Στα θρανία οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων

Η Βουλή συζήτησε το θέμα της επιμόρφωσης των οδηγών φορτηγών και λεωφορείων

Το θέμα της επιμόρφωσης και περιοδικής κατάρτισης των οδηγών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών συζητήθηκε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων. Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου εξήγησε πως το 2007 η κυπριακή νομοθεσία εναρμονίστηκε με ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία μετά τις 10/09/2008 για οδήγηση λεωφορείου και μετά τις 10/09/2009 για οδήγηση φορτηγού απαιτείται πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας για τους οδηγούς.

“Δηλαδή`, είπε, “ένα νέος οδηγός για να οδηγήσει λεωφορείο και φορτηγό θα πρέπει να αποκτήσει το γνωστό πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας αρχικής κατάρτισης και ανά πέντε χρόνια να αποκτούν πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας περιοδικής κατάρτισης”.

Για την αρχική επιμόρφωση, ο κ. Αντωνίου είπε πως πρέπει να γίνεται με θεωρητικές εξετάσεις τεσσάρων ωρών και με πρακτική δοκιμασία ή με ταχύρρυθμη αρχική επιμόρφωση, δηλαδή να παρακολουθούνται μαθήματα των 40 ωρών διδασκαλίας, η οποία θα γίνεται σε συγκεκριμένα κέντρα κατάρτισης οδηγών.

Όπως πρόσθεσε “απαιτείτε κάθε πέντε χρόνια η περιοδική κατάρτιση που θα είναι 35 ώρες μαθήματα και αυτά μπορούν να γίνουν κατά πέντε μέρες από επτάωρα μαθήματα”.

Επίσης, είπε πως “κάθε πέντε χρόνια θα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα για επικαιροποίηση των γνώσεων”, σημειώνοντας ότι “δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αδειοδοτηθεί τα επαγγελματικά κέντρα κατάρτισης οδηγών”.

Εξήγησε ότι φέτος θα έπρεπε να παρακαθίσουν σε αυτά τα μαθήματα οι οδηγοί λεωφορείου, γι` αυτό συζήτησαν το θέμα και το Υπουργείο Συγκοινωνιών προτίθεται να δώσει μια προσωρινή άδεια στο πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας για ένα χρόνο, έτσι ώστε το 2014 να αδειοδοτηθούν κέντρα κατάρτισης οδηγών.

Το κόστος για την παρακολούθηση των μαθημάτων θα επωμίζονται οι επαγγελματίες οδηγοί και θα είναι της τάξης των χιλίων ευρώ περίπου. Επιπλέον, θα αδειοδοτηθούν τρία κέντρα κατάρτισης οδηγών, για να υπάρξει ανταγωνισμός.

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμα πως η Επιτροπή Συγκοινωνίων εξέτασε τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι υφιστάμενοι οδηγοί, οι οποίοι πιθανόν να μην μπορούν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις και να παρακολουθήσουν τέτοια μαθήματα καθώς και ο χώρος που θα γίνονται οι εξετάσεις είναι κάτι που προβληματίζει το αρμόδιο Υπουργείο.