Παραδοχή Γιωρκάτζη ότι σταμάτησε την έρευνα για τα ΜΕΔ πολιτικών

Mea culpa, Γιωρκάτζη πριν την αποχώρησή της από τη θέση της Διοικήτριας για την έρευνα για τα ΜΕΔ πολιτικών προσώπων

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής, παραδέχθηκε ότι σταμάτησε την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων με ευνοϊκούς όρους, τονίζοντας ότι το φέρει βαρέως που δεν συνέχισε αυτή την έρευνα διότι δημιουργήθηκε στην κοινωνία ένα «μίσος» εναντίον της.

Η κ. Γιωρκάτζη χαρακτήρισε το θέμα ως την «πηγή των κακών που βρήκαν τις τράπεζές μας».

«Όταν ξεκίνησα περί το 2015 να κάνω αυτή την έρευνα διέρρευσε από κάπου ένας κατάλογος ΜΕΔ Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων», είπε και συνέχισε:

«Την άλλη ημέρα πήγα στο γραφείο και βρήκα το γραφείο μου περιβαλλόμενο από μια κίτρινη κορδέλα, αυτές που γίνονται εγκλήματα, και μου είπαν ότι σου κατάσχουμε τον υπολογιστή σου, η Αστυνομία. Είναι σοβαρό αυτό το θέμα διότι έγινε ποινική ανάκριση γι’ αυτό το θέμα και το mea culpa μου πριν φύγω (από τη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ) είναι ότι ίσως φοβήθηκα».

Όπως είπε, η διαρροή του καταλόγου προκάλεσε την επέμβαση της Αστυνομίας μετά από καταγγελία που έγινε από βουλευτή, προσθέτοντας ακόμη ότι έγινε ποινική ανάκριση και κατέθεσε στο ΤΑΕ επί ώρες.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο υπολογιστής της επεστράφη ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Τότε είχε γίνει τέτοιος σάλος, υπήρχε τέτοιο μίσος εναντίον μου και απ’ εκεί που ήμουν στα ψηλά ως Γενικός Ελεγκτής, το ίδιο πρόσωπο βρέθηκα να με μισεί μια κοινωνία, γιατί θα έκανα ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ και στους όρους τους ευνοϊκούς ή αν υπήρχαν όροι ευνοϊκοί. Αυτό το φέρω βαρέως και αν σήμερα επιτύχουμε κάτι ως ομάδα, οι βουλευτές μας και οι τεχνοκράτες μας είναι να πούμε ότι ναι η ΚΤΚ θα ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες για το ποια είναι τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και με ποιους όρους έχουν δοθεί. Αν συμφωνείτε θα πάω στο γραφείο μου να στείλω την εγκύκλιο στις τράπεζες για να μας δώσουν αυτά τα στοιχεία», ανέφερε.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν παρέμβαση των βουλευτών, με πολλά μέλη της Επιτροπής να λένε ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να κατατεθούν στον Πρόεδρο της Βουλής.

«Έχουμε τον τρόπο και είχαμε πάρει στοιχεία, τα πρώτα στοιχεία και μετά κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που μας επιστράφηκαν μετά από παρέμβαση του Προέδρου της ΕΚΤ», είπε η κ. Γιωρκάτζη, λέγοντας μάλιστα πως «από βουλευτή που έγινε καταγγελία», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με τη διάδοχο οντότητα της ΣΚΤ, την Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ) και την θυγατρική της ΚΕΔΙΠΕΣ, που ανάλαβε τη διαχείριση των ΜΕΧ της πρώην ΣΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη είπε πως «πρέπει να ομολογήσω ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί μαζί μας να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Έχει πρόβλημα νομικό το πώς θα δημιουργηθεί και θα το λύσουμε διότι είμαστε ανεξάρτητος οργανισμός αλλά είμαστε μέρος της κοινωνίας», είπε.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Μάριος Μαυρίδης βουλευτής του ΔΗΣΥ και Προεδρεύων της Επιτροπής, είπε πως το κόμμα του δεν ήταν ποτέ εναντίον της διερεύνησης του θέματος.

«Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευνοϊκές μεταχειρίσεις σε ΠΕΠ βεβαίως πρέπει να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν. Αλλά είναι και αυτοί άνθρωποι όπως οι υπόλοιποι και πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης», είπε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης είπε από την στιγμή που η Διοικήτρια έχει τα στοιχεία και είναι έτοιμη ακόμη και σήμερα θα πρέπει να τα καταθέσει,

«Αυτή είναι η άποψή μας, εμείς είπαμε ακόμη και τώρα να κατατεθούν στο Πρόεδρο της Βουλής και αναλόγως