Παμπορίδης: Προκαλώ τον Νικόλα Παπαδόπουλο να δημοσιοποιήσει το ηχογραφημένο κείμενο

Είχα την ευκαιρία λίγο πριν το μεσημέρι να δω ολόκληρη την αναφορά του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, στα θέματα υγείας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ. Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να παρέμβω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για να στηλιτεύσω το γεγονός ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έχει επιλέξει και πάλι την πρακτική της λάσπης, του μηδενισμού και να βγάζει μια πίκρα και μια χολή για οτιδήποτε έχει επιχειρήσει να κάνει αυτό το Υπουργείο για τα θέματα υγείας.

Απόωτηλεοράσεωςαναφέρθηκε μάλιστα, αποκαλύπτοντας ότι έχει ηχογραφημένη την φωνή μου να υπόσχομαι πολυασφαλιστικό. «Τον έχουμε ηχογραφημένο», είπε συγκεκριμένα. Αφού με έχει ηχογραφημένο, τον προσκαλώ και τον προκαλώ να δημοσιοποιήσει το ηχογραφημένο κείμενο, καθώς και τον τόπο και τρόπο παραγωγής του, ώστε να φανεί αν είναι γνήσιο αφενός και αν είναι πλήρες ή αποσπασματικό αφετέρου.

Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, σε όλες μου τις τοποθετήσεις δημόσιες, αλλά και στις διακομματικές συνεδρίες, τις οποίες εγώ θεσμοθέτησα και στις οποίες μετείχε και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη, μπορείτε να ανατρέξετε, ή αν ο κ. Παπαδόπουλος επιθυμεί πράγματι να πληροφορηθεί, για να βρει κατατεθειμένες τις θέσεις μου περί μονοασφαλιστικού. Αντιλαμβάνομαι ότι οι φίλοι του που ενδεχομένως τον βοήθησαν τάχα να βρει αυτό το ντοκουμέντο, να μην τον έχουν πληροφορήσει επαρκώς περί των θέσεών μου.

Ας ανατρέξει λοιπόν ο κ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις μου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία μετείχε και ο ίδιο ή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία μετέχει φυσικά το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα που τον υποστηρίζουν ή και στις Επιτροπές Υγείας. Πολλάκις και ευθαρσώς κατέθεσα την άποψή μου, παρότι δεν συνάδει με αυτά που επιθυμούσαν οι συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου.

Και μιας και μιλούμε για αυτό το θέμα και το επαναφέρει αυτό το ζήτημα στην επικαιρότητα ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί δεν μας λέει ο ίδιος αν είναι υπέρ του μονοασφαλιστικού ή του πολυασφαλιστικού; Ας μας πει.

Όσον αφορά στο ποιος έχει αντίληψη του τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας και στα δημόσια νοσηλευτήρια,και την πρόσκληση του κ. Παπαδόπουλου προς εμένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φύγουμε από τα γραφεία μας για να επισκεφθούμε νοσοκομεία, θέλω να πω στον κ. Παπαδόπουλο ότι εγώ δεν ζητώ από τις κάμερες να με ακολουθήσουν ποτέ όταν επισκέπτομαι το νοσοκομείο. Ποτέ δεν επισκέφθηκα το νοσοκομείο με κάμερες και δεν θα λογοδοτήσω στον κ. Παπαδόπουλο πόσες φορές επισκέφθηκα τα νοσοκομεία γιατί απλώς ευτελίζει το όλο θέμα.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος για να μην είμαι άδικος επισκέφθηκε σύνολο 9 φορές τα δημόσια νοσηλευτήρια τα δύο τελευταία χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι επειδή τον χαρακτηρίζει η εμπειρία του από δημόσια νοσηλευτήρια, έχει αντιληφθεί πλήρως όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, δεν είχε αισθανθεί προηγουμένως την ανάγκη να καυτηριάσει αυτά τα πολύ έντονα προβλήματα. Άρχισε να το πράττει μόνο μετά που αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος θα έπρεπε να ξέρει ότι ανέκαθεν υπήρχαν λίστες αναμονής και ότι το υφιστάμενο σύστημα έχει ολοκληρώσει προ πολλού τον κύκλο του και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ασθενών.Αυτά τα έλεγα εγώ κ. Παπαδόπουλε που λέτε εσείς σήμερα, για να σας πείσω να ψηφίσετε τη μεταρρύθμιση. Ποια μεταρρύθμιση; Αυτή πουτο Υπουργικό Συμβούλιοτου αείμνηστου Τασσου Παπαδόπουλου ενέκρινε. Γιατί έμεινε στα χαρτιά κ. Παπαδόπουλε από το 2004 η αυτονόμηση; Μετείχατε σε 2,5 Κυβερνήσεις από τότε. Μια του Τάσσου Παπαδόπουλου, μια του Δημήτρη Χριστόφια και μια της παρούσας Διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Επί των ημερών σας δεν είδα να κόπτεστε ούτε για την αυτονόμηση ούτε για το ΓεΣΥ.

Και για να τελειώνουμε με το «το ΓεΣΥ είναι απλώς μια φορολογία» -είναι αυτή η δήλωση που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος, προσπαθώντας να υποβιβάσει το ΓεΣΥ-, σας πληροφορώ κ. Παπαδόπουλε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον τόπο για κοινωνικά ζητήματα, μετά την εισαγωγή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην δεκαετία του 1960. Και εάν προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες αναφερθήκατε και τους άλλους υποστηρικτές σας, επιχειρώντας να εμφανίσετε το ΓεΣΥ ως ένα μηδαμινό επίτευγμα, σας πληροφορώ ότι ο κόσμος έχει πάρει χαπάρι τι σημαίνει ΓεΣΥ και τι σημαίνει να του στερείτε τόσα χρόνια και ότι το ΓεΣΥ θα γίνει.
Είναι απόλυτα παραδεκτό ότι κάποιοι άφησαν τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργούν με το απαρχαιομένοσύστημα που λειτουργούσαν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.Διαχρονικά ποτέ δεν λήφθηκαν τόσα μέτρα όσο λήφθηκαν τα τελευταίαδύο χρόνια κ. Παπαδόπουλε, μόλις δηλαδή το επέτρεψε η οικονομική κατάσταση της χώρας και εξήλθαμε από το Μνημόνιο. Θα γίνω βαρετός και θα σας επαναλάβω για ακόμα μια φορά, γιατί με εγκαλείτε ότι δεν έλαβα κανένα μέτρο στο μεσοδιάστημα, τα μέτρα που ελήφθησαν πέραν της αυτονόμησης των εργασιακών και του ΓεΣΥ, τα οποία προσπαθείτε και πάλι να μηδενίσετε.

1. Μέτρα για μείωση των λιστών αναμονήςΛήφθησαν σωρεία αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για Πρόγραμμα Παροχής Κινήτρων για αύξηση της Παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής.

Δύο πυλώνες:α)Παροχή κινήτρων στο προσωπικό των Δημόσιων Νοσηλευτηρίωνγια αύξηση της παραγωγικότητας με τη διενέργεια συγκεκριμένων χειρουργικών επεμβάσεων κατά τις απογευματινές ώρες (υπερωριακή απασχόληση), στα πλαίσια του οποίου υπεβλήθηκαν σε επεμβάσεις και εξετάσεις γύρω στους 2,000 ασθενείς ήδη.β) Αγορά υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Τομέα με τη μέθοδο της κατ’ επιλογή συμπληρωμής (κουπονιού). Από τον Μάιο 2016, ημερομηνία έναρξης της αποστολής στον Ιδιωτικό Τομέα παραπέμφθηκαν για επεμβάσεις/ εξετάσεις 11,239 ασθενείς. γ) Τον Μάϊο 2015 για μείωση των λιστών αναμονής για MRI που εκκρεμούσαν από το 2011, εξυπηρετήθηκαν 13,770 παραπεμπτικά. δ) Τον Μάρτιο του 2017, εξετάσεις και επεμβάσεις που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής, επίσης παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Εγκρίθηκαν7,100χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις εκτός ωρών εργασίας (υπερωριακή απασχόληση) και αποστολή 14,830 χειρουργικά περιστατικά.ε)Επέκταση του προγράμματος μείωσης λιστών αναμονής για διενέργεια 20,000 οφθαλμολογικών εξετάσεων για να πάψει να ταλαιπωρείται ο κόσμος και 5.000 εξετάσεων MRI.

2. Μέτρα για Βελτίωση της παραγωγικότηταςτων Δημοσιών Νοσηλευτηρίων- Προχωρήσαμε στην παραχώρηση κινήτρων για παραμονή του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσηλευτήρια και προσέλκυση νέου μέχρι τη λειτουργία της αυτονόμησης. Γιατί σας είπα, εσείς λέτε ότι εσείς δεν θα έρθετε για να διορθώσετε το παλιό και μας εγκαλείτε γιατί εμείς δεν διορθώνουμε το παλιό. Εμείς φέραμε το καινούργιο, εμείς φέραμε την αυτονόμηση, που είναι το καινούργιο, γιατί οι πρακτικές της διόρθωσης του παλιού ήταν οι δικές σας πρακτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

– Ενισχύσαμε τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για το έτος 2017 των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων με 25 επιπλέον θέσεις και συμπεριλήφθησαν άλλες 25 όπως συμφωνήσαμε με τους γιατρούς της ΠΑΣΥΔΥ και τις ΠΑΣΥΚΙ. Αυτή ήταν οι συμφωνία μας. Ζήτησαν 50, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη και δώσαμε 50.

– Παραχωρήσαμε για το έτος 2017 προσαύξηση στους ιατρικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποκαταστήσουμε μια αδικία που δεν επιβλήθη από εμάς. Η προηγούμενη Κυβέρνηση απέκοψε τους μισθούς των ιατρών και εγώ από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είχα καυτηριάσει το γεγονός ότι οι γιατροί του δημοσίου υποαμοίβονται. Για αυτό από 1/1/2018, ταυτόχρονα με την υλοποίηση της αυτονόμησης, δίνουμε πρώτο μισθό στους γιατρούς Α13. Αυτές είναι οι πραγματικές αλλαγές στην αυτονόμηση.
– Παραχωρήσαμε διευκολύνσεις για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων, όπως ακριβώς δικαίως ζητούσαν οι γιατροί μας.
– Υπογράψαμε τις μισθολογικές αναβαθμίσεις για τους γιατρούς, αλλά και για τους νοσηλευτές.Ένα θέμα που μας κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, στις οποίες μετείχατε κ. Παπαδόπουλε.

3. Αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας μέχρις ότου αρχίσει να αποδίδει καρπούς η αυτονόμηση: – Λειτουργία 4 νέων σταθμών ασθενοφόρων. Έχουμε ασθενοφόρα τα οποία είναι στολίδι πλέον στην πατρίδα μας για τις υπηρεσίες υγείας. – Διαχωρισμός και αναβάθμιση της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και δημιουργίας ξεχωριστής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής. – Σταδιακή επέκταση της υπηρεσίας Κατ’Οίκον Νοσηλείας της Γενικής Νοσηλευτικής σε διάφορες περιοχές της Κύπρου,αστικές και αγροτικές προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα της τρίτης ηλικίας.
– Λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας έξι κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

4. Εξασφαλίζουμε σύγχρονο εξοπλισμό, στα πλαίσια της ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων:- Αγορά νέων αξονικών τομογράφων στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας.

– Αγορά συνεδρίων αιμοκάθαρσης με συνοδό εξοπλισμό και επέκταση της Μονάδας Αιμοδιάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ένα έργο 23 εκ. ευρώ.

– Ολοκλήρωση εργασιών νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γ.Ν. Λευκωσίας.

– Συμμετείχαμε ενεργά στην επιτέλους εισαγωγή των πανεπιστημιακών ιατρών στις παρεχόμενες υπηρεσίες των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Ναι κ. Παπαδόπουλε, φέραμε τους πανεπιστημιακούς στα νοσοκομεία. Όχι με εξαγγελίες, με πράξεις. Η Πανεπιστημιακή Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι διασυνδεδεμένη με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάριο Νοσοκομείο.

– Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, επιτέλους ένα αίτημα πολλών ετών ικανοποιείται.

– Αναβάθμιση υφιστάμενης μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Παίδων στο ΝΑΜ ΙΙΙ.
Εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων, αναβαθμίζονται περαιτέρω οι υπηρεσίες με τη συμπλεγματοποίηση της Πρωτοβάθμιας όπως την έχουμε εξαγγείλει. Αγρός, Πεδουλάς, Πλάτρες και Ευρύχουσυμπλεγματοποιούνταιγια να παρέχουμε σοβαρές υπηρεσίες στους πολίτες μας.

Παραχωρούμε κίνητρα στους ιατρικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ. Βρήκαμε τρόπο να δώσουμε κάτι σε αυτούς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από το σαθρό σύστημα το οποίο δεν οικοδομήσαμε εμείς. Εμάς μας το κληροδότησαν οι προηγούμενοι.

Παραχωρούμε κίνητρα στους ιατρικούς λειτουργούς που Υπηρετούν στις Ακριτικές Περιοχές, όπως η Πόλη Χρυσοχούς και η Κυπερούντα.

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα για παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας εκτός ωρών εργασίας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια με συμπερίληψή νέων ιατρικών πράξεων σε μη χειρουργικές ειδικότητες, για να μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους οι επαγγελματίες υγείας και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Επεκτείνουμε το ωράριο λειτουργίας και τις απογευματινές ώρες σε αριθμό αστικών κέντρων υγείας κυρίως στην Λευκωσία για αποφόρτιση των ΤΑΕΠ.

Εάν όλα τα πιο πάνω κ. Παπαδόπουλε τα ερμηνεύετε ότι δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα της Υγείας μάλλον είναι αδιάβαστοι ή λαϊκίζουν για σκοπούς αποπροσανατολισμού του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, ενώ εφαρμόζουμε τη μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, να βελτιωθούν περαιτέρω η καθημερινότητα του ασθενή και των επαγγελματιών υγείας, ας μας πουν ποιους θεωρούν ως τέτοιους τρόπους. Λυπούμαι που θα σας το πω, αλλά η εξαγγελία ενός νοσοκομείου Παίδων-Εφήβων που θα πάρει τουλάχιστον 5 χρόνια για να υλοποιηθεί και 150 εκ. ευρώ, τα οποία δεν ξέρω που θα τα βρείτε, το 1/3 του προϋπολογισμού του Υπουργείου δηλαδή, δεν λύνει τα προβλήματα, τα οποία εσείς επικαλείστε για να στηλιτεύσετε τάχα μου την αδράνεια της Κυβέρνησης.

Θέλω λοιπόν να πω πριν κλείσω, στον κ. Παπαδόπουλο, αφού είναι και συνάδελφος νομικός, ας διαβάσει τον Νόμο 92 1 του 1996 και το άρθρο 3 για να μας πει αν το «τον έχουμε ηχογραφημένο», μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα κ. Παπαδόπουλε.

Και λυπούμαι που το λέω. Επικαλείται κάποιος το νέο και την αλλαγή, επιστρέφοντας σε εποχές σκότους. Αισχύνομαι.