Νεοφύτου: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στο τόπο μας που αίφνης έγιναν αντιμνημονιακές

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δήλώσεις του σήμερα στα γραφεία του κόμματος είπε:

httpv://www.youtube.com/watch?v=9eofDyKG0cM&feature=youtu.be

Αύριο είκοσι ψήφοι του Δημοκρατικού Συναγερμού θα είναι υπέρ του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τον Νόμο Πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι, ο κάθε κύπριος πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης της θέσης του, μέσα από ένα πολιτισμένο τρόπο, χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στους θεσμούς αλλά και να μην δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργιά του ναού της Δημοκρατίας που είναι το Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές, οι τομές, η πορεία προς την οικονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχίσει παρά τις δυσκολίες, παρά τα οποιαδήποτε σεβαστά αιτήματα οποιασδήποτε ομάδος. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους και πιστεύουμε πως είναι μέσα από τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας, της διοίκησης αλλά και της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου αυτών των οργανισμών, που θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα και των εργαζομένων και της οικονομίας και των καταναλωτών.

Είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό. Μας ξενίζει, όταν πολιτικές δυνάμεις εδώ και χρόνια, υποστήριζαν την αναγκαιότητα μετατροπής των ημικρατικών οργανισμών δημοσίου δικαίου σε μετοχικές εταιρίες ιδιωτικού δικαίου με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή και τη διοίκηση αυτών των οργανισμών από τον στρατηγικό επενδυτή, να υψώνουν λάβαρα αντίστασης για καταψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, που ουσιαστικά σε αυτό το στάδιο διασφαλίζει αυτή την αρχή και αυτή την πολιτική θέση που όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ στήριζαν εδώ και χρόνια.

Είναι δικαίωμα τους να έχουν τις απόψεις τους. Δεν θέλω να πιστεύω ότι οποιεσδήποτε κομματικές προτεραιότητες τίθενται πάνω από το εθνικό συμφέρον.

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο μας που αίφνης έγιναν αντιμνημονιακές. Την τρόικα δεν μας την έφεραν οι βάρβαροι του εξωτερικού, την προσκαλέσαμε εμείς. Εννοώ η τότε κυβέρνηση και ήταν αποτέλεσμα δικών μας σφαλμάτων, δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και εγκλημάτων που έγιναν στον τραπεζικό τομέα. Μέσα από την υλοποίηση των υποχρεώσεων μας, πρέπει να παραδεχτούμε πως μας δίνεται η ευκαιρία και να διορθώσουμε στρεβλώσεις και ανισότητες που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε και φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, αναβάλαμε για χρόνια.

Ο λαϊκισμός κόστισε πολύ στην κυπριακή κοινωνία και υποθήκευσε το μέλλον των παιδιών μας. Πριν δύο ώρες είχα συνάντηση με εκπροσώπους μιας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές βιομηχανίες στον τόπο μας. Είναι όπως μου λέχθηκε, μια από τις δέκα εταιρίες, που είναι η καλύτερη πελάτες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Πληρώνουν δυόμιση με τρία εκατομμύρια τον χρόνο στην Αρχή Ηλεκτρισμού.

Χθες με την διακοπή ρεύματος είχαν ζημιές πέραν των πενήντα χιλιάδων ευρώ. Χθες, με έπαιρναν από γαλακτοκομικές βιομηχανίες, μικρομεσαίες. Απευθυνόμενοι απεγνωσμένα, να παρέμβουμε γιατί η καθυστέρηση στην παστερίωση του γάλακτος, έστω και για μερικές ώρες, προξενούσε δεκάδες χιλιάδες ζημιές σε αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πόσο σεβάστηκαν οι εργαζόμενοι τους πελάτες τους;

Θέλω να κλείσω λέγοντας πως, βεβαίως και είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων και θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει ένας σεβασμός.

Την ίδια ώρα όμως, τον απαιτούμενο σεβασμό πρέπει να επιδείξουμε όλοι ανεξαίρετα και προς τις τριακόσιες χιλιάδες κυπριακά νοικοκυριά, τις εκατοντάδες χιλιάδες των κυπρίων πολιτών, που δεν μπορούν να εκβιάζονται από κανέναν. Αυτά τα μονοπωλιακά προνόμια, αυτές τις ισχυρές θέσεις να μπορούν να κλείνουν τον διακόπτη, τους τις έδωσε ο ιδρώτας και ο μόχθος ολόκληρου του λαού.

Είναι δικαίωμα τους να απεργούν, δεν μπορούν να εκβιάζουν, ούτε την δημοκρατία, ούτε τους καταναλωτές τους.