Πολιτική κρίση εάν αναπεμφθεί νομοσχέδιο για εκποιήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι το  ΑΚΕΛ ζητά από την Κυβέρνηση σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Βουλής σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, σημειώνοντας ότι, εάν γίνει αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα προκύψει πολιτική κρίση.

Ανέφερε ότι επίσης ότι “η απόφαση της Βουλής έγινε κατορθωτή εφόσον πρώτα αλλάξαμε τη φιλοσοφία του κυβερνητικού νομοσχεδίου”.

“Το νομοσχέδιο, το οποίο έχουμε υπερψηφίσει, έχει μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από το νομοσχέδιο όπως το είχε καταθέσει στο αρχικό στάδιο η Κυβέρνηση, και βέβαια συνοδεύεται και από τις προτάσεις νόμου των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες έχουν επίσης υπερψηφιστεί, και οι οποίες συνολικά διαμορφώνουν ένα δίκτυ προστασία για εκείνο τον κόσμο τον οποίο εμείς επιδιώκαμε από το αρχικό στάδιο”, είπε.

Σημείωσε ότι “ουδέποτε εμείς, ως ΑΚΕΛ, είχαμε ως στόχο να καλύψουμε τους μεγαλο-οφειλέτες”, αλλά “είχαμε στόχο να καλύψουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ταυτόχρονα τον κόσμο εκείνο ο οποίος, ενώ δεν είχε καμία ευθύνη, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης σε βάρος του, δηλαδή είτε μείωση μισθών είτε ανεργία, είδε το βιοτικό του επίπεδο να υποβαθμίζεται και σήμερα κινδυνεύει να χάσει και την περιουσία του”.

Ανέφερε ότι “αυτός είναι ο κόσμος, λοιπόν, τον οποίο εμείς θέλαμε να προστατεύσουμε με την πρόταση νόμου την οποία είχαμε καταθέσει και θεωρώ ότι τον προστατεύουμε τώρα με το νομοσχέδιο και τις προτάσεις νόμου όπως έχουν διαμορφωθεί”.

“Επειδή επιχειρείται από την πλευρά του ΔΗΣΥ να παρουσιαστεί ότι η Κυβέρνηση αγωνίστηκε, κατάφερε να πείσει, κλπ, θέλω να πω το εξής: Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την Τρόικα και έφερε ενώπιον μας μιαν κάκιστη πρόταση και επιβεβαίωση του ότι ήταν κάκιστη αυτή η πρόταση είναι το γεγονός ότι επιφέραμε δέκα τροποποιήσεις στο κύριο νομοσχέδιο, ενώ ταυτόχρονα υπερψηφίσαμε πολλές άλλες προτάσεις νόμου. Και επιφέραμε και τροποποιήσεις πάνω στα τρία επιπρόσθετα νομοσχέδια τα οποία κατέθεσε η Κυβέρνηση”, είπε.

Όσον αφορά τις προτάσεις νόμου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “με αυτές έγινε κατορθωτό να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία, η οποία αναφέρεται σε δάνειο μέχρι 350.000, καθώς και να προστατεύσουμε τη μικρή επαγγελματική στέγη”.

“Αποφασίσαμε, η πλειοψηφία της Βουλής, με τη διαφωνία του ΔΗΣΥ, να διαγράψουμε το υπόλοιπο του δανείου, εάν και εφόσον μετά θα γίνουν εκποιήσεις. Έχουμε διασυνδέσει με το νόμο πλαίσιο περί αφερεγγυότητας την ημερομηνία ισχύος του νόμου για τις εκποιήσεις, ενώ ταυτόχρονα έγινε κατορθωτό να τεθούν και χρονοδιαγράμματα καλύτερα από εκείνα που προνοούνταν στο αρχικό στάδιο”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι “αυτά είναι αποτέλεσμα της αντίστασης και της δράσης των πολιτικών κομμάτων, και όχι της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, όπως προσπαθεί να πείσει ο ΔΗΣΥ”.

“Αυτό που ζητούμε τώρα από την Κυβέρνηση είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Θέλουμε η Κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού και της Βουλής και όχι στο πλευρό της Τρόικας. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, εάν γίνει αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα προκύψει πολιτική κρίση, και όπως έχω πει και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, δεν πρόκειται να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Θα επιδιώξουμε να βρούμε τρόπους για να προστατεύσουμε το λαό”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “από την Κυβέρνηση λοιπόν τώρα ζητούμε να κάνει περαιτέρω διαπραγμάτευση με την Τρόικα, να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τρόικα, ότι είναι οι δικές τους συνταγές που μας έχουν φέρει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα”.

“Υπήρχαν τα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, τα οποία όμως έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα και έχουν επιδεινωθεί λόγω των συνταγών της Τρόικας. Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα ξεφεύγαμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το δώσει ο κ. Αναστασιάδη, όχι στους ίδιους τους υπηρεσιακούς της Τρόικας, αλλά σε πολιτικό επίπεδο πλέον, σε εκείνους που αποφασίζουν πολιτικά στο επίπεδο της ΕΕ. Αυτό αναμένουμε, λοιπόν, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πράξει, και όχι να προχωρήσει σε αναπομπή της νομοθεσίας”, είπε.

Επίσης, χαιρέτισε το γεγονός ότι “τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατάφεραν να συνεργαστούν, λειτούργησαν με συλλογικότητα και πετύχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια αυτού του πολύ κρίσιμου και καθοριστικού νομοσχεδίου για το μέλλον του κυπριακού λαού”.

Ερωτηθείς τί εννοεί με “πολιτική κρίση”, ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι “η Κυβέρνηση παίρνει θέση στο πλευρό της Τρόικας και ανοίγει μέτωπο με όλα τα πολιτικά κόμματα”.

“Αυτό δεν θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση;”, διερωτήθηκε.