Cyta: Οι συντεχνίες κάνουν λόγο για απαράδεκτη επιστολή για άσκηση προσομοίωσης

Οι συντεχνίες της Cyta χαρακτήρισαν απαράδεκτη την ενέργεια του Εφόρου Αποκρατικοποίησης να στείλει επιστολή στο ΔΣ και τη Διεύθυνση του Οργανισμού για σύσταση ομάδων για ασκήσεις προσομοίωσης, η οποία θα στοχεύει να ενισχύσει τη δυνατότητα του οργανισμού για ομαλή μεταφορά των εργασιών σε νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Οι συντεχνίες, που είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, εγείρουν θέμα τάξης για τον Έφορο, καλούν τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών να παρέμβουν ενώ τονίζουν ότι και το ΔΣ δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι οι συντεχνίες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο “την απαράδεκτη ενέργεια” του Εφόρου να στείλει επιστολή στο ΔΣ και τη Διεύθυνση για να γίνει η λεγόμενη άσκηση προσομοίωσης.

“Η ενέργεια αυτή του Εφόρου βρίσκεται εκτός του νομικού και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του και απαιτούμε από τον Έφορο να αποσύρει τάχιστα την επιστολή αυτή, η επιστολή προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Βουλής και καλούμε τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών να τοποθετηθούν γιατί η επιστολή και η ενέργεια τους προσβάλλει στο μέγιστο βαθμό και προκαταλαμβάνει τις όποιες αποφάσεις θα πάρει το κοινοβούλιο, διαφορετικά ο Έφορος βρίσκεται εκτός τάξης και τίθεται θέμα παραίτησής του”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι παλαιότερα είχε η ΕΔΕΚ συνάντηση με τον `Έφορο και του είχε εξηγήσει ότι το ζήτημα αυτό “είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει, ανεξάρτητα με το πόσο διάφανη και καθαρή είναι η θέση την οποία διατυπώνει, γιατί η ΕΔΕΚ είναι αντίθετη με τη βασική ιδέα της αποκρατικοποίησης”.

Είπε ότι ακριβώς πρόκειται για πάγια τακτική της Κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και το πιο σημαντικό είναι ότι δυστυχώς για την Κυβέρνηση “οι όποιες εξαγγελίες και δικαιολογίες προβάλλει για την ιδιωτικοποίηση καταρρέουν από μόνες τους”.

“Για παράδειγμα προέβαλε ως βασικούς λόγους ιδιωτικοποίησης ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί τότε συζητά τη μετακίνηση ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία”, διερωτήθηκε.

Για τη θέση της Κυβέρνησης ότι θα γίνουν επενδύσεις, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε ποιος ιδιώτης θα επενδύσει περισσότερα από ότι θα είναι η κερδοφορία του ενώ είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών θα φεύγουν από την Κύπρο θα πηγαίνουν στη χώρα προέλευσης του νέου ιδιοκτήτη, με αρνητικές επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στη συνάντηση για ακόμη μια φορά η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε κατά τρόπο απόλυτο τη θέση της ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, με οποιαδήποτε μορφή, κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.

Παράλληλα, είπε, η ΕΔΕΚ ζητεί να υπάρξει άμεση προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωση των κερδοφόρων ΗΟ και απεξάρτηση από οποιαδήποτε κυβερνητική ή κομματική παρέμβαση, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί οι οργανισμοί οι οποίοι προσφέρουν κοινωνικό έργο, να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητικός παράγοντας και κυρίως να αποτρέψουν το ενδεχόμενο δημιουργίας καρτέλ σε βάρος των πολιτών.

Εξάλλου η Α` Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλειάδου δήλωσε ότι το κόμμα καταδικάζει οποιεσδήποτε πράξεις προσομοίωσης, “οι οποίες έχουν δηλωθεί από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων και που είναι καθαρά πράξεις με στόχο να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της Βουλής και αυτό για μας είναι απαράδεκτο”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ –ΑΤΗΚ Ηλίας Δημητρίου ανέφερε ότι οι συντεχνίες φεύγουν ικανοποιημένες γιατί και η ΕΔΕΚ δια στόματος του Προέδρου της έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν έχει σκοπό να προχωρήσει με οποιαδήποτε τροπολογία για μετοχοποίηση του οργανισμού μας.

“Απεναντίας έχει δηλώσει- και συμφωνούμε απόλυτα -ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός και είμαστε ξανά έτοιμοι να δούμε που πάμε και τι κάνουμε για τον οργανισμό μας, που τονίζουμε ότι πρέπει να παραμείνει δημοσίου δικαίου”, ανέφερε.

Είπε ότι αν γίνει η διαδικασία μετοχοποίησης εκατό τοις εκατό και το κράτος είναι μέτοχος “τότε οι εργαζόμενοι θεωρούμαστε ότι ανήκουμε στο ιδιωτικό δίκαιο και αυτά που έπρεπε η Κυβέρνηση και ο καθένας ο οποίος θα ψηφίσει να διασφαλίσει, δηλαδή τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως απορρέουν από την νομοθεσία, δεν διασφαλίζονται”.

Ο Δώρος Θεοδώρου, ΓΓ ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, δήλωσε ότι η συνάντηση έχει θετικό αποτέλεσμα και φαίνεται ότι η θέση της ΕΔΕΚ είναι πολύ ξεκάθαρη και έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα καταψήφισε το νομοσχέδιο, όταν και εφόσον πάει στην Ολομέλεια.

“Ταυτόχρονα έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια μας για εκσυγχρονισμό γιατί για μας δεν τελειώνει το θέμα με την καταψήφιση, αλλά θα τελειώσει όταν ο οργανισμός προχωρήσει στον απαραίτητο εκσυχρονισμό βάσει της πρότασης που έχουμε δώσει ως συνδικαλιστικό κίνημα,” πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η επιστολή για τις ομάδες προσομοίωσης είναι απαράδεκτη και από πλευράς του Εφόρου αλλά και από πλευράς του ΔΣ.

“Γιατί η επιστολή ουσιαστικά λέει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια και του ΔΣ να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στις ομάδες, επομένως το ΔΣ δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες του”, κατέληξε.