Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης-Ασίας: Δέσμευση για κοινή αντιμετώπηση της οικονομικής κρίσης

Τη δέσμευσή τους για την απο κοινού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξέφρασαν σήμερα πενήντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης και της Ασίας, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου (ΑSΕΜ).

Την ίδια ώρα, τάχθηκαν κατά της υιοθέτησης μέτρων προστατευτισμού και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες της κρίσης χρέους.

“Το χειρότερο όλων είναι να ληφθούν μέτρα προστατευτισμού. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο. “Πρέπει να προωθήσουμε την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών το ταχύτερο δυνατόν”.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ ανέφερε πως  “Υπάρχει μια δέσμευση για ανάπτυξη του εμπορίου και της πράσινης τεχνολογίας και για την καταπολέμηση του προστατευτισμού”.

Εν τω μεταξύ κατα τη διάρκεια της Συνόδου, όπως αναφέρει το Αθηναικό Πρακτορείο έγιναν σημαντικές προσπάθειες απο την Ε.Ε για να παρουσιάσει ένα ωραιοποιημένο προσωπείο στους ασιάτες εταίρους της, καταβάλοντας κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια για να πείσει ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη είναι ελεγχόμενη και η Ευρώπη ακολουθεί πολιτικές συνταγές που προωθούν την ανάπτυξη.

Στη σύνοδο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενώ την Γερμανία εκπροσώπησε ο υπουργός εξωτερικών Γκίντο Βερστερβέλε.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: “πιστεύουμε ότι η Ασία κάθε ημέρα γίνεται όλο και πιο σημαντική όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Η Ευρώπη είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην Ασία όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο.”, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ  ζήτησε απο τους εταίρους να μείνουν “πιστοί στις ανοιχτές οικονομίες και στους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου”. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι είπε ότι η Ευρώπη έκανε μια “μεγάλη προσπάθεια” τονίζοντας την σοβαρότητα της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.

Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι ο στόχος του είναι να πείσει ” ότι η Ευρώπη παραμένει μια οικονομική δύναμη”, διότι “Υπάρχει μια αμφιβολία στην Ασία για την ικανότητα της Ευρώπης να είναι μια ζώνη σταθερότητας και ανάπτυξης”.