Αντίποινα φοβούνται ότι θα δεχθούν οι Τάταροι στην Κριμαία

Εκατοντάδες Τάταροι της Κριμαίας συγκεντρώθηκαν την Τρίτη κοντά στη Συμφερόπολη για την κηδεία 38χρονου μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας, ο οποίος όπως καταγγέλλουν απήχθη και βασανίστηκε μέχρι θανάτου γιατί συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της Ρωσίας. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει στην κοινότητα των Τατάρων οργή και φόβο ότι θα δεχτούν αντίποινα για την εναντίωσή τους στην προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας δηλώνουν ότι θα απαιτήσουν από τους Τάταρους την περιοχής την επιστροφή εκτάσεων που «έχουν καταλάβει παράνομα».

Ο 38χρονος Ρεσάτ Αμέτοφ είχε εξαφανιστεί την 3η Μαρτίου και η σορός του βρέθηκε το Σάββατο σε ένα δάσος, 20 χιλιόμετρα από τη Συμφερόπολη, την παραμονή του δημοψηφίσματος που οργανώθηκε για την προσάρτηση της Αυτόνομης Ουκρανικής Δημοκρατίας στη Ρωσία.

Εξέχοντα μέλη της κοινότητας των Τατάρων επιβεβαιώνουν ότι ο άνδρας, πατέρας τριών παιδιών, βασανίστηκε μέχρι θανάτου αφού είχε συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις κατά του δημοψηφίσματος.

Οι Τάταροι, μουσουλμάνοι που αντιπροσωπεύουν το 12-15% του τοπικού πληθυσμού, απείχαν μαζικά από το δημοψήφισμα της Κυριακής για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, στην οποία αντιτίθενται κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα.

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη σε ένα νεκροταφείο κοντά στη Συμφερόπολη προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Αμέτοφ, η σορός του οποίου ήταν τυλιγμένη σε ένα πράσινο σάβανο.

«Τον χτύπησαν με βία» κατήγγειλε η θεία του Ζέρα Καντίροβα. «Είπαν ότι θα διεξαχθεί έρευνα, αλλά δε γνωρίζουμε εάν είναι αλήθεια» δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλοί εκπρόσωποι του κοινοβουλίου των Τατάρων στην Κριμαία, του Μέντζλις, είχαν προειδοποιήσει το πλήθος έναντι κάθε απόπειρας αντιποίνων.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, βασιζόμενη σε έναν οικείο του, ανέφερε ότι μάρτυρες είχαν δει τον Αμέτοφ για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην κεντρική πλατεία της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, πριν τον απομακρύνουν άνδρες με στολές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έχει ζητήσει από τις νέες φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας να διεξάγουν έρευνα για τον θάνατό του, που αντανακλά σύμφωνα με τη HRW «το κλίμα της αυθαιρεσίας» που κυριαρχεί στην χερσόνησο εδώ και μία εβδομάδα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην Ουκρανία, όπου έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων σε βάρος ακτιβιστών του κινήματος αμφισβήτησης που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ένας εξ αυτών είχε βρεθεί νεκρός τον Ιανουάριο σε δάσος σε προάστιο του Κιέβου.

Οι Τάταροι καλούνται να επιστρέψουν εκτάσεις

Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω ορισμένες εκτάσεις τις οποίες, όπως αναφέρουν, κατέλαβαν «παρανόμως» οι Τάταροι της περιοχής, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χερσονήσου, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

«Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών [που κατέχουν] γιατί το χρειαζόμαστε για τα κοινωνικά προγράμματά μας» είπε ο Τεμιργκάλιεφ στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Όπως υποστήριξε, πολλές εκτάσεις, κυρίως στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της χερσονήσου, έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Τατάρους.

Το 1994 οι Τάταροι της Κριμαίας, χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των ναζί, εξορίστηκαν μαζικά στην κεντρική Ασία, κατ’ εντολή του Ιωσήφ Στάλιν. Τους δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν στη χερσόνησο μετά το 1989. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν πλέον αφού μετά τον διωγμό τους είχαν δοθεί σε άλλους.