Τζανακόπουλος: Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν πακέτο!

 Αισιοδοξία ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ώστε μετά να προχωρήσει η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πρωτογενή μετά το 2019, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονικό ορίζοντα για το δεύτερο.

Tόνισε πάντως ότι “για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία βρισκόμαστε κοντά σε συνολική λύση που δε θα μεταθέτει το πρόβλημα”, επισημαίνοντας ότι τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μετά τη συνολική συμφωνία.

Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι με το αίτημα για άρον άρον κλείσιμο αξιολόγησης “ζητούσε να κάνουμε το χειρότερο, να αποδεχθούμε τα μέτρα του ΔΝΤ και να κλείσουμε μία συμφωνία χωρίς συνολική λύση”.

Τόνισε ότι: “Το ζήτημα δεν είναι μόνο πότε, αλλά και πως θα κλείσουμε” και χαρακτήρισε τη θέση της ΝΔ “λανθασμένη και καταστροφική διότι θα οδηγούσε στη μετάθεση του προβλήματος για δύο- τρεις μήνες”.

Ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η ΝΔ συνειδητοποιεί ότι βαδίζουμε προς μία συνολική λύση και αυτό την οδηγεί σε αδιέξοδο, ότι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές μετά την επίσκεψη του στο Βερολίνο άρχισε να μιλά για πολιτική αλλαγή και από εκεί πέρασε “στην πλήρη αφωνία των τελευταίων ημερών” καθώς “είχε επενδύσει για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο στην καταστροφή και τώρα αναζητά νέο αφήγημα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι “μένει να δούμε εάν θα ψηφίσει η ΝΔ τη συμφωνία ή εάν θα κάνει το λάθος του Δεκεμβρίου του 2016, όταν καταψήφισε τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους” και προέβλεψε ότι “Ο κ.Μητσοτάκης δε θα ξαναπεί σύντομα για εκλογές”.

Στο ερώτημα πάντως εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφιση των μέτρων με διευρυμένη πλειοψηφία, ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε κοφτά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει 153 βουλευτές.

Παραδέχθηκε ότι παραμένει απόσταση στα εργασιακά, τα οποία εντάσσονται στον έναν από τους τρεις πυλώνες μίας συνολικής συμφωνίας, απόσταση που όπως είπε οφείλεται στο ότι “η οπτική της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών διαφέρει από αυτή του ΔΝΤ” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης νέων πρωτοβουλιών σε ανώτατο πολιτικό επιπεδο, λέγοντας: “Στόχος είναι να γεφυρώσουμε τις διαφορές στις τεχνικές διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα εφόσον δεν το καταφέρουμε θα σκεφτούμε ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν”.

Στο ερώτημα εάν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν οδηγήσει σε νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, ο κ.Τζανακόπουλος απάντησε ότι “μας προβληματίζουν αλλά δεν επηρεάζουν τη διαπραγμάτευση” καθώς όπως εξήγησε δεν επηρεάζεται ο δείκτης του πρωτογενούς, ο οποίος και απασχολεί τις τεχνικές συζητήσεις.

Adtech Ad