Επισπεύδεται η ψήφιση νόμου για προστασία οικογενειακής εστίας

Επιταχύνεται η διαδικασία ψήφισης της πρότασης νόμου για την προστασία της οικογενειακής εστίας από εκποιήσεις και δημεύσεις λόγω πραγματικής αδυναμίας των οφειλετών να εξυπηρετήσουν δάνεια για τα οποία η εξασφάλιση είναι η οικογενειακή εστία και την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάζει καθημερινά, ώστε να τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την μεθεπόμενη Πέμπτη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών, μετά και τη σημερινή συζήτηση που διεξήχθη επί του νομοθετήματος, τόνισε ότι η Επιτροπή Νομικών αθόρυβα συνεχίζει να παράγει ουσιαστικό έργο και σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε ότι η πρόταση νόμου για την προστασία της οικογενειακής εστίας θα συζητηθεί κατά άρθρο σε καθημερινή βάση την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επιταχύνεται επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον κόσμο και απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν προέκυψε οτιδήποτε άλλο που να καθιστά αναγκαία την επίσπευση πέραν της θέσης των μελών της Επιτροπής ότι πρέπει η νομοθεσία να ψηφιστεί το συντομότερο.

Ανέφερε επίσης ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες η Επιτροπή εντός των ορίων που θέτει το Σύνταγμα και οι νόμοι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να μειώσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και να αποτελέσει ανάχωμα στην απώλεια της οικογενειακής στέγης.

Ο κ. Σαμψών διευκρίνισε περαιτέρω ότι η Επιτροπή έχει ενώπιον της τις θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας και των τραπεζών που θα ληφθούν υπόψη στην κατά άρθρο συζήτηση και ότι στις συνεδρίες θα παρίσταται εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομιών.

Υπενθύμισε επίσης τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας ότι ο νόμος θα πρέπει να τύχει της έγκρισης της Τρόικας ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του.

Κληθείς να σχολιάσει διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για την προστασία της οικογενειακής εστίας, ο κ. Σαμψών είπε ότι η Επιτροπή Νομικών έχει ενώπιον της ενοποιημένο κείμενο τριών προτάσεων νόμου με συγκεκριμένες διατάξεις και δεν πρόκειται να αναμένει τον οποιοδήποτε φορέα ή και την ίδια την Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις όποτε θα το κρίνουν σκόπιμο.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση της πρότασης νόμου της Βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου για τροποποίηση του ποινικού κώδικα σε ότι αφορούν τα άρθρα για το αδίκημα της παιδεραστίας, ο κ. Σαμψών είπε ότι θα συζητηθεί κατ΄ άρθρο σε 15 ημέρες.

Για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει τη μείωση των τόκωνστις οφειλές του κράτους για τις απαλλοτριώσεις από το 9% στο 3% του οφειλόμενου ποσού, είπε ότι ηγέρθησαν αρκετά νομικά και άλλα ερωτήματα και δόθηκαν εντολές στη Νομική Υπηρεσία να τα απαντήσει εντός 15 ημερών .

Για το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Αστυνομίας Νόμο σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την τήρηση αρχείου καταδικών από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο κ. Σαμψών αφού εξήγησε ότι ο νόμος μέχρι τώρα προνοούσε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας τηρεί αρχείο με καταδίκες για σκοπούς έκδοσης βεβαίωσης ποινικού μητρώου, ανέφερε ότι με την τροποποίηση ζητείται η απάλειψη αυτού του όρου (τήρηση ποινικού μητρώου) ώστε να διευρυνθεί ο λόγος για τον οποίο τηρείται το μητρώο όπως προβλέπουν οι αποφάσεις πλαίσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Δημοκρατίας και των κρατών- μελών για καταδίκες πολιτών άλλων χωρών.

Ο κ. Σαμψών πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Νομικών, σε αυτή τη φάση, θεωρεί ότι με τη διαγραφή του όρου ποινικό μητρώο, και να διατηρείται μητρώο καταδικών για οποιοδήποτε σκοπό και στόχο ενδεχομένως να διευρύνει ανεξέλεγκτα την πρόσβαση στα δεδομένα του μητρώου καταδικών.

Συνεχίζοντας είπε ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία όπως επανέλθουν με τροποποίηση που να προβλέπει ότι η διατήρηση του αρχείου καταδικών θα είναι για σκοπούς ποινικού μητρώου παραμένει και να προστεθεί ότι θα τηρείται μητρώο καταδικών και για σκοπούς που προβλέπονται στις αποφάσεις πλαίσιο.

Αναφορικά με το τροποποιητικό νομοσχέδιο του τροποποιεί τον περί ποινικής δικονομίας νόμο στις διατάξεις που αφορούν τις επιδόσεις ποινικών κατηγορητηρίων, ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι αυτό εισηγείται όπως δοθεί το δικαίωμα στην κατηγορούσα αρχή προφορικά ενώπιον του δικαστηρίου να ζητά εναλλακτικό τρόπο επίδοσης.

Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο απλοποιείται η διαδικασία επίδοσης κατηγορητηρίου με τον τρόπο που το Δικαστήριο θα κρίνει ενδεικνυόμενο.