Ο Πρόεδρος ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προέβη σήμερα σε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό,  δηλώνοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση αποβλέπουν στο να υπάρξουν οι προοπτικές εκείνες, με την έναρξη ενός νέου διαλόγου, οι οποίες θα επιτρέψουν βάσιμες ελπίδες για αίσια κατάληξη των συνομιλιών προς επίλυση του προβλήματος.

Καλωσορίζοντάς τον Πρόεδρο στη σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ εξέφρασε την ολόψυχη συμπαράσταση της Συνόδου στις προσπάθειές του για “μια λύση σωστή” στο Κυπριακό, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε “τακτική και ανελλιπή” ενημέρωση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς επίλυση του προβλήματος, διότι, όπως είπε, “δεν είναι μόνον η πολιτική ηγεσία αλλά και η εκκλησιαστική ηγεσία” που πρέπει να είναι ενήμερες των εξελίξεων αυτών.

“Γνωρίζουμε ότι πρώτος εσείς ανησυχείτε”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη και προσθέτοντας πως “όλοι ανησυχούμε, ανησυχεί ο λαός μας και εμείς θέλουμε να συμπαρασταθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, διότι θέλουμε αυτήν τη φορά να επιτύχετε και να επιτύχουμε μια λύση σωστή για το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού και Ελλήνων και Τούρκων”.

“Αυτό είναι το όραμά μας, αυτή είναι η θέση μας, διότι θέλουμε, επιτέλους, αυτός ο τόπος να ειρηνεύσει, να ζήσει ο λαός μας χαρούμενος και ευτυχισμένος, όπως έζησε και μαζί με τους Τουρκοκυπρίους επί αιώνες”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

“Τουλάχιστον”, συνέχισε, “εγώ και ο Αγιος Κιτίου, που είμαστε πιο παλαιοί, που ζήσαμε μαζί με Τουρκοκυπρίους, συνεργαστήκαμε, συνεργαζόταν αφάνταστα το ελληνικό στοιχείο με το σύνοικο στοιχείο και περάσαμε ωραίες ημέρες, ευχάριστες και δεν ξεχωρίζαμε τα παιδιά τα δικά μας από τα παιδιά των Τούρκων”.

“Εκείνες τις ημέρες νοσταλγούμε και επιθυμούμε να ζήσουμε ξανά εκείνες τις όμορφες καταστάσεις που ζούσε και βίωνε ο λαός μας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, εκφράζοντας τη χαρά τους για το ότι θα ετύγχαναν σήμερα “μιας πλήρους ενημέρωσης” από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διαβεβαιώνοντας “για τη συμπαράσταση της Εκκλησίας στο δύσκολο έργο” που έχει αναλάβει.

Ευχαριστώντας “θερμά για την πρόσκληση”, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ήταν και δική του πρόθεση να ενημερώσει “τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε”, όπως ανέφερε, “έτσι ώστε, με την έναρξη ενός νέου διαλόγου, να υπάρξουν οι προοπτικές εκείνες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν με αισιοδοξία να αντικρύσουμε το μέλλον από τη μια, αλλά την ίδια ώρα να δημιουργούνται και οι βάσιμες ελπίδες ότι η νέα προσπάθεια δεν θα είναι μια προσπάθεια επί ματαίω απλώς για να ικανοποιηθούν κάποιοι ότι επανάρχισε ένας διάλογος”.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η ενημέρωσή σας θα είναι τακτική και ανελλιπής για την πρόοδο”, είπε ο κ. Αναστασιάδης απευθυνόμενος στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου.

imagefull (1)