Κτηνιατρικός Σύλλογος: Δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία τα αδέσποτα

Σε ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος,  έπειτα από τον μεγάλο θόρυβο που έχει προκληθεί,  με αφορμή εγγράφου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος ‘στο οποίο αφήνεται να εννοηθεί πως τα αδέσποτα φέρουν ποικιλία ασθενειών οι οποίες μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο, αναφέρει ότι τα  αδέσποτα ζώα δεν αποτελούν κινούμενες βόμβες ασθενειών και δεν απειλούν τη δημόσια υγεία.

Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ως αρμόδιο επιστημονικό σώμα, “δηλώνει με σαφήνεια πως το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί από την παρουσία ή όχι στα αδέσποτα ζώα των ασθενειών που αναφέρθηκαν στην επιστολή της κ. Παναγιώτου”, σημειώνοντας ότι τα αδέσποτα ζώα “δεν μπορούν να θεωρηθούν δυνητικά φορείς μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων στην Κύπρο”.

Σημειώνει ότι ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων στην Κύπρο και η σωστή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας τους, “σαφώς και πρέπει να αποτελεί μέρος των δράσεων και πρωτοβουλιών” του κράτους και τονίζει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα θετικά της πρότασης που αφορά τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων στην Κύπρο.

capture