Επιτροπή Θεσμών: Ενέκρινε τη νομική βάση για το ασυμβίβαστο

Εγκρίθηκε σήμερα από την  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών η νομική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οποιοδήποτε προσέγγιση του θέματος της σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ θα συνεχίσει τη συζήτηση της ανάγκης για θέσπιση αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που να διέπει το ασυμβίβαστο προς την άσκηση των καθηκόντων των κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, και σε επόμενη συνεδρία.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαϊδης, δήλωσε αναφορικά με το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων ότι είναι ένα τεράστιο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η Επιτροπή Θεσμών επισταμένα για πάρα πολύ καιρό.

«Είχε ζητηθεί από δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου να κάνουν μία σχετική μελέτη, την έκαναν, την υπέβαλαν στην Επιτροπή και βάσει της μελέτης αυτή, άρχισε σήμερα η πιο ουσιαστική μελέτη του ζητήματος της νομοθετικής ρύθμισης της σύγκρουσης συμφερόντων. Ένα θέμα που υπερβαίνει ασφαλώς των όποιων νομοθεσιών αφορούν το ασυμβίβαστο, διότι η σύγκρουση συμφερόντων είναι πολύ ευρύτερη έννοια από το ασυμβίβαστο και των οποιονδήποτε κανόνων δεοντολογίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι σήμερα εγκρίθηκε από την Επιτροπή η θεωρητική βάση, η νομική βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οποιοδήποτε προσέγγιση του θέματος της σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτή προβλέπει :

Πρώτον, την ανάγκη ύπαρξης μιας συγκεκριμένης νομοθεσίας ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε νομοθεσίες ή πρόνοιες του συντάγματος υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες σε σχέση με το θέμα αυτό.

Δεύτερον, καθορίστηκε ο ορισμός του τι σημαίνει σύγκρουση συμφερόντων, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την διαφορά μεταξύ της εξυπηρέτησης του ιδιωτικού συμφέροντος και της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος από ένα δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο.

Τρίτον, αποφασίστηκε ο χειρισμός των υφιστάμενων νομοθεσιών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αλλά θα καλυφθούν από την ομπρέλα, από το νόμο – πλαίσιο των συγκεκριμένων, που θα πρέπει να ψηφιστεί από την Βουλή, και
Τέταρτον, θα υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων δεοντολογίας που αφορούν τις κατηγορίες των δημόσιων αξιωματούχων και των κοινωνικά εκτεθειμένων προσώπων για τους οποίους θα ισχύει η νομοθεσία για την σύγκρουση συμφερόντων.

Η Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Νικολαϊδης, θα συνεχίσει και την επόμενη φορά τη συζήτηση του θέματος «με πρώτο στόχο να δούμε -γιατί ήδη υπάρχουν κάποιες προτάσεις νόμου- ποιες από τις υφιστάμενες νομοθεσίες μπορούν να τροποποιηθούν στη βάση της νομικής βάσης που σας περιέγραψα προηγουμένως, ούτως ώστε αυτές οι τροπολογίες στην υφιστάμενη νομοθεσία να περάσουν πριν να λήξη η θητεία της υφιστάμενης Βουλής και ό,τι είναι να μείνει ως νέα νομοθεσία να δρομολογηθεί η διαδικασία της συγγραφής της νέας νομοθεσίας, η οποία ενδεχομένως να παραμείνει για τη νέα Βουλή».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του είπε ότι θέση του κόμματος του είναι πως «θα πρέπει τάχιστα να ψηφιστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που να ξεκαθαρίζει όλες τις προηγούμενες νομοθεσίες, αλλά και να διασφαλίζει πλέον ότι στο δημόσιο βίο της Κύπρου δεν θα υπάρχει ούτε σύγκρουση συμφερόντων ούτε ασυμβίβαστο».

«Υιοθετούμε απόλυτα αυτά τα οποία καταγράφει η έκθεση των επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε τόσο τις προτάσεις νόμου που υπάρχουν κατατεθειμένες όσο και το νομοσχέδιο ούτως ώστε αν καταφέρουμε πριν τη λήξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου να έχουμε ψηφίσει το νόμο πλαίσιο που αφορά το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε πως θέση του κόμματος του ήταν και παραμένει η επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, που αφορά το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων, για να προσθέσει ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε κορυφαία και κακά παραδείγματα και κρούσματα, όπου υπήρξαν φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων από κορυφαίους θεσμούς στη Δημοκρατία».

Όπως είπε, «συνάμα η κοινωνική αναγκαιότητα για περαιτέρω διαφάνεια και εξυγίανση καθιστά αναγκαίο και για μας να ασχοληθούμε περαιτέρω με αυτό το ζήτημα».

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι νομοθεσίες που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ανεπαρκέστατες. Πρέπει να πούμε ότι αυτές οι νομοθεσίες δημιούργησαν μια σειρά από εξαιρέσεις που καθιστούν διάτρητο το νομοθετικό πλαίσιο και είναι κοινή θέση όλων στην Επιτροπή Θεσμών ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με τις υφιστάμενες νομοθεσίες. Συνάμα θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια στο μέτρο των δικών μας δυνάμεων σε συνεννόηση με τη σύσκεψη και τον Πρόεδρο της Βουλής για να καταρτιστεί ένας νόμος που να διέπει αυτά τα ζητήματα», κατέληξε.