ΑΚΕΛ: Πλήρη διερεύνηση του θανάτου του 10χρονου και απονομή ευθυνών

Καλούμε τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα και με διαφάνεια σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και απονομή ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν ανέφερε σε δήλωσή της η Ελένη Μαύρου αναφορικά με το θάνατο του 10χρονου Σταύρου:

“Παραμονές της γιορτής της μητέρας, αύριο, μια ακόμα μάνα θρηνεί. Ο χθεσινός θάνατος ενός 10χρονου αγοριού, από ένα φαινομενικά απλό χτύπημα στο κεφάλι, μας έχει συγκλονίσει όλους.

Οι καταγγελίες για ανεπαρκή περίθαλψη στο νοσοκομείο Λάρνακας δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Καλούμε τους αρμόδιους να προχωρήσουν άμεσα και με διαφάνεια σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και απονομή ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν.

Ταυτόχρονα όμως, θεωρούμε ότι το περιστατικό έχει για μια ακόμα φορά αναδείξει τις ανεπάρκειες του συστήματος δημόσιας υγείας, οι οποίες δυστυχώς έχουν επιδεινωθούν από την πολιτική λιτότητας που, εδώ και έξι χρόνια, έχουν επιβάλει οι κυβερνώντες σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα.

Η Κύπρος κατέχει τη χαμηλότερη θέση στις δημόσιες δαπάνες υγείας σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας -μόλις 2,6% του Α.Ε.Π, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,1%. Πίσω από τις στατιστικές όμως κρύβονται οι μεγάλες λίστες αναμονής, η υποστελέχωση σε όλα τα επίπεδα ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, η έλλειψη εξοπλισμού και αναλώσιμων και πολλά άλλα.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, για μια ακόμα φορά, ότι «θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», δεν αρκούν πλέον. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις προωθώντας ουσιαστικά και αποφασιστικά τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων.