Σύνοδος Ε.Σ.: Αποφόρτιση της πίεσης του προσφυγικού προς Κύπρο ζήτησε ο ΠτΔ

Κρίσιμη Σύνοδος για το μεταναστευτικό – Αποφόρτιση της πίεσης του προσφυγικού προς Κύπρο ζήτησε ο ΠτΔ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη, στο περιθώριο εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην ακόλουθη δήλωση:

«Η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο γίνεται σε μια κρίσιμη καμπή για την ΕΕ η οποία αντιμετωπίζει, πρώτα από όλα, το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης, τις αλλαγές στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ενόψει της Ευρώπης των ’27’, την ασφάλεια και την άμυνα με ζητήματα όπως η PESCO και η συνεργασία ΕΕ με το ΝΑΤΟ, καθώς και το μεγάλο στοίχημα της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σημαντική βέβαια θα είναι και η αυριανή Σύνοδος για το Ευρώ, όπως και η συζήτηση για το Άρθρο 50 και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου και καταθέτει τις θέσεις της χώρας μας. Ειδικά στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, με ένα μέτωπο 180 χιλιομέτρων, που είναι η γραμμή αντιπαράθεσης, και από την οποία προωθούνται ανεξέλεγκτα παράνομοι μετανάστες ενώ ήδη η χώρα μας έχει το χρόνιο πρόβλημα με τον εποικισμό της κατεχόμενης περιοχής και τη δημογραφική αλλοίωση από την Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι αναλογικά η δεύτερη χώρα της ΕΕ ως προς την υποδοχή μεταναστών – προσφύγων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει αυτή η πίεση να αποφορτιστεί από την Κύπρο. Επίσης, σημειώνει έναντι των εταίρων μας ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης για την Κύπρο παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής, ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει, επίσης, τα Συμπεράσματα για τη Διεύρυνση στα οποία συμπεριλαμβάνονται, και θα πρέπει να το υπογραμμίσουμε, ιδιαίτερα ενισχυτικές τοποθετήσεις των εταίρων μας για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για τις ευθύνες της Τουρκίας, ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Περιλαμβάνουν, επίσης, και μια προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν κεφάλαια διαπραγμάτευσης ή και να εξεταστεί ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης, εάν η ίδια η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, υποχρεώσεις έναντι όλων των κρατών μελών το οποίο βεβαίως σημαίνει και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.