Το προσωπικό της Ελεγκτικής στηρίζει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη – Θεωρεί άδικες τις κατηγορίες

Το προσωπικό της Ελεγκτικής υπηρεσίας, θεωρεί ότι είναι άδικες οι κατηγορίες που διατυπώνονται για τον προϊστάμενό τους, «ο οποίος ποικιλοτρόπως έχει προωθήσει ριζικές τομές που ενίσχυσαν τον επαγγελματισμό, τη συνεργασία, τη διαφάνεια και τη συλλογικότητα στον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας μας, γεγονός που τυγχάνει γενικής αναγνώρισης, αντανακλούν σε όλους μας», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Με 111 ψήφους υπέρ, δύο εναντίον και τέσσερις αποχές, το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξέφρασε τη στήριξη του στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Σε σχέση με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που αφορούν στον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και με πλήρη σεβασμό και εμπιστοσύνη στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Η Υπηρεσία μας, βάσει του συνταγματικού της ρόλου, καλείται, εφαρμόζοντας το θεσμικό της πλαίσιο, τα διεθνή επαγγελματικά πρότυπα και πρακτικές που διέπουν την εργασία ενός Ανώτατου Ελεγκτικού Ιδρύματος, να συμβάλει στη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τον απολογισμό των ασκούντων δημόσια εξουσία στη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Ως προσωπικό της Υπηρεσίας, νοιώθουμε υπερήφανοι για τον θεσμό που υπηρετούμε, με ήθος, επαγγελματισμό και αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον, καθώς και την αναγνώριση που λαμβάνουμε διαχρονικά, μέσω της θετικής ψήφου από την κοινωνία των πολιτών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να διεκπεραιώνουμε την εργασία μας, είναι να μπορούμε να ενεργούμε ανεξάρτητα, γι αυτό τα επαγγελματικά πρότυπα και οι διακηρύξεις του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) περιλαμβάνουν πολύ λεπτομερείς και αυστηρές διακηρύξεις για την προστασία της ανεξαρτησίας του ελεγκτή, οι οποίες υιοθετήθηκαν και από σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Συνεπώς, οι όποιες ενέργειες επηρεασμού της αντικειμενικής μας κρίσης, της απρόσκοπτης πρόσβασης μας στην πληροφόρηση και περιορισμού του εύρους του ελέγχου μας, αντίκεινται στις πιο πάνω αρχές.

Το καθήκον μάς επιτάσσει να διεξάγουμε την εργασία μας με ήθος και επαγγελματισμό και να επικοινωνούμε τα ευρήματά μας έγκαιρα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για διάχυσή τους στην κοινωνία, ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν αντικειμενική και ανεξάρτητη πληροφόρηση, σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων πόρων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας μας, όπως επεξηγούμε πιο πάνω, αναπόφευκτα μας έχουν στεναχωρήσει ιδιαίτερα, αφού πιστεύουμε ότι τιμούμε τον θεσμό που υπηρετούμε και η Υπηρεσία μας ενεργεί υποδειγματικά στη σφαίρα του δημόσιου.

Θεωρούμε ότι, οι άδικες κατηγορίες που διατυπώνονται προς τον προϊστάμενό μας, ο οποίος ποικιλοτρόπως έχει προωθήσει ριζικές τομές που ενίσχυσαν τον επαγγελματισμό, τη συνεργασία, τη διαφάνεια και τη συλλογικότητα στον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας μας, γεγονός που τυγχάνει γενικής αναγνώρισης, αντανακλούν σε όλους μας.

Η Υπηρεσία μας θα πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή και τους όρους εντολής της απρόσκοπτα, χωρίς περιορισμούς.