Στεφάνου: Ζητήσαμε από την κυβέρνηση την αύξηση του ποσού για την εφάπαξ χορηγία για μικρές επιχειρήσεις

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου στη Βουλή, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Σήμερα τύχαμε ενημέρωσης από τον Υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία. Για εμάς, στις συνθήκες της Κύπρου των υπερδανεισμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) η έμφαση πρέπει να δοθεί στην απευθείας στήριξη από το κράτος. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση την αύξηση του ποσού για την εφάπαξ χορηγία προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζομένους. Το έχουν ανάγκη αυτό το κονδύλι οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις συνθήκες της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα που έχει φέρει η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δανειοκεντρικό. Δίνει έμφαση στον δανεισμό που δεν εξυπηρετεί τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι υπερδανεισμένες. Από όσα έχει φέρει η κυβέρνηση, είναι φανερό ότι θα επωφεληθούν οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό και την ίδια ώρα θα τύχουν γενναιόδωρης επιδότησης των δάνειων τους.

Πέραν της αύξησης του ποσού της εφάπαξ χορηγίας, ζητήσαμε όπως στο πακέτο στήριξης συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι διατηρούν μικρομεσαία επιχείρηση ή είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι. Ζητήσαμε επίσης όπως στη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας για την εστίαση και τον τουρισμό, να συμπεριληφθούν και εκείνες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνδέονται και περιλαμβάνονται στην τουριστική βιομηχανία.

Θα παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη με τις διαδικασίες δανεισμού. Υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν χρονοβόρες, όπως είναι για παράδειγμα ο δανεισμός από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων που τώρα συστήνεται. Η εμπειρία από τα αλλά δύο σχέδια που τρέχουν από το 2013 και το 2014 δεν είναι τόσο θετική για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Δεν έχουν καταφέρει οι ΜμΕ να τύχουν δανειοδότησης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει αμέσως η απευθείας χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι ΜμΕ να επιβιώσουν.