Α. Σαμαρά: Ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων 150 δισ.

Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο ενεργειακά θέματα.

Επίσης, εκτίμησε ότι σε βάθος 25 – 30 ετών τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα φθάσουν έως και τα 150 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς ανήγγειλε τη διαμόρφωση νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με πέντε άξονες που περιλαμβάνουν:
-Έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων που θα γίνει με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση του τεχνικού εργατικού δυναμικού.
-Αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που προκύπτουν από τη θέση της χώρας και του ρόλου που μπορεί να παίξει στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.
-Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών.
-Συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με στόχο ο ορυκτός πλούτος να γίνει εφαλτήριο για συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
-Ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο στους τομείς της έρευνας, παραγωγής και διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.

Η εφαρμογή του σχεδίου, τόνισε, απαιτεί τόλμη, σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες και πρόσθεσε ότι όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, και πρώτα οι συμβάσεις για έρευνα στον Πατραϊκό κόλπο και τα Ιωάννινα, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Στη σύσκεψη έγινε παρουσίαση των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το data room του υπουργείου, στο οποίο έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες στην ελληνική επικράτεια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε ότι έχουμε λόγους να είμαστε αποδεδειγμένα αισιόδοξοι. «Έχουμε», πρόσθεσε, «αναλογίες και γεωλογικά πρότυπα που μας δίνουν τη δυνατότητα να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης έγιναν σε έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τη νορβηγική εταιρία PGS και ολοκληρώθηκαν το 2013.

Συνολικά, μαζί με τα δεδομένα από παλαιότερες έρευνες που είχε στη διάθεσή του το ΥΠΕΚΑ, έγιναν περίπου 30.000 χιλιόμετρα ερευνών, που έχουν συγκεντρωθεί σε ενιαία βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject».
Συγκεκριμένα, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χιλιόμετρα επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χιλιόμετρα πρόσθετων γραμμών, που έχουν ρυθμιστεί ώστε να συνδυάζονται με τα υπόλοιπα δεδομένα.

Η PGS έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες και ήδη έχει ξεκινήσει η παρουσίασή τους σε διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια. Εκκρεμεί, ωστόσο, η ερμηνεία των δεδομένων, η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Απριλίου.