Αντιδρά και το ΠΑ.ΜΑΚ στο σχέδιο “Αθηνά”

Η ΓΣ του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποφάσισε ομόφωνα να διαμαρτυρηθεί για την προβλεπόμενη κατάργηση του τμήματος και την ένταξή του στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη). Μαζί συγχωνεύεται και ένα τρίτο τμήμα: το Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: “Το σχέδιο που προτείνεται έχει μόνο αρνητικές πλευρές. Ιδρύεται ένα δυσλειτουργικό, υδροκέφαλο τμήμα χωρίς συνάφεια αντικειμένου μεταξύ των διδασκόντων, με υπερβολικό αριθμό φοιτητών ανά έτος και με ασπόνδυλο πρόγραμμα σπουδών. Όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν σοβαρή υποβάθμιση των σπουδών. Επιπλέον η κατάργηση όλων των τμημάτων σπουδών περιοχής (area studies) στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, φυσικό σύνορο της Ελλάδας με όλες τις βαλκανικές χώρες, την ώρα που παραμένουν τα τμήματα αυτά σε άλλες περιοχές της χώρας, θέτει ερωτηματικά για την προβλεπόμενη συγχώνευση.

Η Γενική Συνέλευση ζητά η συγχώνευση να γίνει μεταξύ δύο ομοειδών τμημάτων, δηλαδή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και του τμήματος Βαλκανικών Σπουδών».

Περαιτέρω σε δική του απόφαση το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών θεωρεί ότι το συγκεκριμένο, σχεδιαζόμενο Τμήμα είναι δυσλειτουργικό και προφανώς δεν επιθυμεί τη συγχώνευση του με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Στην πρόταση του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρονται τα εξής:

  1. Χαιρετίζουμε τη διατήρηση της αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  2. Το Τμήμα μας έχει μία σαφή και διακριτή ταυτότητα, όπως έχουν και τα αντίστοιχα Τμήματα ΔΕΣ της χώρας, η οποία μαζί με τις υπάρχουσες κατευθύνσεις (Πολιτικών Σπουδών και Διπλωματίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών) πρέπει να διατηρηθεί.
  3. Θεωρούμε πως ένα Τμήμα 59 μελών είναι δυσλειτουργικό, η δε υλοποίησή του, για αντικειμενικούς λόγους, ανέφικτη.
  4. Σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θεωρούμε σκόπιμο να γίνει θεσμικός διάλογος με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων Τμημάτων.”