Πρόεδρος: Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ως ΕΕ χρειαζόμαστε ένα νέο προσανατολισμό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τη λήξη της Συνόδου των ηγετών των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειον Μέγαρο, στην Αθήνα, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «επιτρέψτε μου καταρχάς να συγχαρώ τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τη σημαντική πρωτοβουλία σύγκλησης της σημερινής Συνόδου των χωρών κρατών του ευρωπαϊκού νότου.

Μια πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη στιγμή λαμβάνοντας υπόψη και την Ατυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα σε λίγες μέρε ς όπου θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ως ΕΕ χρειαζόμαστε ένα νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σημερινές μας συζητήσεις και τα αποτελέσματα θεωρώ ότι συνεισφέρουν σημαντικά και εποικοδομητικά στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα όμως οι χώρες της Μεσογείου μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν καθώς επίσης και λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης στη βάση της αν θέλετε ξεχωριστής τους εμπειρικής γνώσης.

Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω πως η σημερινή Σύνοδος, όπως ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αναφέρει δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεως εντός της ΕΕ γιατί κάτι ανάλογο θα αποτελούσε τη χειρίστη προσφορά στον κοινό στόχο της συνοχής αλλά και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Επιτρέψτε μου την ίδια ώρα να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη όπως μέσα από μια ενδοσκόπηση, μια αυτοκριτική αν θέλετε των μέχρι σήμερα πολιτικών μας είναι η ώρα να λάβουμε επιτέλους ουσιαστικές και πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα αίτια της αποξένωσης που βιώνουν σήμερα οι πολίτες μας σε σχέση με πολιτικές που χαράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις σημερινές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είτε αυτές αφορούν τον τομέα της Ασφάλειας είτε το μέγα θέμα του Προσφυγικού είτε τα εξίσου μεγάλα θέματα της Οικονομίας και Ανάπτυξης

Λαμβάνοντας υπόψη το διάλογο και τους προβληματισμούς που έλαβαν χώρα κατά τη σημερινή Σύνοδο αλλά και τη Διακήρυξη που έχει υιοθετηθεί είναι θεωρώ ξεκάθαρο πως ο ρόλος όλων ανεξαίρετα των κρατών μελών της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας στο να πετύχουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων και είμαι βέβαιος θα τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς».