Στις 21 Αυγούστου η απόφαση για Ντίνο Μιχαηλίδη

Στις 21 Αυγούστου αποφασίζει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για την έκδοση ή όχι του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών.

Με την αγόρευση της υπεράσπισης και την απάντηση της νομικής υπηρεσίας, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η διαδικασία που αφορά στο αίτημα του Εφετείου Αθηνών για έκδοση στην Ελλάδα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, σε σχέση με την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, που ξεκίνησε γύρω στις 10:30 και ολοκληρώθηκε στις 14:00, ο εκ των δικηγόρων του κ. Μιχαηλίδη, Ευστάθιος Ευσταθίου, αναφέρθηκε επί του τεκμηρίου των δημοσιευμάτων και των δηλώσεων αξιωματούχων του κράτους, που όπως υποστήριξε υπήρξαν καταλυτικές κατά των δικαιωμάτων του Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, καθώς υπονοούσαν ότι ήταν ένοχοι και προέτρεπαν στην άμεση τροποποίηση του 7ου άρθρου του συντάγματος.

Έκανε επίσης λόγο για “ωμή επέμβαση” στο έργο του δικαστηρίου από τις άλλες εξουσίες και για προσπάθεια χειραγώγησης του και μετατροπής του σε “εργαλείο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων”, ενώ χαρακτήρισε “απίστευτο και πρωτοφανή” τον τρόπο με τον οποίο επισπεύστηκαν οι διαδικασίες για τροποποίηση της νομοθεσίας, την οποία η υπεράσπιση θεωρεί πως έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επίσης, ο εκ των δικηγόρων του κ. Μιχαηλίδη, Αλέκος Ευαγγέλου, υποστήριξε πως το νέο ευρωπαϊκό ένταλμα πρέπει να ακυρωθεί γιατί είναι παράνομο και πως η εκτέλεση του παραβιάζει το δικαίωμα του εκζητουμένου για μια δίκαιη δίκη, ενώ αμφισβήτησε την αναδρομικότητα της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος.

Ο Σάββας Μαμαντόπουλος, ο τρίτος δικηγόρος του κ. Μιχαηλίδη, κάλεσε το δικαστήριο να εξετάσει σοβαρά κατά πόσο θα καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του εάν εκδοθεί στην Ελλάδα, αφού όπως είπε, αυτό θα σημαίνει άμεση προφυλάκιση του, μέχρι και 18 μήνες, γεγονός που δεν θα του επιτρέψει να προετοιμάσει την υπεράσπιση του, για τα αδικήματα που κατηγορείται ότι διέπραξε μεταξύ 10/9/1997 και 20/7/2001. Αναφέρθηκε ακόμη σε “απάνθρωπες και εξευτελιστικές” συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα, λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων και των παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων και ζήτησε την παραμονή και εκδίκαση του Ντίνου Μιχαηλίδη στην Κύπρο.

Η διαδικασία διακόπηκε για 45 λεπτά ώστε να προετοιμαστεί η εισαγγελία να απαντήσει στις θέσεις της υπεράσπισης, τις οποίες και απέρριψε. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο τεκμήριο των δημοσιευμάτων, η δικηγόρος της Εισαγγελίας υπέδειξε πως σε αυτά τα δημοσιεύματα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά ότι είναι το δικαστήριο που θα αποφασίσει για την έκδοση ή όχι του Ντίνου Μιχαηλίδη και του υιού του. Ανέφερε ακόμη πως η τροποποίηση του συντάγματος δεν έγινε με στόχο να ικανοποιηθεί το αίτημα για έκδοση των δυο εκζητουμένων και πως δεν υπήρξε καμία συνωμοσία μεταξύ του Εφετείου Αθηνών και της κυπριακής Βουλής.

Η Εισαγγελία υπέδειξε πως αυτό που απασχολεί σήμερα το δικαστήριο είναι το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για έκδοση του κ. Μιχαηλίδη, στη βάση του νέου ευρωπαϊκού εντάλματος και πως δεν διερευνούνται οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Απορρίπτοντας ως “εντελώς αβάσιμους” τους ισχυρισμούς για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα, η εισαγγελία σημείωσε πως ο εκζητούμενος θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να θέσει τα όποια ζητήματα ήγειραν οι δικηγόροι του, εφόσον εκδοθεί, ενώπιον της δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη διαδικασία για τον υιό του, Μιχάλη Μιχαηλίδη, αυτή θα συνεχιστεί στις 12 Αυγούστου, με αγόρευση της Γενικής Εισαγγελίας και της υπεράσπισης.