Τι αναφέρει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τη διαχείρηση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η  Ειδική Έκθεση της  Ελεγκτικής Υπηρεσίας με θέμα τη διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών .

Η Ειδική Έκθεση έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση: http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/All/A4FB16649EB7F81EC22582130031622A?OpenDocument.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στον καθορισμό ενός εκτενούς και επαρκώς τεκμηριωμένου δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, για πολλές από τις οποίες έχουν ετοιμαστεί σχετικά Διαχειριστικά Σχέδια.

Όλα αυτά παρακολουθούνται σύμφωνα με την Ευρωπαική Νομοθεσία αλλά εκτός αυτού η έκθεση έχει αναδείξει αρκετές αδυναμίες των αρχών αναφορικά με το σύστημα διαχείρισης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

  • Απουσία ενιαίας εθνικής στρατηγικής στην Κύπρο για τη διαχείριση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και ο καταρτισμός επιμέρους στρατηγικών εγγράφων ενδεχομένως να οδηγεί σε κατακερματισμό των προσπαθειών της Δημοκρατίας για την προστασία των περιοχών και των ειδών και οικοτόπων που απαντώνται σε αυτές. Επιπλέον, στα μεμονωμένα στρατηγικά έγγραφα που έχουν ετοιμαστεί παρατηρείται απουσία ποσοτικοποιημένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.
    • Σημαντικό κίνδυνο για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Κύπρο αποτελούν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην ξηρά και στην παράκτια ζώνη, γεγονός που δεν φαίνεται να αξιολογείται επαρκώς στις αξιολογήσεις ευπάθειας και κινδύνων που διενεργούνται από τους αρμόδιους φορείς.
    • Δεν φαίνεται να έχει αξιολογηθεί ο κίνδυνος στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές από τις ολοένα αυξανόμενες δραστηριότητες ακτοτουρισμού.
  • • Για την περιοχή της χερσονήσου του Ακάμα, η εμπλοκή τεσσάρων διαφορετικών φορέων και η ετοιμασία πέντε διαφορετικών σχεδίων διαχείρισης της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής, στη βάση διαφορετικών νομοθετημάτων, ενέχει κινδύνους αδυναμιών στον συντονισμό, στην εφαρμογή των σχεδίων και στην αποτελεσματικότητά τους.
    • Στην πλειονότητα τους, οι στόχοι του Διαχειριστικού Σχεδίου Τόπου Κοινοτικής Σημασίας του Ακάμα δεν είναι μετρήσιμοι, δυσχεραίνοντας, κατά την άποψή μας, την επίτευξη των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων του Σχεδίου.
    • Παρά την ετοιμασία του Διαχειριστικού Σχεδίου Τόπου Κοινοτικής Σημασίας του Ακάμα, τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό δεν φαίνεται να έχουν δεσμευτική ισχύ, με εξαίρεση εκείνα που ήταν ήδη θεσμοθετημένα πριν από την ετοιμασία του Σχεδίου.