Παπαδόπουλος: Αυτή τη στιγμή παίζονται παιχνίδια εξουσίας και ελέγχου στην Τρ. Κύπρου

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

Θέμα: Αποπαγοποίηση επιλεγμένων παγοποιημένων θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών.

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Η Επιτροπή Οικονομικών μας ενημέρωσε σήμερα για το αίτημα, που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών για τις 785 θέσεις προαγωγών, που επιδιώκεται να αποδεσμευτούν, έτσι ώστε στις συγκεκριμένες θέσεις να προχωρήσουν οι διαδικασίες προαγωγής.

Και το πρώτο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Γιατί μόνο αυτές οι 785 θέσεις θα προχωρήσουν; Ποιος επέλεξε και ποιος αποφάσισε ότι κάποιες διευθυντικές θέσεις είναι σημαντικές και ουσιώδεις, ενώ άλλες όχι;

Δεν λάβαμε σήμερα οποιανδήποτε συγκεκριμένη ενημέρωση για το πώς έγινε αυτή η επιλογή και ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και για άλλους, κρίθηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση για να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις.

Σημειώνουμε με ανησυχία τις επιφυλάξεις, που κατέθεσαν κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις -σήμερα- ότι ενδεχομένως από τις επιλεκτικές προαγωγές να προκύψουν δυσλειτουργίες, αδικίες, να οδηγηθούμε στην αποδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Επειδή, ακριβώς, δεν μας έχει επεξηγηθεί ποιος και με ποια κριτήρια διάλεξε συγκεκριμένους για να προαχθούν».

Θέμα: Η ανάγκη επανεξέτασης της κατάργησης της απαλλαγής της σύνταξης χηρείας από το φόρο εισοδήματος, μετά από τα προβλήματα που προέκυψαν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Σε ότι αφορά το αίτημα επανεξέτασης της φορολόγησης της σύνταξης χηρείας, οφείλουμε να σημειώσουμε κατ’ αρχήν ότι η Βουλή ψήφισε τη συγκεκριμένη νομοθεσία, γιατί αυτή είχε καταστεί μνημονιακή υποχρέωση, μετά από υπόδειξη της Τρόικας. Η θέση τους (δανειστών – Τρόικας) είναι ξεκάθαρη ότι όλες οι συντάξεις πρέπει να φορολογούνται, χωρίς εξαιρέσεις.

Φυσικά, αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι υπάρχει μια ιδιομορφία στην περίπτωση της σύνταξης χηρείας. Προκύπτουν περιπτώσεις, όπου πραγματικά δημιουργούνται αδικίες.

Όταν για παράδειγμα, πριν αποβιώσει ο σύζυγος, -η σύζυγος και ο σύζυγος- απολάμβαναν του δικαιώματος του αφορολόγητου ορίου των €19,000. Μετά που απεβίωσε ο ένας εκ των δύο, αυτό το όριο μειώθηκε στο μισό και επομένως η σύζυγος, καλείται να πληρώσει φόρο εκεί που προηγουμένως δεν πλήρωνε φόρο, όταν και οι δύο ήταν σε ζωή.

Νομίζω ότι αυτή είναι μία τιμωρητική προσέγγιση σ’ ότι αφορά το δικαίωμα της σύνταξης χηρείας και θα πρέπει να επιδείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα.

Είναι γι’ αυτό που χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών ότι επανεξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα και ενδεχομένως να επανέλθει με εισηγήσεις σε σχέση με το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδικίες, που έχουν προκύψει.

Ερώτημα: Θα εξαιρεθούν δηλαδή;

Απάντηση: Δεν μας έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών πως θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Ίσως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον τρόπο που έχω πει προηγουμένως ότι θα λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο όριο, ίσως να μειωθεί ο συντελεστής. Αναμένουμε να δούμε και θα επανέλθουμε.»

Θέμα: Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από τον Υπουργό Οικονομικών για τη διαχείριση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και τις προοπτικές εξόδου της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης.

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία, που διαπιστώνεται ότι οι πρώην καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας δεν τυγχάνουν της απαραίτητης ενημέρωσης σε ότι αφορά τη σημερινή κατάσταση της Λαϊκής Τράπεζας και την πορεία της εξυγίανσης.

Έχει περάσει, ήδη, ένας χρόνος από τις τραυματικές εμπειρίες του Μαρτίου του 2013 και φαίνεται ότι κανένας δεν έχει ενημέρωση σε σχέση με το ποια είναι η περιουσιακή κατάσταση, πως τη διαχειρίζεται η Διαχειρίστρια και ποιες είναι οι προοπτικές εξόδου της Τράπεζας από τη διαδικασία της εξυγίανσης.

Δεν νομίζω ότι το σκοτάδι που έχει επιβάλει αυτήν τη στιγμή κυβέρνηση σε ότι αφορά τη διαχείριση της Λαϊκής είναι προς το συμφέρον των καταθετών, αλλά και ευρύτερα της οικονομίας. Η διαφάνεια βοηθά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις, ποια είναι τα δικαιώματα τους και ποιες είναι οι προοπτικές σε ότι αφορά την ανάκτηση έστω μερικής αποζημίωσης για τις ζημιές, που κάποιοι υπέστησαν το Μάρτιο του 2013.»

Σχόλιο για επικαιρότητα σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου

Νικόλας Παπαδόπουλος:

«Θέλω να σχολιάσω το ζήτημα, που προκύπτει με την άντληση κεφαλαίων στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου., καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ενόψει και των τεστ αντοχής που θα επιβληθούν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ενδεχομένως να προκύψουν ανάγκες κεφαλαίων και θα ήταν ιδανικό οι κυπριακές τράπεζες να καταφέρουν να μαζέψουν κεφάλαια πριν να φτάσουν στο σημείο να αποκαλύψουν οποιεσδήποτε αδυναμίες, λόγω έλλειψης κεφαλαίων μετά τα τεστ αντοχής.

Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, που θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία, η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων, πρέπει να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, χωρίς αντιπαραθέσεις και χωρίς δημόσιες συζητήσεις.

Διότι η εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας σε αυτήν τη διαδικασία, αποτελεί αθέμιτη και αδόκιμη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία μίας ιδιωτικής τράπεζας σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου προσπαθεί η συγκεκριμένη τράπεζα να πείσει επενδυτές να επενδύσουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα οδηγήσουν τη μεγαλύτερη και πιο συστημική τράπεζα της χώρας σε κρίση σε μία περίοδο, κατά την οποία προσπαθούμε να πείσουμε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα του και έχει καταφέρει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Οφείλουμε, επίσης, να σημειώσουμε το εξής: Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να επιδείξουμε οποιανδήποτε ευνοιοκρατική μεταχείριση στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, οφείλουμε να σημειώσουμε από την άλλη ότι δεν είναι οποιοιδήποτε μέτοχοι. Αυτοί οι μέτοχοι είναι οι καταθέτες, που το κράτος μας επέλεξε να τους «κουρέψει» για να διασώσει τον εαυτόν του από τη χρεοκοπία.

Επομένως, ποιον είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η παρούσα κυβέρνηση; “Σας πήραμε τα χρήματα σας και τώρα σας πετάμε στο δρόμο”;

Πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία, εάν θέλουν να επενδύσουν στην Τράπεζα, που έστησαν με τα δικά τους χρήματα. Να δοθεί η ευκαιρία αυτοί να βάλουν τα λεφτά και να μαζέψουν τα κεφάλαια. Αν δεν μαζέψουν τα κεφάλαια, φυσικά και να καλέσουμε ξένους επενδυτές, που ενδεχομένως να θέλουν να επενδύσουν στην Τράπεζα.

Είναι πραγματικά με θλίψη, αλλά και ανησυχία που διαπιστώνουμε ότι αυτήν τη στιγμή παίζονται παιχνίδια εξουσίας και ελέγχου στην Τράπεζα Κύπρου εις βάρος των συμφερόντων της κυπριακής οικονομίας.»