προώθηση και ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ενωσης, στο εσωτερικό μας μέτωπο θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα υφιστάμενα μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας μέσα από αρτιότερους ελέγχους στα εξωτερικά μας σύνορα, μέσα από την καλύτερη ανταλλαγή και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων και με την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας.

Είπε ακόμη ότι στην περιοχή της Μεσογείου, το ζήτημα της ασφάλειας συνδέεται άμεσα με τις συνεχείς συρράξεις και την έξαρση της τρομοκρατίας που παρατηρούνται. Είναι κατά συνέπεια επιτακτικό να δώσουμε έμφαση στις εστίες συγκρούσεων στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία, στην Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής και στη Λιβύη, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και την πρωτοβουλία που έχει λάβει μαζί με την Ελλάδα για την εγκαθίδρυση περιφερειακών συνεργασιών, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε πολλά υποσχόμενους τριμερείς σχηματισμούς κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στόχος μας, είπε, για τους επόμενους μήνες είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών και τετραμερών αυτών συνεργασιών, με την προώθηση, μεταξύ άλλων, απτών έργων και προγραμμάτων κοινού οφέλους και την πραγματοποίηση υπουργικών συναντήσεων και Συνόδων Κορυφής.

Οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει έχουν ως στόχο την επίτευξη σταθεροποίησης, ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Όσον αφορά την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό αποτελεί πρόκληση η οποία θέτει σε δοκιμασία τόσο τις αξίες της ΕΕ όσο και την ενότητα της. «Θεωρούμε ότι η ΕΕ θα πρέπει άμεσα να καταστεί ικανή να αντιμετωπίσει κρίσεις αυτής της εμβέλειας τάχιστα, αποτελεσματικά και με μια φωνή. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα της επιτρέψουν να αντεπεξέλθει βραχυπρόθεσμα στις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με περισσότερη αλληλεγγύη και υπευθυνότητα και σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέχρι να επιτευχθεί η οριστική επίλυση των γενεσιουργών αιτιών της μαζικής ροής προσφύγων», όπως ανέφερε.

Σε σχέση με την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν δεδομένου ότι η αειφόρος ανάπτυξη και η οικονομική μας ευρωστία αποτελούν ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας και ότι επιβάλλεται πρώτα από όλα να εργαστούμε πιο εντατικά για την ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος μας.

Θα πρέπει ταυτόχρονα, είπε, να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στη νεολαία μας και να δώσουμε προτεραιότητα στην προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων που να ενισχύουν τις ευκαιρίες στήριξης της εκπαίδευσης και μελλοντικής απασχόλησης τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης τους αρχηγούς κρατών για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών, την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και τις διαφωνίες που παρατηρούνται όπως προκύπτουν μέσα από τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων, εκφράζοντας την ευχή ότι θα ξεπεραστούν με τη βοήθεια και κρατών μελών της ΕΕ.

Αναφορά για το Κυπριακό στη Διακήρυξη των Αθηνών

Στη Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε σήμερα κατά τη Σύνοδο των αρχηγών μεσογειακών κρατών, στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται η πιο κάτω αναφορά στο Κυπριακό:

Υποστηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος χωρίς εγγυήσεις, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.