Περδίκης: Η Τράπεζα Κύπρου στη δίνη των συμφερόντων

Δηλώσεις του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη για Τράπεζα Κύπρου, αποπαγοποίηση προαγωγών, σύνταξη χηρείας και εγγυημένο εισόδημα

Η Τράπεζα Κύπρου στη δίνη των συμφερόντων

Σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι οποιαδήποτε επέμβαση της Κυβέρνησης ή των κομμάτων ή άλλων παραγόντων στις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου είναι καταστροφική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης, δεν κατανοούμε τη χρησιμότητα των χθεσινών δηλώσεων του Μακαριότατου και την εξαγγελία παρεμβάσεων από την πλευρά της Κυβέρνησης σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι πληροφορίες είναι όντως ανησυχητικές, όπως ανάφερε ο βουλευτής των Οικολόγων, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και ένα παιχνίδι εξουσίας που υποσκάπτει τις ελπίδες επιβίωσης της Τράπεζας Κύπρου.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών απευθύνει έκκληση προς όλους να συμπεριφερθούν με ωριμότητα και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κερδοσκοπία και διεκδίκηση συμφερόντων στο σημείο που έχει φτάσει η Κυπριακή οικονομία.

Αποπαγοποίηση προαγωγών στο δημόσιο

Όσον αφορά την αποπαγοποίηση των 785 θέσεων στο δημόσιο, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι αποδείχθηκε ότι έχει επιβεβαιωθεί. Ο ίδιος, όπως ανάφερε, είχε ζητήσει από τη Βουλή όταν ψήφιζε τη σχετική νομοθεσία να ζητήσει ένα σχεδιασμό από την εκτελεστική εξουσία πριν την ψήφιση της νομοθεσίας για να είναι υπόψη της Βουλής η διαδικασία της και ο αριθμός των θέσεων προς αποπαγοποίηση. Σήμερα, όπως δήλωσε ο κ. Περδίκης, είναι ενώπιον μας μία έκπληξη. Πως επιλέγηκαν αυτές οι θέσεις;

Υπάρχουν υποψίες για αποπαγοποίηση θέσεων επιλεκτικά και ίσως και με κομματικά κριτήρια.

Συντάξεις χηρείας και μία αδικία που μπορεί να διορθωθεί

Όσον αφορά το θέμα με τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι η Βουλή όταν ψήφιζε τη σχετική νομοθεσία, δεν έλαβε υπόψη της ορισμένες σοβαρές πτυχές του θέματος. Εκ των υστέρων, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης και λαμβάνοντας υπόψη το αίτημα από οικογένειες, που εκτός του ότι έχουν ήδη το βάρος της ορφάνιας, έχουν να αντιμετωπίσουν τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και επιπλέον τη φορολόγηση της σύνταξης. Τώρα σπεύδει η Βουλή να βρει διορθωτική λύση. Η Κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών, δεν έχει προωθήσει προτάσεις για επίλυση του ζητήματος.

Φάνηκε ότι οι εξαγγελίες αυτές ήταν κενές περιεχομένου. Το θέμα αυτό, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης, δεν θα το αφήσουμε να πάει μέχρι φθινόπωρο. Θα καταθέσουμε την Πέμπτη πρόταση νόμου που θα καταργεί την προηγούμενη νομοθεσία, έτσι ώστε να ασκήσουμε πίεση στην Κυβέρνηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες πριν κλείσει η Βουλή, να μας φέρουν τη νομοθετική ρύθμιση που λένε ότι έχουν ετοιμάσει.

Ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα

Η Κυβέρνηση απέτυχε να πείσει σήμερα τη Βουλή ότι διαθέτει ένα αξιόπιστο σχέδιο βάση του οποίου θα καταφέρει να αντλήσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου κοινωνικής προστασίας του γνωστού μας ΕΕΕ, δηλαδή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με ασάφειες και γενικότητες δεν βγαίνουν τα 25 εκατομμύρια για το 2014 και τα 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2015. Είναι πλέον φανερό ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τις λέξεις του νομοσχεδίου. Ίσως αυτό που κινητοποιεί τις αντιδράσεις των αναπήρων, δηλαδή ότι η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει την αρχή «παίρνω από τους φτωχούς για να δώσω στους φτωχότερους». Το έγγραφο που κατάθεσε σήμερα στη Βουλή η Κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος είναι κάτι περισσότερο από νεφελώδες, γενικόλογο και ασαφές. Δεν υπάρχει καμμία συγκεκριμένη αναφορά σε ποσά και από ποια πηγή θα αντληθούν.

Η καθυστέρηση λοιπόν στη ψήφιση του ΕΕΕ προέρχεται από την έλλειψη προετοιμασίας και πρόνοιας από την Κυβέρνηση και όχι βέβαια σε οποιοδήποτε άλλο λόγο.