ΠτΔ: Έχουμε προσεγγίσει θετικά εισηγήσεις της μαρωνιτικής κοινότητας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετσιμό του στην εκδήλωση προς τιμή της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη που τρέφει η Πολιτεία προς τη μαρωνιτική κοινότητα τονίζοντας ότι οι εισηγήσεις της Μαρωνιτικής κοινότητας έχουν πάντοτε θετική προσέγγιση.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας :

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο σε αυτή την εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε προς τιμήν σας, ως ένα ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης, της αγάπης που τρέφει η Πολιτεία προς τη μαρωνιτική κοινότητα. Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο σε αυτή την εκδήλωση που πραγματοποιείται απόψε προς τιμήν σας, ως ένα ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης, της αγάπης που τρέφει η Πολιτεία προς τη μαρωνιτική κοινότητα.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της κοινωνίας της Κύπρου και αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητά της, καταφέρατε στην πολυετή παρουσία σας στο νησί να παραμείνετε πιστοί στις παραδόσεις, τα έθιμα και τη θρησκεία σας, αναπτύσσοντας παράλληλα αδελφικότατους δεσμούς με την ελληνοκυπριακή κοινότητα, κερδίζοντας δικαίως την καθολική εκτίμηση και το σεβασμό ολοκλήρου του λαού μας.

Εκπροσωπώντας ως κοινότητα μια δυναμική και παραγωγική ομάδα ανθρώπων, με έντονη και δραστήρια παρουσία στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα της πατρίδας μας, αλλά και με πλούσια προσφορά και δράση στα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες, έχετε αναντίλεκτα συμβάλει στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινής μας πατρίδας. Γι’ αυτό και θερμά σας ευχαριστώ.

Συμμερίζομαι απόλυτα την αποφασιστικότητα που επιδεικνύετε για επιβίωση και διατήρηση της μαρωνιτικής κοινότητας, καθώς επίσης και της πολιτιστικής σας ταυτότητας, ύστερα ιδιαίτερα και από το σοβαρότατο πλήγμα που δέχθηκε η πατρίδα μας από την τουρκική εισβολή του 1974.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας, σεβόμενοι όλες τις κοινότητες της Κύπρου, ενεργούμε επιδιώκοντας τη διατήρηση, την προβολή και την ανάδειξη της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της κάθε θρησκευτικής ομάδας.

Στο πλαίσιο αυτό και στοχεύοντας στη δημιουργία ενός απευθείας διαύλου επικοινωνίας των θρησκευτικών ομάδων με την Προεδρία της Δημοκρατίας, υλοποίησα την προεκλογική μου εξαγγελία προχωρώντας στην επανασύσταση του Θεσμού του Επιτρόπου Προεδρίας με διευρυμένες εξουσίες αυτή τη φορά για τις θρησκευτικές ομάδες, καλώντας να αναλάβει αυτόν τον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο, τον φίλο και ικανότατο συνεργάτη Φώτη Φωτίου.

Πρόσθετα, μέσα από τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο, τον εκπρόσωπο στη Βουλή, τους Κοινοτάρχες έχουμε προσεγγίσει θετικά εισηγήσεις της μαρωνιτικής κοινότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

Παράλληλα, έχει διατεθεί το ποσό των 50.000 ευρώ ισόποσα στα τέσσερα μαρωνιτικά χωριά για την υλοποίηση μικρών έργων. Τα έργα τα οποία υλοποιούνται αφορούν:

• Στη δημιουργία χώρου στάθμευσης και στη δημιουργία πάρκου στον Κορμακίτη.

• Στην ανακαίνιση στον Ασώματο της αίθουσας παλαιού Δημοτικού Σχολείου που γειτνιάζει με την εκκλησία και θα χρησιμοποιείται για συναντήσεις και εκδηλώσεις.

• Στη δημιουργία στην Αγία Μαρίνα μικρής αίθουσας συναντήσεων και εκδηλώσεων δίπλα στην παλαιά εκκλησία, η οποία αναπαλαιώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

• Στην κατασκευή στα Καρπάσια δρόμου που συνδέει την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού με το κοιμητήριο του χωριού.

Θέλοντας να στηρίξουμε τη θρησκευτική δραστηριότητα των Μαρωνιτών έχουμε παραχωρήσει 50 χιλιάδες ευρώ για έργα που αφορούν στην αναστήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, καθώς επίσης και χορηγία ύψους 250 χιλιάδων ευρώ στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου, για τη δημιουργία του Ποιμαντικού και Πολιτιστικού Κέντρου Bet Moroun.

Μέλημα της Κυβέρνησης είναι, παράλληλα, η συνεχής στήριξη των εγκλωβισμένων μας.

Για το σκοπό αυτό:

• Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση του ποσού επιδότησης εγκλωβισμένων γεωκτηνοτρόφων, από τις 700 χιλιάδες στις 950 χιλιάδες. Η απόφαση αφορά σε όλους τους εγκλωβισμένους, ενώ το ποσό περιλαμβάνει και επιπλέον επιδότηση σε ηλιακά νέους γεωργούς κάτω των 45 ετών, καθώς και αλιείς.

• Έχει εγκριθεί σχέδιο επιδότησης άλλων δραστηριοτήτων των εγκλωβισμένων, που αφορά στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.

• Ύστερα από σχετική απόφαση έχει εξαγγελθεί σχέδιο για επιδιόρθωση των κατοικιών των εγκλωβισμένων στην Καρπασία και στα μαρωνιτικά χωριά. Η απόφαση συμπεριλαμβάνει επιδιορθώσεις κατά περίσταση οικιών νέων ζευγαριών που θα επανεγκατασταθούν ή επανεγκαταστάθηκαν στα εγκλωβισμένα χωριά μας. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2017.

• Έχουν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους για δωρεάν νοσήλια στα κρατικά νοσηλευτήρια όλοι οι εγκλωβισμένοι.
Πέραν τούτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η συστηματική καταγραφή της κυπριακής μαρωνιτικής αραβικής, πρωτοβουλία η οποία έχει αναγνωρισθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως καλή πρακτική ανάμεσα στα Κράτη Μέλη.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, ύστερα από συνεννόηση με τον Εκπρόσωπο και τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου, για την αναστήλωση και επιδιόρθωση των εκκλησιών και των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές.

Ανάλογο είναι και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουμε, ώστε να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία των σχολείων, στα οποία φοιτούν μαθητές θρησκευτικών ομάδων. Έχουμε ήδη επισκεφθεί τα σχολεία αυτά και συζητήσαμε επί τόπου τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα, θα ήθελα ενδεικτικά να σημειώσω:

• Την αναβάθμιση σχολικών χώρων.

• Την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων, μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την αρωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

• Την προώθηση της κατάρτισης προγραμμάτων επιμόρφωσης και σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

• Τη συνέχιση λειτουργίας του κοινοτικού τμήματος του Νηπιαγωγείου του Αγίου Μάρωνα και την οικονομική του στήριξη.

• Την υλοποίηση προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν σχολεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας και των θρησκευτικών ομάδων και τα οποία προωθούν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη.

Στο πλαίσιο των βελτιωμένων οικονομικών του κράτους και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της τήρησης αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος, λήφθηκαν πρόσφατα οι πιο κάτω αποφάσεις προς ικανοποίηση διαχρονικών αιτημάτων του συνόλου της μαρωνιτικής κοινότητας:

• Δημιουργία πυρήνα κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων και αθλοπαιδιών στην κοινότητα Κορμακίτη δαπάνης ύψους 190 χιλιάδων ευρώ.

• Παραχώρηση στη μαρωνιτική κοινότητα ποσού ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, για την υλοποίηση διαφόρων έργων στη βάση σχετικών αιτημάτων των υπολοίπων τριών χωριών της μαρωνιτικής κοινότητας είτε στις κατεχόμενες κοινότητες είτε για κοινωφελή έργα στις ελεύθερες περιοχές.

Υπάρχουν οι δύο κοινότητες που στην ουσία δεν μπορεί να γίνει κάτι συγκεκριμένο ενόψει της παρουσίας του κατοχικού στρατού, γι’ αυτό είναι ύστερα από συνεννόηση με τους κοινοτάρχες που θα διατεθούν ακόμη και στις ελεύθερες, κατ’ επιλογή δική σας, περιοχές έργα που θα εξυπηρετούν τη μαρωνιτική κοινότητα.

Κοινός είναι ο στόχος μας και ο αγώνας που διεξάγουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι η προσήλωση μας στις προσπάθειες εξεύρεσης μίας βιώσιμης, λειτουργικής λύσης που θα μας επιτρέψει εν ειρήνη να επιστρέψουμε στις πατρογονικές εστίες, εν ειρήνη να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, δημιουργώντας συνθήκες προοπτικής για τους νέους μας, μέλλοντος για τους νέους μας, δημιουργώντας ένα απόλυτα συμβατό με τα ευρωπαϊκά δεδομένα κράτος.

Είναι καλά γνωστό πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουμε καταβάλει άοκνες και επίπονες προσπάθειες προκειμένου να πετύχουμε αυτό που οραματιζόμαστε για 43 χρόνια. Ενώ παρατηρήθηκε πρόοδος, ενώ παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά σημεία που θα έδιναν την ελπίδα για μια ευτυχή κατάληξη, δυστυχώς στο Κραν Μοντανά απεδείχθη για άλλη μια φορά πως οι στόχοι της Τουρκίας δεν είναι η ευημερία των Τουρκοκυπρίων αλλά η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων. Δεν θα μπω σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών και κατηγοριών.

Αρκεί να πω ότι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι υπάρχει έστω και ένα κράτος ανά τον κόσμο που έχει ξένες εγγυήσεις, που έχει στο έδαφος του στρατό κατοχής, που θέλει η χώρα που τον έχει να τον διατηρήσει εσαεί, ας μας το πει και είμαστε έτοιμοι να δούμε τι μπορούμε να πράξουμε. Θέλουμε ένα κανονικό κράτος όπου οι κάτοικοι του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα μεριμνούν για τη δική τους πατρίδα, για το δικό τους μέλλον αποφασίζοντας εκείνοι και όχι άλλοι για εκείνους.

Αυτή είναι η επιδίωξη μας, αλλά αυτός δυστυχώς ήταν ο λόγος και η αιτία που φτάσαμε σε ένα άδοξο τέλος στο Κραν Μοντανά.

Όσο ζούμε τόσο θα ελπίζουμε και όσο τουλάχιστον παραμένω στο πηδάλιο του κράτους ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, θέλω να επαναλάβω πως δεν θα πάψω ποτέ όχι μόνο να ελπίζω αλλά και να εργάζομαι και να προσπαθώ και να αξιοποιώ κάθε δύναμη η οποία μπορεί να επηρεάσει, έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη του διαλόγου και η επίτευξη μιας λύσης που δεν θα αγνοεί τις έγνοιες ούτε της μιας ούτε της άλλης κοινότητας.

Μια λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές ή θα αφήνει ηττημένους. Θέλουμε αλληλοσεβασμό, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε και τα όρια των υποχωρήσεων μας, γνωρίζουμε και τα όρια που μπορεί να γίνει αποδεκτή μια λύση, έτσι ώστε όχι η μια κοινότητα να την αποδεχθεί γιατί την ευνοεί, αλλά να την αποδεχθεί και η άλλη κοινότητα γιατί την ικανοποιεί.

Εύχομαι σύντομα να γιορτάσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα την ελευθερία, την ειρήνη, την προκοπή.