Σκάνδαλο Δρομολαξιάς συνέχεια….

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, με την κυρίως εξέταση του Νικόλα Γεωργιάδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, μάρτυρα υπεράσπισης του Ορέστη Βασιλείου, τρίτου κατηγορούμενου στην υπόθεση για την αγορά από το Ταμείο συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά,

Ο κ. Γεωργιάδης, νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA ήταν κατά τον επίδικο χρόνο μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της CYTA και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής της CYTAVISION.

Ο Ορέστης Βασιλείου, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, κατηγορείται ότι έλαβε από την εταιρεία του Νίκου Λίλλη συνολικό ποσό 250 χιλιάδων ευρώ προς όφελος του ιδίου, των Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά και της εταιρείας Polleson Holdings ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσουν τους υπαλλήλους της CYTA να εναντιωθούν στην επένδυση από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Κατηγορείται επίσης ότι ενώ κατείχε υψηλόβαθμη θέση στη CYTA, απαίτησε και έλαβε το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσει τη συντεχνία ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ της οποίας ήταν Γραμματέας να εναντιωθεί στην επένδυση του Ταμείου στη Δρομολαξιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Μιχάλη Πική, συνηγόρου υπεράσπισης του Ορέστη Βασιλείου, ο μάρτυρας ανέφερε πως γνωρίζει τον κατηγορούμενο από την θέση του Γραμματέα της ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ –ΣΕΚ, ότι είχαν μαζί «μια εποικοδομητική και στενή συνεργασία, δεν τηρούσε ωράρια και νοιαζόταν για την εταιρεία».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά σε ερωτήσεις του κ. Πική κατά πόσον ο κατηγορούμενος προσπάθησε να τον επηρεάσει για θέματα που αφορούσαν το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, ή άλλο όργανο εντός της εταιρείας στο οποίο ο ίδιος ήταν μέλος και στο θέμα της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της CYTA στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

«Κατηγορηματικά όχι, η συνεργασία μας ήταν αυστηρά για θέματα της CYTAVISION, δεν μου μίλησε ποτέ για οποιοδήποτε άλλο θέμα πλην της CYTAVISION», είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι «ο Ορέστης Βασιλείου δεν με ρώτησε ποτέ και δεν προσπάθησε ποτέ να με επηρεάσει αναφορικά με το θέμα του Aero Centre».

Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Πική για τη γνωριμία του με το Νίκο Λίλλη, ο μάρτυρας απάντησε πως ο ίδιος συναντήθηκε μαζί του δύο φορές και ότι η γνωριμία τους ήταν καθαρά λόγω της εμπλοκής του στην Προεδρία της CYTAVISION, αφού, όπως εξήγησε, πολλοί Πρόεδροι και παράγοντες ποδοσφαιρικών σωματείων επικοινωνούσαν μαζί του και με άλλα μέλη του Δ.Σ. της CYTA αναφορικά με χορηγίες.

Ανέφερε επίσης ότι ο Λίλλης «ήταν αρκετά καταπιεστικός για τα θέματα χορηγιών της ΑΛΚΗΣ» και πως η CYTA δεν συζητούσε οποιοδήποτε θέμα χορηγίας εάν δεν υπήρχαν τηλεοπτικά δικαιώματα από ένα σωματείο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα πως ο Νίκος Λίλλης «ζητούσε επίμονα και ήταν αρκετά πιεστικός» χορηγία ύψους 15 χιλιάδων ευρώ για τις ακαδημίες της ARSENAL στη Λάρνακα, των οποίων οι προπονήσεις γίνονταν στις εγκαταστάσεις της ΑΛΚΗΣ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσπάθησε να πείσει τον Νίκο Λίλλη ότι η CYTAVISION δεν ενδιαφερόταν για τέτοια συνεργασία και πως το συγκεκριμένο θέμα των ακαδημιών της ARSENAL δεν τέθηκε ποτέ στην Επιτροπή της εταιρείας.

Αναφορικά με το αίτημα της ΑΛΚΗΣ για χορηγία ύψους 250 χιλιάδων ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η δική του πρόταση αφορούσε ποσό 150 χιλιάδων ευρώ ενώ η πρόταση του Ορέστη Βασιλείου ήταν για παραχώρηση 90 χιλιάδων. Τελικά το Συμβούλιο της CYTAVISION υιοθέτησε τη δική του εισήγηση για ποσό 150 χιλιάδων ευρώ. «Η ΑΛΚΗ πήρε πολύ μικρότερες χορηγίες σε σχέση με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Επιτροπή της CYTAVISION» είπε ο Νικόλας Γεωργιάδης.

Στην κυρίως εξέταση του ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι το 2013 ο Νίκος Λίλλης του μιλούσε «έντονα για να δοθούν περαιτέρω χορηγίες στην ΑΛΚΗ από τη CYTAVISION, ενώ ζητούσε και περισσότερα χρήματα για τις ακαδημίες ποδοσφαίρου».

Στο σημείο αυτό κατατέθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ως τεκμήριο έγγραφο με εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις του Νίκου Λίλλη προς τον Νικόλα Γεωργιάδη και αντίστροφα.

Αντεξεταζόμενος από τον Γιαννάκη Θωμά συνήγορο υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή, ο μάρτυρας είπε πως «έγινε εκτεταμένη και πολύωρη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων από τα μέλη του Δ.Σ. της CYTA αναφορικά με την επένδυση του Ταμείου Συντάξεων στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά και πρόσθεσε ότι στην τελική συνεδρία του Δ.Σ. για λήψη απόφασης όλοι οι παρευρεθέντες ψήφισαν υπέρ της επένδυσης.

Χαρακτήρισε το έργο «μια νέα ανάπτυξη που έχει περισσότερο ρίσκο και περισσότερη απόδοση, ότι το Aero Centre ήταν το έργο που απασχόλησε το Δ.Σ. για 16 ολόκληρους μήνες και ήταν το μοναδικό έργο για το οποίο αποφασίστηκε πως αν δεν έβγαινε πολεοδομική άδεια δεν θα πληρωνόταν κανένα συμβόλαιο».

Σε ερώτηση γιατί οι εργασίες στο έργο έχουν σταματήσει, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «υπάρχουν διαφορές μεταξύ του εργολάβου και του Νίκου Λίλλη για ορισμένες επιπρόσθετες εργασίες», προσθέτοντας πως αν δεν γίνει σύντομα κάτι, «τότε θα αναλάβει πρωτοβουλία η CYTA ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να βγει στην αγορά».

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του Χαράλαμπου Τσουρή σε διάφορα έργα της CYTA, ο μάρτυρας απάντησε πως «είχε το χρόνο, τη διάθεση και αρκετή πείρα για διαιτησίες με αποτέλεσμα το Δ. Σ. της CYTA να τον καλεί να επιλύσει διαφορές που υπήρχαν μεταξύ της εταιρείας και διαφόρων έργων. Πρόσθεσε πως ο κ. Τσουρής «ενεργούσε με εντολή, εξουσιοδότηση και απεριόριστη εμπιστοσύνη από το Δ.Σ. της CYTA, χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή για οδοιπορικά έξοδα».

Αναφορικά με την 2η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας Wadnick και του Ταμείου Συντάξεων της CYTA ο Νικόλας Γεωργάδης είπε πως τέλη του 2011 αρχές του 2012 συζητείτο ότι υπήρχε πρόβλημα στο έργο και η εταιρεία Wadnick προέβαλλε κάποιες απαιτήσεις.

Σε ερωτήσεις του Γιαννάκη Θωμά για τις διαρροές στον Τύπο και τα ΜΜΕ γενικότερα από τη CYTA, ο μάρτυρας απάντησε πως «οι διαρροές προς τα ΜΜΕ ήταν καρκίνωμα για τη CYTA και για το έργο Aero Centre υπήρχαν πολλές διαρροές στα ΜΜΕ». Πρόσθεσε πως «ακυρώθηκε διαγωνισμός για αλλαγή των Η/Υ και του συστήματος πληροφορικής της CYTA, το οποίο είναι πεπαλαιωμένο, λόγω ακριβώς των διαρροών που υπήρχαν στα ΜΜΕ».

Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν διαρροές στα ΜΜΕ για διάφορα έργα της CYTA και σημείωσε πως «οι διαρροές ξεκίνησαν και έγιναν πολύ πιο έντονες το δεύτερο μισό του 2010, ενώ ακόμα και σήμερα οι διαρροές είναι πολύ έντονες». Ο μάρτυρας έδωσε στο Κακουργιοδικείο αρκετά παραδείγματα για έργα και ενέργειες της CYTA που είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ ακόμα και το μητρώο πελατών της εταιρείας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την αντεξέταση του Νικόλα Γεωργιάδη από την Κατηγορούσα Αρχή.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.