Νέα σύσκεψη για το μέρισμα – Ξεπέρασαν τις 400.000 οι απορρίψεις

Το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να εξετάσει η αρμόδια επιτροπή. Στόχος είναι να αξιολογηθούν τα στοιχεία από τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, να προβλεφθεί αν πρόκειται να περισσέψουν χρήματα από το συνολικό κονδύλι των 450 εκατ. ευρώ και να υπογραφεί -εφόσον κριθεί απαραίτητο- νέα απόφαση με τα αναθεωρημένα κριτήρια.

Τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί περίπου 740.000 αιτήσεις.

Από αυτές:

1. Οι 408.000 απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους (έλειπαν στοιχεία, δεν πληρούνταν τα εισοδηματικά ή περιουσιακά στοιχεία, ο αιτών ήταν φιλοξενούμενος ή πρωστατευόμενο μέλος)
2. Οι 206.000 έχουν γίνει δεκτές και έχουν ήδη εξοφληθεί από την περασμένη Παρασκευή ενώ για το σκοπό αυτό διατέθηκε το ποσό των 133 εκατ. ευρώ

Τα κριτήρια πληρούν επιπλέον 126.000 πολίτες οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν με την επόμενη καταβολή που θα γίνει μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Γι’ αυτές τις αιτήσεις, έχει δεσμευτεί το ποσό των 82 εκατομμυρίων ευρώ. Άρα συνολικά έχουν ήδη δεσμευτεί 215 εκατ. από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ που μπορεί να μοιράσει το υπουργείο Οικονομικών και ενώ υπολείπονται έξι εβδομάδες μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 126.000 που εκκρεμούν για πληρωμή, περίπου οι μισές θεωρούνται «ύποπτες» και οι φορολογούμενοι θα ελεγχθούν πριν γίνει η καταβολή των χρημάτων είτε για απόκρυψη εισοδήματος είτε για ψευδή δήλωση οικογενειακής κατάστασης.