Οι Κεντρικές Τράπεζες μειώνουν την εξάρτηση τους στο δολάριο και αγοράζουν χρυσό

Οι αγορές χρυσού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 από Κεντρικές Τράπεζες, με πρώτες Ρωσία και Κίνα, υπήρξαν οι μεγαλύτερες εδώ και έξι χρόνια.

Οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο -που παραμένει το βασικό νόμισμα στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Στις προσπάθειές τους για διαφοροποίηση των αποθεμάτων τους, στρέφονται προς τη λάμψη του χρυσού.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες -κυρίως Ρωσίας και Κίνας- αυξήθηκαν κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους στα υψηλότερα επίπεδα εξαετίας. Τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού ανήλθαν στους 145,5 τόνους στο πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 68% σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC). «Αναμένουμε ακόμη μια καλή χρονιά όσον αφορά τις τοποθετήσεις των κεντρικών τραπεζών, παρότι θα είναι για μας ευχάριστη έκπληξη εάν ανέλθουν στα επίπεδα που είδαμε το 2018», επισημαίνεται στην έκθεση του WGC.

Πέραν των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες του Καζακστάν και της Τουρκίας, το Εκουαδόρ αύξησε τα αποθέματα χρυσού στο πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 2014. Σημαντικές ποσότητες χρυσού αγόρασαν και το Κατάρ και η Κολομβία.

Οι αγορές πραγματοποιήθηκαν από χώρες που επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο. Οι τοποθετήσεις των κεντρικών τραπεζών προσφέρουν σημαντικό στήριγμα στις τιμές του πολυτίμου μετάλλου, αναπληρώνοντας τη χαμηλότερη ζήτηση από τους επενδυτές σε ράβδους και χρυσά νομίσματα, καθώς και από όσους αγοράζουν χρυσό για βιομηχανική χρήση. Από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, η τιμή του χρυσού έχει ανακάμψει 8%.

Η κυριαρχία του δολαρίου στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος φοβίζει τις κεντρικές τράπεζες, που επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα.

Τα αποθέματα σε δολάρια ανέρχονται στα 6,62 τρισ. δολάρια ή ποσοστό 61,69% του συνόλου των συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το αντίστοιχο ποσοστό του δολαρίου αυξήθηκε στο 20,69% στο τέταρτο τρίμηνο, στα υψηλότερα επίπεδα του 2014. Το μερίδιο του γιουάν ανήλθε στο 1,89%, με τις αρχές του Πεκίνου να εντείνουν τις προσπάθειες ενίσχυσης του ρόλου του κινεζικού νομίσματος στις διεθνείς αγορές.