Συνέχεια της πολύκροτης δίκης για την υπόθεση Δρομολαξιάς

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά με την κατάθεση των Χαράλαμπου Ματθαίου και Χάρη Παφίτη.

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ο Ανώτερος Επιθεωρητής Πολεοδομίας Χαράλαμπος Ματθαίου ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιαννάκη Θωμά, συνηγόρου υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή, ανέφερε πως αρχικά τα τέσσερα κτίρια του Aero Centre που αγόρασε το Ταμείο Συντάξεων της CYTΑ, προέβλεπαν χώρο στάθμευσης ο οποίος ήταν μεν ελαφρά βυθισμένος αλλά θεωρείτο ισόγειος.

Ωστόσο, σημείωσε στη συνέχεια με τροποποιητικά σχέδια που υπέβαλε ο αρχιτέκτονας του έργου το κτίριο βυθίστηκε κατά 90 πόντους, συνολικά δηλαδή ο χώρος στάθμευσης κατέβηκε στο 1,90 μέτρα και έτσι θεωρήθηκε ότι ο χώρος στάθμευσης έγινε σε υπόγειο χώρο.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης ο κ. Ματθαίου ανέφερε πως υπήρχαν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα διότι ο μελετητής του έργου στην αίτηση που υπέβαλε για άδεια οικοδομής ζήτησε να ανεγερθούν 4 κτίρια συνολικού εμβαδού 6,620 τετραγωνικών μέτρων. Η συμφωνία μεταξύ Wadnic Trading Ltd και του Ταμείου Συντάξεων της CYTA προνοούσε την πώληση τεσσάρων κτιρίων συνολικού εμβαδού 6,640 τετραγωνικών μέτρων.

Ανέφερε ακόμα ότι με την αρχική άδεια προβλεπόταν η ανέγερση κτιρίων συνολικού εμβαδού 7,046 τετραγωνικών μέτρων τα οποία απαιτούσαν ανάλογο συντελεστή δόμησης που στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν 0,63%.

Ο μάρτυρας είπε επίσης πως εκτός από τις 7,046 τετραγωνικά μέτρα υπήρχαν αρκετά μέτρα κτιρίων, τα οποία όμως δεν απαιτούσαν να έχουν συντελεστή δόμησης. Τελικά, συνέχισε με τα τροποποιητικά σχέδια που υποβλήθηκαν αργότερα και τη βύθιση του κτιρίου και ως αποτέλεσμα της αλλαγής του τοπικού σχεδίου, τα μέτρα που απαιτούσαν συντελεστή δόμησης μειώθηκαν στα 6,721 τετραγωνικά μέτρα.

Ο κ. Θωμά ζήτησε από το μάρτυρα να διευκρινίσει πως έγινε κατορθωτό για την ανέγερση των τεσσάρων κτιρίων, να απαιτείται το 48% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου που ανήκε στην εταιρεία Wadnic Trading Ltd. Παρέθεσε τη θέση του ότι ο τρόπος υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε για το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου που χρειαζόταν για την ανέγερση των τεσσάρων κτιρίων ήταν λανθασμένος και ανεπίτρεπτος.

Εξήγησε μάλιστα πως ενώ οι υπηρεσιακοί της CYTA είχαν υπολογίσει πως θα χρειαζόταν μόνο το 48% της γης, στο τέλος διεφάνη ότι τα τέσσερα κτίρια απαιτούσαν το 63,7% του εμβαδού. Αυτό σήμαινε, συνέχισε πως το Ταμείο Συντάξεων θα έπρεπε να αγοράσει άλλα 2,600 περίπου τετραγωνικά μέτρα.

Ο μάρτυρας απάντησε πως έγινε μια προσπάθεια αναγωγής του συνολικού εμβαδού του οικοπέδου που θα χρησιμοποιείτο για την ανέγερση των τεσσάρων κτιρίων. Είπε ακόμα ότι ενδεχομένως οι υπηρεσιακοί να είχαν ακολουθήσει μια συλλογιστική που θα οδηγούσε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως η γη που δεσμεύει κάθε οικοδομή υπόκειται σε περιορισμούς και δεσμεύσεις.

Ακολούθησε η κυρίως εξέταση του Χάρη Παφίτη, Προέδρου της Συντεχνίας του Επιστημονικού Προσωπικού της CYTA και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου ανέφερε πως ο ρόλος του τέως Γενικού Γραμματέα της συντεχνίας ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ Ορέστη Βασιλείου ήταν εκτελεστικός.

Πρόσθεσε πως ο Ορέστης Βασιλείου ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο στη συντεχνία, ένα άτομο που ήταν γνωστό στη CYTA και συμμετείχε στις συνεδριάσεις για προαγωγές υπαλλήλων. Ανέφερε επίσης πως «κατά ένα περίεργο και παράδοξο τρόπο στη CYTΑ, ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας είναι το κυρίαρχο άτομο για τις προαγωγές υπαλλήλων».

Σε άλλες ερωτήσεις της κυρίας Παπαγαπίου ο μάρτυρας απάντησε πως η επένδυση στο έργο της Δρομολαξιάς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, περιήλθε σε γνώση της συντεχνίας τον Ιανουάριο του 2011 και επειδή κατά την άποψη της Συντεχνίας η επένδυση αυτή ήταν παράνομη προχώρησαν σε επίσημη γραπτή καταγγελία προς τις Επιτροπές Οικονομικών, Ελέγχου και Θεσμών της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι τελικά από τις τρεις αυτές Επιτροπές απάντησε η Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και ενεγράφη το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση.

Είπε ακόμα πως αμέσως μετά τις συνεδρίες της Επιτροπής, η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της CYTA έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε διάφορους θεσμούς και αξιωματούχους του κράτους, ζητώντας να σταματήσει η επένδυση σε ακίνητα από το Ταμείο Συντάξεων της εταιρείας, μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της Διαχειριστικής Επιτροπής με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, την ανάθεση του ελέγχου του Ταμείου Συντάξεων στη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας και την πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση του Ταμείου.

Στην επιστολή αυτή, πρόσθεσε υπήρχε και γραπτή δήλωση με τις υπογραφές περίπου 963 υπαλλήλων της CYTA οι οποίοι συμφωνούσαν με την εισήγηση, δηλαδή τον τερματισμό της επένδυσης σε ακίνητα.

Ανέφερε επίσης πως η συντεχνία στην οποία ήταν ΓΓ ο Ορέστης Βασιλείου δηλαδή η ΕΠΟΕΤ –ΟΗΟ-ΣΕΚ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία της για την επιστολή και τη γραπτή δήλωση με τις υπογραφές των 963 υπαλλήλων.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του ΔΣ της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.