Το δώρο του Μητσοτάκη στον Κουτσούμπα

Στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, στο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί και στη συνεχή υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Όπως έγινε γνωστό από τη Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη «τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις της σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, ότι ασφαλώς με το ΚΚΕ υπάρχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, αλλά «είναι κοινή θέση μας ότι έχουμε –και οφείλουμε να έχουμε– ειλικρινείς και αξιόπιστες σχέσεις προς όφελος της λειτουργίας της Δημοκρατίας».
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οι δύο άνδρες είχαν σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες.

Προσερχόμενος στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε στον κ. Κουτσούμπα έγγραφο από το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το οποίο αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης η οποία υπεγράφη στις 7 Νοεμβρίου 1943.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αυτή η συμφωνία, η επονομασθείσα του Θερίσου, έβαλε τη βάση για να αποτραπεί ο εμφύλιος στην Κρήτη και έχει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο και λίγο αργότερα με το Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται σε πρόσκληση προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εν ενεργεία πρωθυπουργό το 1991 να μιλήσει σε συνέδριο του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ενόψει των 100 ετών από την ίδρυση του ΚΚΕ, το 2018 αναμένεται εμπλουτισμός του ιστορικού αρχείου του κόμματος, ενώ από την μεριά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προσκόμισε το εν λόγω έγγραφο, γνωρίζοντας το πόσο ενδιαφέρεται το ΚΚΕ για την ιστορική μνήμη.

Ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν, επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι να μπορούμε να επικοινωνούμε ή τουλάχιστον να διαβάζουμε την κοινή ιστορική μνήμη, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό προϋποθέτει, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, με τον κ. Κουτσούμπα να ανταπαντά «σεβασμό κυρίως».