Αρχίζει δουλειά και πάλι η Τρόικα

Στις 8.30 αύριο το πρωί θα αρχίσουν τις επαφές τους τα κλιμάκια της Τρόικα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

Τη πρώτη εβδομάδα τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα θα αρχίσουν σε πολιτικό επίπεδο οι συζητήσεις για το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 16 Μαΐου.

Σε επαφές που θα διεξάγονται σε τρία επίπεδα (ΥΠΟΙΚ, ΚΤΚ και Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) θα εξεταστούν τα δημόσια οικονομικά και μακροοικονομικές εξελίξεις, τα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα ζητήματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στα ψηλά της αξιολόγησης είναι και τα θέματα της υγείας, όπου η Τρόικα θα συζητήσει στη λεπτομέρεια το νέο οδικό χάρτη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Το Υπουργείο Υγείας υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στην Τρόικα τον οδικό χάρτη για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικές τις επαφές με την Τρόικα, η οποία αναμένει, όπως είπε, να δει την πρόοδο η οποία έγινε για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και τις μεταρρυθμίσεις.

“Δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς», είπε ο κ Πατσαλής, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι δεν θα ζητηθεί αναβολή από τους δανειστές.

Ο κ. Πατσαλής εξήγησε ότι ο οδικός χάρτης καταγράφει «αναλυτικά όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, νομοθεσίες, διατάγματα, κανονισμοί και άλλες ενέργειες που αφορούν και το ΓΕΣΥ και τη μεταρρύθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσουμε μέσα σε αυτά τα χρονοδιαγράμματα στην σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2015 και ολική το 2016».

«Θα πρέπει να κάνουμε όλα εκείνα που πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό που θέλουμε πρώτα εμείς και κατά δεύτερον λόγο η Τρόικα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στις εκκρεμότητες για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ εντάσσονται οι μηχανογραφήσεις, οι σχετικές νομοθεσίες και κανονισμοί, μεταρρυθμίσεις, αυτονόμηση και πολλά άλλα.
Το μνημόνιο προνοεί ότι ο οδικός χάρτης «θα διευκρινίζει το ρόλο του Υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΓ)».

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, πέραν από την πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, οι δανειστές θα αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε από εξωτερικό οίκο της επιχειρησιακής ικανότητας των μονάδων διευθέτησης δανείων των εμπορικών τραπεζών, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου.
Με βάση το μνημόνιο η ίδια αξιολόγηση για τον Συνεργατισμό θα πρέπει να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαΐου. Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων σημαντική θεωρείται η εξέταση της πορείας κατάρτισης του νέου μεταρρυθμιστικού πλαισίου, που θα θεσπίζει τις διαδικασίες περί αφερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τα τέλη Μαΐου και στη βάση του πλαισίου αυτού θα πρέπει να ετοιμαστεί η σχετική νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί στη Βουλή για έγκριση μέχρι τον Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, σε συνδυασμό με το πλαίσιο για τις εκποιήσεις, συμπληρώνει το τρίπτυχο του πλαισίου διαμεσολάβησης και το θεσμό του ενοικίου έναντι υποθήκης, το οποίο θα δημιουργεί τις συνθήκες για μια πιο αποτελεσματική αναδιάρθρωση και εξυπηρέτηση δανείων.