Προδρόμου: Τα των Ημικρατικών συμφωνήθηκαν με την Τρόικα

Τι πρέπει να γίνει σχετικά με τους ημικρατικούς οργανισμούς αναφέρεται ρητά στο Μνημόνιο που δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία διαπραγματεύτηκε σχετικά με το θέμα αυτό και κατέληξε σε συμφωνία ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε την Δευτέρα ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Προδρόμου.

Από τα Κεντρικά Γραφεία του ΔΗΣΥ στην Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μπορεί κανείς να έχει άποψη και να διαφωνεί ακόμη, αλλά οι συμφωνίες αυτές δεν αλλάζουν».

Επανέλαβε ότι «πάγια θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί και ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν σημαντική εμπορική δραστηριότητα, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και με τη μετοχοποίηση και συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών να γίνουν πιο λειτουργικοί και ανταγωνιστικοί».

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «γνωρίζουμε όλοι ότι μέσα από το σημερινό καθεστώς λειτουργίας, οι ημικρατικοί οργανισμοί σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία ωσάν να ήταν ‘λάφυρα εξουσίας’ και ελέγχονται συχνά για μεγάλα σκάνδαλα διαχείρισης κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ως ΔΗΣΥ, «υποστηρίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη και την προσπάθειά της να εφαρμόσει τα όσα περιλαμβάνονται στη συμφωνία που έκανε η Κύπρος με τους πιστωτές, για θεσμικές-λειτουργικές μεταρρυθμίσεις και για αναβάθμιση της οικονομικής διαχείρισής και των ημικρατικών οργανισμών».

Αναφορικά με την δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ότι «τα κόμματα πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική και να αφήσουμε τους ειδικούς να ασχολούνται με εξειδικευμένα ζητήματα», ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει ότι δεν είναι δουλειά των πολιτικών κομμάτων να αναμειγνύονται σε εξειδικευμένα ζητήματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

Ωστόσο, ο κ. Προδρόμου, είπε ότι «μια σύγχρονη χώρα θα πρέπει να διαθέτει τους απαραίτητους εκείνους θεσμούς και φορείς που θα ασκούν την απαραίτητη διαχείριση, μέσα από ένα μελετημένο και διαφανές νομικό και θεσμικό πλαίσιο, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αφήνεται να λειτουργεί με αυτάρκεια και χωρίς αχρείαστες παρεμβάσεις».

«Για αυτό, λοιπόν, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να παίρνουν θέσεις σε επίπεδο αρχών, έτσι πιστεύουμε ότι θα συμφωνεί μαζί μας και ο ΓΓ και το ΑΚΕΛ ότι δεν είναι δυνατόν ο επόπτης να διορίζει ή και να ασκεί έλεγχο στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας την οποία καλείται να εποπτεύσει», είπε ο κ. Προδρόμου.