Eurostat: Αρνητικός παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο τον Απρίλιο στην Κύπρο, ωστόσο παρέμεινε αρνητικός και ήταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, . Μικρή αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Από τα κοινοτικά στοιχεία προέκυψε ότι, τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο κυμάνθηκε στο -0,4% από -0,9% το Μάρτιο. Στην Ελλάδα από -1,5% το Μάρτιο υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο στο -1,6%.

Ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 0,7% (0,5% το Μάρτιο), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 1,2%. Στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης στο 0,8% από 0,6% το Μάρτιο.

Οι χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Ελλάδα (-1,6%), η Κύπρος (-0,4%) και η Σλοβακία (-0,2%). Τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (+1,6%), Φινλανδία (+1,3) και Γερμανία (+1,1%).

Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό ήταν σε ετήσια βάση (Απρίλιος 2014/Απρίλιος 2013) οι εξής: ενέργεια συνολική -0,7%, προϊόντα καπνού +3,7%, ηλεκτρική ενέργεια +3,1%, λαχανικά -4,0%, πετρέλαιο κίνησης -2,7%, τηλεπικοινωνίες -2,9%, πακέτα διακοπών +8,1%.

Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Απρίλιο στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν το εξής: Ελλάδα -1,6%, Κύπρος -0,4%, Πορτογαλία -0,4%, Σλοβακία -0,2%, Πορτογαλία -0,1%, Ισπανία +0,3%, Ιρλανδία +0,4%, Ιταλία +0,5%, Σλοβενία +0,5%, Μάλτα +0,5%, Ολλανδία +0,6%, Εσθονία +0,8%, Γαλλία +0,8%, Λετονία +0,8%, Λουξεμβούργο +0,9%, Βέλγιο +0,9%, Γερμανία +1,1%, Φινλανδία +1,3%, Αυστρία +1,6%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει, στην επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο, στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτρέψει τη γενίκευση του αρνητικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την οικονομία.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η επιβολή αρνητικών επιτοκίων στη ρευστότητα που καταθέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ, η περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου που σήμερα είναι 0,25%, καθώς και μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης όπως η αγορά ενεργητικού από τις τράπεζες με εμπράγματες εγγυήσεις. Ολα τα παραπάνω αποσκοπούν στην ενίσχυση της ροής της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.