Ανανέωση κράτησης των 3 υπόπτων για την υπόθεση τ/κ γης

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε σήμερα για άλλες έξι ημέρες το διάταγμα κράτησης των Νίκου Λίλλη, 42 χρόνων, επιχειρηματία και Προέδρου του σωματείου ΑΛΚΗ Λάρνακας, Κώστα Μιαμηλιώτη, 53 χρόνων λοχία της ΚΥΠ και Ελευθέριου Μούσκου, 40 χρόνων λοχία της Αστυνομίας.

Ο ανακριτής της υπόθεσης, υπαστυνόμος Ελευθέριος Κυριάκου, ζητώντας από το δικαστήριο την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των τριών υπόπτων, είπε ότι διερευνά υπόθεση σχετικά με τα αδικήματα συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος και καταδολίευσης, της απάτης, της δόλιας συναλλαγής σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο πρόσωπο, της απάτης κατά την πώληση ή υποθήκευση περιουσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, της δωροληψίας για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, της κατάχρησης εξουσίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των αδικημάτων διαφθοράς.

Πρόσθεσε πως από την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκαν οι ύποπτοι στο δικαστήριο και εκδόθηκε το πρώτο διάταγμα προσωποκράτησης τους, λήφθηκαν 41 καταθέσεις από Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία και την επαρχία Αμμοχώστου, ενώ έγιναν 3 έρευνες προς εντοπισμό τεκμηρίων και συγκεκριμένων εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση. Ταυτόχρονα, παραλήφθηκε ένα τεκμήριο που εστάλη για τις απαιτούμενες επιστημονικές εξετάσεις. Επίσης, με βάση νέα διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών έχει παραληφθεί μεγάλος αριθμός τραπεζικών εγγράφων, τα οποία αξιολογούνται.

Ανέφερε ακόμα ότι στις 28 Αυγούστου 2013 συνελήφθηκε βάση εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του, το τέταρτο πρόσωπο και πρώην μέλος της Αστυνομίας που καταζητείτο και ανακρινόμενος κατέρριψε τους ισχυρισμούς που του καταλόγισε ο 2ος ύποπτος (Κώστας Μιαμηλιώτης), ενώ επιβεβαίωσε πως μέσω του 2ου υπόπτου διευθετήθηκε διαμονή του ιδίου και μελών της οικογένειας του σε ξενοδοχείο της Λάρνακας. Ο ύποπτος, πρόσθεσε ο εξεταστής της υπόθεσης, αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Εξάλλου, ο 2ος ύποπτος (Κώστας Μιαμηλιώτης) στην ανακριτική του κατάθεση που λήφθηκε στις 26 Αυγούστου 2013, ισχυρίστηκε ότι το χρηματικό ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ που έλαβε με τραπεζική επιταγή από τον 1ο ύποπτο (Νίκο Λίλλη) στις 4/11/2011, αφορούσε επιστροφή χρημάτων που έλαβε ο 1ος ύποπτος από την αδελφή του 2ου υπόπτου, για αγορά παραθαλάσσιας κατοικίας στην επαρχία Λάρνακας, πληρώνοντας το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ ως προκαταβολή. Για την προέλευση των χρημάτων αυτών, ο 2ος ύποπτος δεν ήταν σε θέση να δώσει εξηγήσεις και ισχυρίστηκε ότι αυτά δόθηκαν στην αδελφή του σε μετρητά από φιλικό της πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου αρνήθηκε να αποκαλύψει. Αρχές Ιουλίου του 2013 η αδελφή του 2ου υπόπτου επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στις ΗΠΑ, ενώ από εξετάσεις που έγιναν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του, διαφάνηκε ότι κανένας δεν γνώριζε τη συναλλαγή της αδελφής του και την επιστροφή του ποσού των 40 χιλιάδων ευρώ, ενώ δεν εντοπίστηκε το σχετικό αγοραπωλητήριο έγγραφο που φαίνεται ότι δεν έχει ποτέ κατατεθεί στο Κτηματολόγιο. Η αδελφή του 2ου υπόπτου αναζητήθηκε αλλά δεν εντοπίστηκε και ζητήθηκε η συνδρομή της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ για εντοπισμό της. Ταυτόχρονα, από τις εξετάσεις που έγιναν μέσω τραπεζών φαίνεται ότι το ποσό των 40 χιλιάδων ευρώ διατέθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του προς όφελος του 2ου υπόπτου.

Αναφορικά με τον 3ο ύποπτο (Ελευθέριο Μούσκο) ο εξεταστής της υπόθεσης είπε στο δικαστήριο ότι έδωσε ανακριτική κατάθεση στην Αστυνομία στις 2/9/2013, στην οποία ισχυρίστηκε ότι δεν αμφισβήτησε το γεγονός πως συνομίλησε με τον αστυνομικό της ΚΥΠ Αμμοχώστου που έκανε την έρευνα για το θέμα του Τ/κ, αλλά δεν θυμόταν ακριβώς τι του είπε. Ισχυρίστηκε ακόμα πως για το θέμα αυτό είχε μιλήσει μαζί του ο τότε πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ που ενδιαφερόταν για την πορεία των ερευνών. Ωστόσο, τον ισχυρισμό αυτό του 3ου υπόπτου κατέρριψε ο ίδιος ο τότε πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ σε γραπτή του κατάθεση στην οποία ανέφερε ότι για το θέμα αυτό είχε συνομιλήσει με τον 1ο ύποπτο και όχι με τον 3ο ύποπτο τον οποίο δεν γνωρίζει.

Για το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ που έλαβε με επιταγή της εταιρείας του 1ου υπόπτου στις 24/6/2011, ισχυρίστηκε πως αυτή αφορούσε προκαταβολή που του έδωσε ο 1ος ύποπτος για ενδεχόμενη αγορά της πατρικής του οικίας στην Λάρνακα, που ανήκει στη μητέρα του, η οποία προέβη σε γραπτή συμφωνία με τον 1ο ύποπτο. Ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν έχει παρουσιαστεί και φαίνεται ότι δεν έχει κατατεθεί στο Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με τον 3ο ύποπτο έλαβε την επιταγή αυτή και την εξαργύρωσε σε μετρητά και τα κράτησε για τον εαυτό του ύστερα από συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του. Λόγω δε του ότι ο 1ος ύποπτος τελικά δεν ολοκλήρωσε τη συμφωνία για αγορά της οικίας, τα χρήματα κρατήθηκαν από τον ίδιο, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί αλλά ούτε έχει εντοπιστεί στα γραφεία του 1ου υπόπτου κατά τη διάρκεια των δύο ερευνών που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα.
Ο 3ος ύποπτος ισχυρίστηκε σε ανάκριση του μετά την σύλληψη του, ότι η επιταγή των 10 χιλιάδων ευρώ που έλαβε από τον 1ο ύποπτο αφορούσε πολύ στενό φιλικό του πρόσωπο και στενό συνεργάτη του 1ου υπόπτου, ενώ την παρέλαβε αφού του ζητήθηκε από το φιλικό του πρόσωπο στο οποίο όφειλε χρήματα ο 1ος ύποπτος. Εξαργύρωσε την επιταγή σε μετρητά και έδωσε τα χρήματα στο πρόσωπο αυτό. Ωστόσο το στενό φιλικό πρόσωπο του 3ου υπόπτου και στενός συνεργάτης του 1ου υπόπτου σε γραπτή του κατάθεση που λήφθηκε πριν δώσει ο 3ος ύποπτος την ανακριτική του κατάθεση στις 2/9/2013, κατέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και δήλωσε άγνοια για την έκδοση της συγκεκριμένης επιταγής.

Ο Ελευθέριος Κυριάκου ανέφερε ακόμα ενώπιον του δικαστηρίου ότι όσον αφορά τον 1ο ύποπτο από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των εταιρειών του, προέκυψαν πολλές ύποπτες συναλλαγές οι οποίες χρήζουν διερεύνησης. Εχει παραληφθεί μεγάλος αριθμός τραπεζικών εγγράφων που αξιολογούνται και χρήζουν διερεύνησης ενώ με βάση αυτές τις συναλλαγές έχουν προκύψει νέες καταθέσεις που πρέπει να ληφθούν.

Ο εξεταστής της υπόθεσης είπε επίσης ότι οι εξετάσεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής 97 καταθέσεις, εκ των οποίων οι 41 κατά το τελευταίο οκταήμερο από Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσό και Αμμόχωστο, έγιναν 3 έρευνες και παραλήφθηκαν τεκμήρια. Τα τεκμήρια της υπόθεσης, είπε, μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαιτούμενες επιστημονικές εξετάσεις ενώ αναζητούνται συγκεκριμένα τεκμήρια όπως έχουν προκύψει από τις καταθέσεις που λήφθηκαν και γίνονται εξετάσεις προς εντοπισμό τους.

Αναμένεται ακόμα η λήψη 44 άλλων καταθέσεων από συγκεκριμένα πρόσωπα που προκύπτουν από την αποκάλυψη των τραπεζικών δεδομένων αλλά και από τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και αφορούν πρόσωπα του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος των υπόπτων. Επίσης αναμένεται να παραληφθούν από διάφορες Τράπεζες και Συνεργατικά Ιδρύματα τα αποτελέσματα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών που έχουν ζητηθεί με διάταγμα αποκάλυψης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και αφορούν τόσο τους ύποπτους όσο και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ταυτόχρονα διεξάγεται οικονομική έρευνα σχετικά και με τους τρεις υπόπτους.

Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας για ανανέωση για άλλες έξι ημέρες του διατάγματος κράτησης των τριών υπόπτων χωρίς να υπάρξει ένσταση από τους δικηγόρους τους.