Ο ακτινολόγος έκανε λόγο για εμφανές κάταγμα – Οι γιατροί τον έστειλαν σπίτι

Διευθυντής του ΤΑΕΠ του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας, 65χρόνων και Γενικός παθολόγος με ειδικότητα στην παροχή Α’ βοηθειών, 37 χρόνων από την Ελλάδα. Έστειλαν τον 10χρονο Σταύρο στο σπίτι με εμφανές κάταγμα όπως κατέθεσε ο ακτινολόγος του Νοσοκομείου……

Τι να πει κανείς… Και να λέει ο 37χρονος έλληνας κατά γιατρός κατά τη σύλληψη του “είναι απαράδεκτο”… Το ότι το κάταγμα δεν το είδε δεν είναι απαράδεκτο;;;

Οι δύο παρουσιάστηκαν το πρωί στο Δικαστήριο ως ύποπτοι για υποθέση πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και για Απερίσκεπτες και Αμελείς πράξεις.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, χθες 11/05/2018 στις 11:10πμ, ο δεκάχρονος Σταύρος Γιωργαλλή, τέως από το χωρίο Κλαυδιά, είχε μεταφερθεί από την μητέρα του στο ΤΑΕΠ του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας για εξέταση μετά από ατύχημα που είχε στο σχολείο κατά την διάρκεια του μαθήματος γυμναστικής.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, το νεαρό αγόρι εξέτασε αρχικά ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ και στη συνέχεια εξετάστηκε από τον 2ο ύποπτο, αλλά έγινε και εξέταση στο παιδί και ταυτόχρονα από τους δύο υπόπτους.

Διαπιστώθηκε ότι το παιδί έφερε τραύμα στην αριστερή κροταφοβρεγματική περιοχή και ότι υπήρχε μικρό κεφαλαιμάτωμα. Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, οι δύο ύποπτοι δε διαπίστωσαν εξωτερική αιμορραγία ή θλαστικό τραύμα. Το παιδί δεν είχε ρινόρροια η ωτόρροια, δηλαδή εκροή διαυγούς υγρού ή αίματος από το αυτί ή την μύτη. Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, οι δύο ύποπτοι, «διαπίστωσαν ότι το παιδί ήταν ισοκορικό με αντιδρώσες κόρες ματιού και προχώρησαν σε ωτοσκόπηση και στα δύο αυτιά όπου δεν διαπιστώθηκε αιμοτύμπανο».

Το παιδί υποβλήθηκε σε ακτινογραφική εξέταση κρανίου, έπειτα από κοινή απόφαση των δύο υπόπτων. Η ακτινογραφία εξετάστηκε από τους δύο ύποπτους Ιατρούς και σύμφωνα με τους ίδιους, ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, διαπίστωσαν ότι το παιδί δεν είχε κάταγμα και συνέχιζε να βρίσκεται σε άριστη κλινική κατάσταση και δόθηκαν γραπτές οδηγίες στην μητέρα για παρακολούθηση της υγείας του. Το παιδί έλαβε εξιτήριο.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε επίσης ότι η ακτινογραφία από τους ίδιους τους γιατρούς και δεν εξετάστηκε από ακτινολόγο, οι δύο ύποπτοι εξέτασαν από μόνοι τους την ακτινογραφία παρόλο που κατά τον δεδομένο χρόνο, βρισκόταν σε καθήκον στο ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας ακτινολόγος, και δεν ζήτησαν επιθεώρηση, ή εξέταση και ετοιμασία έκθεσης της ακτινογραφίας από αυτόν.

Το παιδί στη 1:10 χθες το μεσημέρι, μεταφέρθηκε ξανά από την μητέρα του στο ΤΑΕΠ του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας. Ανέφερε στους γιατρούς ότι το παιδί είχε πόνο στο κεφάλι και μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Το παιδί εξετάστηκε εκ νέου από τους ίδιους γιατρούς, οι οποία διαπίστωσαν ανισοκορία με μυδρίαση στην αριστερή πλευρά και μειωμένο επίπεδο στην κλίμακα Γλασκόβης. Οι δύο γιατροι κάλεσαν αμέσως αναισθησιολόγους και χειρουργούς και ετοιμάστηκε παραπεμπτικό για επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Την ίδια μέρα έγινε αξονική τομογραφία στο παιδί η οποία γνωματεύθηκε από τον επί καθήκοντι ακτινολόγο ο οποίος γνωμάτευσε ότι υπήρχε επισκληρίδιο αιμάτωμα στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο στην πλευρά που ήταν ο τραυματισμός. Για την γνωμάτευση αυτή, έλαβε γνώση και ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το παιδί διασωληνώθηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από νευροχειρουργό-παιδοχειρουργό. Το 10 χρόνων αγόρι απεβίωσε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, στις 16:55 χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, οι χειρουργοί στη Λευκωσία συμπλήρωσαν έντυπο προεγχειριτικής εκτίμησης σύμφωνα με το οποίο το παιδί είχε παραλληφθεί «διασωληνωμένο στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η ώρα 15:00 και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο υπό καρδιοαναπνευστική αναζωγόνιση σε ανακοπή η ώρα 16:00 για επείγουσα κρανιοτομή για αποσυμπίεση ενδοκρανίας πίεσης (ως αιτία της ανακοπής)». Στο χειρουργείο σύμφωνα με το έντυπο χειρουργείου υπέστη καρδιακή ανακοπή παρ’ όλο που είχε υποβληθεί σε αριστερά κροταφομετωπιαία κρανιοτομή.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο ακτινολόγος που εξέτασε στη συνέχεια την ακτινογραφία που αρχικά έγινε στο παιδί, διαπίστωσε εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού.

Συμφώνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, «στον θάνατο του παιδιού συνέβαλε επισκληρίδιο αιμάτωμα που προκλήθηκε συνεπεία του τραυματισμού του, το οποίο δεν εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε κατάλληλα από τους δύο υπόπτους».