Οι Βρετανοί πρέπει να ανταγωνιστούν τους μετανάστες

Η Βρετανία πρέπει να πει «όχι» στους εργάτες από την ανατολική Ευρώπη καθιστώντας τους νεαρούς Βρετανούς πιο ικανούς και πιο πρόθυμους να ανταγωνιστούν τους μετανάστες στην αγορά εργασίας, είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σε εκδήλωση κοντά στην Οξφόρδη, ο κ. Κάμερον ανέφερε πως στα εργοστάσια σε όλη τη Βρετανία το μισό εργατικό δυναμικό προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη. Όπως πρόσθεσε, είναι σκληρό το γεγονός ότι μια γενιά Βρετανών νέων μπορεί «να μείνει πίσω» και να μην καταφέρει να καρπωθεί τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, λόγω έλλειψης ικανοτήτων.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους μετανάστες που κυνηγούν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. «Αλλά ως χώρα αυτό που θα έπρεπε να λέμε είναι ‘όχι’. Ας φτιάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να παράγουμε νεαρούς από τα σχολεία και τα κολέγιά μας που θα είναι ικανοί να κάνουν αυτές τις δουλειές», συμπλήρωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι παράλληλα πρέπει να αλλάξει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, ώστε να μη συμφέρει κάποιον να μην εργάζεται και να ζει με επιδόματα. Τρίτος άξονας πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης, σύμφωνα με τον κ. Κάμερον, είναι «οι λογικοί έλεγχοι στη μετανάστευση, ιδίως για τους εκτός ΕΕ πολίτες», για τους οποίους μπορεί να επιβληθεί όριο στον αριθμό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους, 683.000 από τους απασχολούμενους στη Βρετανία κατάγονταν από την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Αύξηση του αριθμού των Ανατολικοευρωπαίων που εργάζονται στη Βρετανία αναμένεται μετά την άρση με το νέο έτος των επταετών περιορισμών στην έλευση στη χώρα Ρουμάνων και Βουλγάρων.