Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε στη Δημόσια Διαβούλευση με ΜΚΟ

Κατά την αποψινή δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, την οποία διοργάνωσε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννος Γιαννάκης, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις .

Καλωσορίζοντας τα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, αφού ευχαρίστησε τις ΜΚΟ για το έργο που επιτελούν και τη διαχρονική συμπαράσταση τους προς το κράτος ότι η προσφορά των εθελοντών είναι ανεκτίμητη.

Επεσήμανε ότι «η σημερινή συνάντηση στόχο έχει να ακούσουμε τις δικές σας απόψεις, τους δικούς σας προβληματισμούς, τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζετε ώστε να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι ως κράτος, συμβάλλοντας στη συνδρομή που εσείς προσφέρετε προς το κράτος».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θεωρούμε ως Κυβέρνηση ότι ο ρόλος των ΜΚΟ είναι πολύ σημαντικός, για αυτό έχουμε εφαρμόσει διάφορα εργαλεία, έχουμε εκσυγχρονίσει πολιτικές και νομοθεσίες ακριβώς για να στηρίξουμε το δικό σας έργο.

Σήμερα είναι η διεθνής Μέρα Εθελοντισμού, μια μέρα που τιμούμε τους εθελοντές, όλους εσάς και το διαχρονικό και πολυδιάστατο σας έργο».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τα ζητήματα που έθεσαν εκπρόσωποι διαφόρων Μη Κυβερνητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων και διεξήχθη ανοικτός διάλογος.

Μεταξύ άλλων, τέθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβλήματα που απασχολούν άτομα με παραπληγίες, με χρόνιες παθήσεις και με ειδικές ανάγκες.

Ανάμεσα σε άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν για ζητήματα που αφορούν το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ΜΚΟ, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση θα εξετάσει και εξέφρασε την ελπίδα με τη συμβολή και των πολιτικών δυνάμεων να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του εν λόγω νομικού πλαισίου.

Σε άλλο σημείο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης ανέφερε ότι τα μέλη του Συνδέσμου, με διάταγμα του αρμόδιου Υπουργού εντάχθηκαν στην ειδική διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2016, σημειώνοντας ότι με ενέργειες ανώτερων λειτουργών του Υπουργείου πολύ σύντομα, με νέο διάταγμα, τα μέλη του Συνδέσμου θα τεθούν εκτός της ειδικής διατίμησης.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το θέμα θα το θέσει στην ημερήσια διάταξη της μεθαυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι «το θέμα θα το επιληφθώ προσωπικά».

Σημείωσε ακόμη ότι δεν γίνονται «πολιτικές του ‘σήμερα’ έτσι και του ‘αύριο΄ άλλως πως. Να μάθουν και οι δημόσιοι λειτουργοί ότι οφείλουν να προσαρμόζονται με τις πολιτικές της Κυβέρνησης».

Σε άλλη παρέμβαση, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει θέμα παραχώρησης χαλίτικης γης στην επαρχία Αμμοχώστου για την ανέγερση Πολυδύναμου Πολυθεματικού Ειδικού Σχολείου, για την κάλυψη αναγκών παιδιών με ειδικές ανάγκες, αλλά και τη δημιουργία τέτοιων ειδικών σχολείων σε όλες τις επαρχίες. Σημειώθηκε εξάλλου ότι το θέμα αφορά περίπου τρεις χιλιάδες οικογένειες.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τη λειτουργία τέτοιων ειδικών σχολείων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα μελετήσει επισταμένα το ζήτημα «για να δούμε πώς υλοποιείται μια στοχευμένη πολιτική» και παρέλαβε για τον σκοπό αυτό σχετικό υπόμνημα.

Σε άλλο σημείο ζητήθηκε από την Κυβέρνηση η εξέταση ανέγερσης δημόσιων βρεφοκομικών σταθμών, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ανέφερε ότι θα εξεταστεί το αίτημα, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση ενέκρινε πέραν από την άδεια μητρότητας και την άδεια πατρότητας.

Σε παρέμβαση εκπροσώπου της Οικολογικής Κίνησης, μέλος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, ότι από το 2013 έχει αποκοπεί το 95% της χορηγίας που τους παρέχεται από το κράτος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα το εξετάσει το θέμα και σε συνεννόηση με την Επίτροπο Περιβάλλοντος.

Σε αναφορές από εκπροσώπους των ΜΚΟ σε σχέση με την υλοποίηση των απόψεων και εισηγήσεων τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι ΜΚΟ, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού μπορούν να υποβάλουν εισηγήσεις προκειμένου να επέλθουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το Έγγραφο Πολιτικής που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Στη συνέχεια εκπρόσωπος της Ένωσης Παραπληγικών Κύπρου ανέφερε ότι συχνά οι παραπληγικοί αισθάνονται ότι πρέπει να αποδείξουν τα αυτονόητα και για να λύσουν απλά προβλήματα πρέπει να μιλήσουν με τα ανώτατα στελέχη ενός Υπουργείου, σημειώνοντας ότι η Δημόσια Υπηρεσία πρέπει να εργαστεί πιο παραγωγικά και να υπάρχουν τέτοιες δομές που να εξυπηρετείται ο πολίτης.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης σημείωσε επίσης την απόφαση της Υπουργού Εργασίας για επίλυση του προβλήματος που αφορά την κατ΄ οίκον φροντίδα σε άτομα με βαριές αναπηρίες. Τόνισε επίσης την άμεση ανάγκη για εφαρμογή ΓΕΣΥ στην Κύπρο.

Σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τα επιδόματα δίδονται στοχευμένα, και για αυτό έγινε κατορθωτό να δημιουργηθεί ένα Κεντρικό Μητρώο για τους δικαιούχους, και έτσι να δοθεί και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που αντιμετωπίζει βασικά, σημαντικά προβλήματα.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, ο κ. Σταύρος Ολύμπιος εξέφρασε ικανοποίηση για τον προγραμματισμό και άλλων νομοθεσιών που αφορούν τις εθελοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις με στόχο να νοικοκυρέψουν αλλά και να προστατεύσουν τις οργανώσεις που συνεργάζονται στενά με τον Επίτροπο Εθελοντισμού.

Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία που επείγει είναι αυτή της ενοποίησης των κρατικών χορηγιών, σημειώνοντας ότι πρέπει να σταματήσει το κάθε Υπουργείο να δίνει τις δικές του χορηγίες.

Ανέφερε ακόμη ότι «στα πλαίσια της προσπάθειας προστασίας των Οργανώσεων θα πρέπει να βρεθεί τρόπος όσο το δυνατόν περισσότερο, να παταχθεί το φαινόμενο επιτήδειοι να εκμεταλλεύονται τα αισθήματα του λαού και να εισπράττουν χρήματα με πολλούς τρόπους είτε μέσω εράνων ή εκδηλώσεων, και κανείς να μην ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματα».

Έκανε επίσης αναφορά στο θέμα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για σκοπούς κάλυψης των αναγκών των ΜΚΟ που διαθέτουν αξιόπιστα προγράμματα.

Ο κ. Ολυμπίου είπε ακόμη ότι «πρέπει να ενδιαφέρει όλους η διαφάνεια για το πώς διαχειριζόμαστε το δημόσιο χρήμα» και έκανε έκκληση «όταν σταλεί σε όλες τις οργανώσεις ο κώδικας χρηστής διοίκησης που έχει συντάξει και εκδώσει το Συντονιστικό Όργανο των Εθελοντικών Οργανώσεων, να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να συμμορφωνόμαστε με τις διατάξεις του κώδικα».

Τέλος, απαντώντας σε άλλη αναφορά εκπροσώπου ΜΚΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το γεγονός ότι οι εθελοντές αυξάνονται σημειώνοντας, ως παράδειγμα ότι «πριν κάποια χρόνια υπήρχαν δύο δήμοι και μια κοινότητα που διέθεταν παρατηρητές της γειτονιάς, σήμερα διαθέτουν 275 δήμοι και κοινότητες με περίπου 90 χιλιάδες παρατηρητές της γειτονιάς».