Απόψε το ντιμπέιτ για την Προεδρία της Κομισιόν

Ο Αλέξης Τσίπρας (Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες το βράδυ, για να λάβει μέρος απόψε, στις 10 ώρα Κύπρου, στην τηλεμαχία με τους άλλους 4 ανθυποψηφίους του για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε μία τέτοια ανοικτή διαδικασία,είναι ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που έχει και τα χαρακτηριστικά μιας συνέντευξης πρόσληψης σε εργασία.

Ο κ. Τσίπρας δεν έλαβε μέρος στα 2 προηγούμενα ντιμπέιτ διότι, είπε, ειδοποιήθηκε αργά και είχε ήδη αναλάβει άλλες υποχρεώσεις.

Μαζί του θα είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς, νυν Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γκι Βερχόφσταντ για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και από τους Πρασίνους η Σκα Κέλερ.
Το ντιμπέιτ διοργανώνεται από την Ένωση των Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών, γνωστότερη ως EBU, και θα είναι συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Eurovision.

Θα διαρκέσει 90 λεπτά, και κάθε υποψήφιος θα έχει στη διάθεσή του 1 λεπτό για να απαντήσει σε κάθε ερώτηση.
Πριν αρχίσει η διαδικασία των ερωτήσεων, κάθε ένας από τους υποψηφίους θα μπορεί να κάνει μία σύντομη τοποθέτηση, στην οποία αναμένεται να αναπτύξει γιατί θεωρεί πως είναι ο/η καταλληλότερος/η για την Προεδρία της Κομισιόν.

Η συζήτηση θα χωριστεί σε 3 θεματικές ενότητες. Μετά από κάθε μία από αυτές, θα επιλέγεται και 1 ερώτηση από τα κοινωνικά δίκτυα (social media), στην οποία κάθε υποψήφιος θα έχει 2 λεπτά για να απαντήσει. Στο Twitter θα ανοίξει Hashtag #tellEurope, για να ανοίξει η συζήτηση και μεταξύ των πολιτών.
Στο τέλος, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να υποβάλει 1 ερώτηση σε όποιον από τους άλλους συνυποψηφίους του επιθυμεί. Η ερώτηση, θα είναι αυστηρά 30 δευτερολέπτων, και η απάντηση το ίδιο.

Η επίσημη γλώσσα του ντιμπέιτ είναι η αγγλική, αλλά όποιος υποψήφιος επιθυμεί μπορεί να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα. Ήδη ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι θα μιλήσει μόνο ελληνικά. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι και ο κ. Γιούνκερ θα μιλάει γαλλικά, αλλά αυτό δεν τον δεσμεύει, λέει, να μην απαντά και στα αγγλικά.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώπιον κοινού 300-500 πολιτών.

Θα τη συντονίσει η Ιταλίδα δημοσιογράφος της RAI, Μόνικα Ματζόνι, και θα προσφερθεί από την EBU σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ε.Ε, καθώς και σε ελεύθερο streaming.
Απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν είναι ο Πορτογάλος Μανουέλ Μπαρόζο. Φέτος είναι η πρώτη φορά που στην εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν θα έχει ρόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η σύνθεση του οποίου θα καθοριστεί από την ψήφο των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή 25 Μαΐου.