“Συγνώμη” σε 225 χιλιάδες παιδιά που δόθηκαν για υιοθεσία δια της βίας στην Αυστραλία

Μια απίστευτη τραγωδία αποκαλύπτεται μετά από δεκαετίες στην Αυστραλία, με θύματα 225. χιλιάδες παιδιά και τις μητέρες τους και θύτη το επίσημο κράτος που επί δεκαετίες εξανάγκασε τιςμητερες αυτές να δώσουν για υιοθεσία τα παιδιά τους.

Η «πολιτική» αυτή εφαρμόστηκε στην Αυστραλία τις δεκαετίες του 50-60- και 70 όπου δεκάδες χιλιάδες μητέρες αποχωρίστηκαν δια της βίας τα μωρά τους, που συνήθως οργάνωναν θρησκευτικές οργανώσεις.

Οι περισσότεροι συνέβησαν από το 1951 ως το 1975 σε μια Αυστραλία που τότε ήταν ιδιαίτερα συντηρητική. Τα στοιχεία προκύπτουν από Έρευνα κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία αφού συγκέντρωσε  εκατοντάδες μαρτυρίες γυναικών και παιδιών των οποίων οι ζωές σημαδεύτηκαν από τους αναγκαστικούς χωρισμούς αποκάλυψε ότι πρόκειται για 225.000 τέτοιες περιπτώσεις.

Εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης οι ανύπαντρες νεαρές γυναίκες που εγκυμονούσαν στέλνονταν σε συγγενείς ή σε εκκλησιαστικά ιδρύματα τα οποία «φρόντιζαν» για τη συνέχεια

Ήδη πριν από τη γέννησή τους τα παιδιά αυτά ήταν προορισμένα για υιοθεσία. Οι μητέρες ήταν υποχρεωμένες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αφού η υιοθεσία ήταν κάτι το αναπόφευκτο. Αρκετές φορές ακόμα και οι υπογραφές τους είχαν πλαστογραφηθεί.

“Αποδείχθηκε πως η συγκατάθεση των μητέρων δεν δόθηκε με κανονικό τρόπο. Υπάρχουν αποδείξεις για εξαναγκασμό. Οι πιέσεις, οι πρακτικές αυτές και η πολιτική που εφαρμόστηκε τότε τραυμάτισε ανεπανόρθωτα τις ζωές των μητέρων, των πατέρων, των υιοθετημένων παιδιών και των οικογενειών”, τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Ρέιτσελ Σιούερτ, παρουσιάζοντας την έκθεση στο κοινοβούλιο.

Οι μητέρες και τα παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες που τούς αφορούσαν. Τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών είχαν τα ονόματα των θετών γονιών γιατί οι αρχές εκτιμούσαν τότε πως έπρεπε να υπάρχει “απόλυτη εξάλειψη κάθε στοιχείου” για το καλό όλων των εμπλεκομένων.

Σήμερα, η Αυστραλία αναγνωρίζει την αδικία βάρος αυτών των ανθρώπων και σκοπεύει να ζητήσει επισήμως συγγνώμη.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Νίκολα Ρόξον, η επίσημη συγγνώμη θα εκφραστεί ενώπιον του κοινοβουλίου στις 21 Μαρτίου ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο παροχής αποζημιώσεων. “Η κυβέρνηση καταλαβαίνει τον πόνο και τα δεινά όσων επλήγησαν από αυτές τις πρακτικές”, δήλωσε η υπουργός.